Huis kopen op jouw droomplek: De beste manier om te financieren

Het staat al jaren op je Bucket List: een huis kopen op jouw droomplek. Of je nou een huis koopt op het Franse platteland, in een heerlijk wintersportgebied of in het zuiden van Spanje. Aan een vakantiehuis hangt een flink prijskaartje. Hoe kun je een huis op jouw droomplek financieren?

Hypotheek afsluiten of verhogen

Je kunt een hypotheek afsluiten voor het huis op jouw droomplek. Is dit een vakantiewoning, dan gelden er wel andere voorwaarden. Je hebt vaak meer eigen vermogen nodig en de rente is meestal hoger. De voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die helemaal geen hypotheek aanbieden voor een huis in het buitenland. Dus wil je een nieuwe hypotheek afsluiten voor jouw vakantiehuis, zoek dan goed waar en tegen welke voorwaarden dit kan. 

Ook kun je ervoor kiezen om de hypotheek van jouw huis in Nederland te verhogen om op deze manier je vakantiehuis te financieren. Je gebruikt je huis in Nederland dan als onderpand. Dit kan echter alleen als dat huis meer waard is dan de hypotheek die je hiervoor hebt afgesloten. Het verhogen van de hypotheek voor je vakantiehuis is niet bij elke hypotheekverstrekker mogelijk. Check bij je huidige hypotheekverstrekker of dit kan. 

Helaas heb je bij een tweede huis geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je gaat zelfs meer belasting betalen. Je moet namelijk vermogensbelasting betalen over het huis, omdat je hier eigenaar van bent. Kies je ervoor om je vakantiehuis te verhuren op de momenten dat jij in Nederland bent? Dan kan het zijn dat je ook inkomstenbelasting moet betalen in het land waarin jouw vakantiehuis staat. Zoek dus goed uit welke belastingregels daar gelden. 

Geld lenen

Is het lastig of zelfs helemaal niet mogelijk om een hypotheek te krijgen voor je vakantiehuis? Dan kun je geld lenen om deze droom te realiseren. Je kunt dan kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening staan de looptijd en de rente van tevoren vast en krijg je de lening in één keer uitgekeerd. Kies je voor een doorlopend krediet, dan zijn de looptijd en de rente variabel. Je kunt dan meerdere keren geld opnemen, tot een vastgesteld maximum bedrag. 

Beide type leningen hebben voor- en nadelen. Wil je de lening snel aflossen, bijvoorbeeld omdat de pensioenleeftijd al in zicht is? Dan is een persoonlijke lening interessant. Maar wil je je vakantiehuis nog opknappen of verbouwen, en weet je nog niet precies hoeveel geld je nodig zult hebben? Dan kan een doorlopend krediet juist een goede mogelijkheid zijn. Om erachter te komen welke lening voor jou het meest geschikt is, kun je verschillende leningen met elkaar vergelijken. 

Goede investering

Het kan dus best een gedoe zijn, de financiering van een huis op jouw droomplek. Maar dat is het natuurlijk helemaal waard als je het huis eenmaal hebt bemachtigd en je uit het regenachtige Nederland lekker kunt ontsnappen naar jouw droomplek. 

Daarnaast kan het ook nog eens een hele goede investering zijn. Zeker als je een huis koopt in een land in Zuid-Europa. Daar liggen de prijzen laag vanwege de economische crisis, en kun je dus vaak al tegen een lage prijs een mooi huis kopen. En je zou je huis ook kunnen verhuren in de periodes dat je er niet bent, dat kan – ondanks de inkomstenbelasting – nog best wat opleveren.