Boswachter ziet zeer zeldzame zeeprik van 80 cm in de Biesbosch

Boswachter Thomas van der Es zag recent iets unieks. Toen hij woensdagavond door de Biesbosch voer zag hij plots iets. Een groep meeuwen was druk bezig met iets in het water. En toen zag hij iets groots spartelen. Een vis van wel 80 centimeter was vast komen zitten in ondiep water. Schijnbaar verrast door de getijdenwerking in het natuurgebied. Van der Es herkende de vis niet direct. Maar begon wel snel met het maken van foto’s en een video.

Het is de eerste keer dat hij de zeer zeldzame vis ziet in het Biesbosch Nationaal Park. En dan ook nog in dit formaat. In eerste instantie wist hij niet precies om welk dier het ging. Al dacht hij wel aan een zeeprik, maar wat doet dat dier in de Biesbosch? Hij zocht contact met RAVON, die veel kennis hebben van vissen, reptielen en amfibieën. Volgens hen was het dier stroomopwaarts gezwommen om te paren. En op deze manier vast komen te zitten.

De zeeprik is familie van de beekprik, die ook in ons land voorkomt. Een zeeprik heeft een ronde mond, waarmee ze zich vasthechten aan andere vissen. Om zo hun bloed te kunnen drinken…

Van der Es ving het dier en zette het weer uit in een beekje verderop. Zodat het dier de Maas op kan zwemmen. De boswachter zette de foto’s en video online en kreeg al snel tientallen reacties. En ja, het is dan ook wel bijzonder. Toch?

Ik ging ook met boswachter Thomas op pad in de Biesbosch: