Tips voor een droomreis naar Egypte

Egypte is een machtig land, met een grote diversiteit en veel cultuur. Een rondreis is zeer de moeite waard, waarbij je de rijkdom van de Oude Egyptenaren goed kunt combineren met zwemmen in de Rode Zee, varen op de Nijl en meer.

1. Kies de overnachting die bij je past

Hotels

Egypte is erg divers als het gaat om accommodaties. In de grote steden zoals Caïro zijn er diverse all-inclusive hotels beschikbaar die door veel toeristen worden aanbevolen. Als je graag verwend wordt tijdens je vakantie, is dit zeker een aanrader. De hotels zijn vaak voorzien van zwembaden, barretjes en animatieteams. Bovendien liggen de hotels vaak aan de Middellandse zee, dus een snelle duik in het zeewater is niet ver weg.

Hostels en pensions

Dit soort accommodaties bevalt backpackers en avontuurzoekers goed. Hostels en pensions zijn niet duur en het is gemakkelijk om contact te zoeken met andere reizigers om eventuele tips en ervaringen mee te krijgen. Verder is dit een handige manier als toerist om door Egypte te kunnen trekken, van hostel naar hostel. De prijzen van zo’n hostel zijn daarnaast ook niet hoog.

Hostels en pensions organiseren vaak excursies en activiteiten voor hun gasten. Dit is een unieke manier om de omgeving te leren kennen en dit zorgt ervoor dat je als toerist veel meer van Egypte te zien krijgt.

2. To Do’s & Bezienswaardigheden

Egypte is een erg divers land als het gaat om toeristische activiteiten. Van de muisstille woestijnen tot aan de drukke bazaars in de steden. Kortom: voor ieder wat wils. Het is niet moeilijk om in Egypte je vakantie vol te plannen met fantastische belevingen. Hier is een aantal voorbeelden van activiteiten die je kunt ondernemen in Egypte.

Desert-tours

Een populaire beleving onder toeristen zijn de bekende desert-tours. Hierbij kun je met een aantal locals de Westelijke of de Arabische woestijn verkennen per voertuig of zelfs per kameel! Tijdens deze tour kan de gids van alles vertellen over de historie van de woestijn. In een all-inclusive hotel overnachten is leuk, maar onder de sterrenhemel in slaap vallen overtreft alles.

Verder zijn desert tours een ideale manier om veel van de piramides en tempels in Egypte te bezichtigen.

Nijlcruise

Als je aan Egypte denkt, dan denk je al snel aan de Nijl. Dat is ook niet zo gek, aangezien deze rivier met 6.695 kilometer de langste rivier van de wereld is. Op toeristisch gebied zijn veel tours die vaartochten aanbieden langs de Nijl. Dit soort tours zijn overigens geen probleem voor mensen die snel zeeziek worden, aangezien de Nijl een relatief rustige rivier is. Dit is dus een zeer ontspannen manier om te reizen door Egypte.

Veel Egyptenaren leven nog van de landbouw en wonen in dorpen langs de Nijl. Dankzij een vaartocht langs de Nijl leer je het echte Egypte kennen, en krijg je veel van de Egyptische cultuur mee. Je zult bijvoorbeeld veel boeren met hun ezel op het land zien werken.

Bazaars en markten

Naast de prachtige natuur in Egypte is er ook veel te doen in de grote steden. Wat dacht je van het bezoeken van een van de vele bazaars? Deze markten staan er bekend om dat ze erg druk zijn en bruist van leven. Je vindt er allerlei specerijen, Arabische tapijten of eventuele souvenirs vinden. Het is goed om te weten dat de verkopers in de Bazaar ervan uitgaan dat er over de prijs onderhandelt dient te worden, dus bereid je hierop voor. Neem ook voldoende contant geld mee. De meeste lokale verkopers beschikken niet over een pinapparaat.

Cairo tower

Misschien een klim naar de top van de Cairo Tower om te genieten van het prachtige panorama dat de toren te bieden heeft. Deze toren is met haar 187 meter al 50 jaar lang de hoogste toren in heel Egypte en Noord-Afrika. Tijdens de klim naar boven trek gekregen? Geen probleem, bovenin de toren bevindt zich een restaurant waar je kunt dineren.

Citystars

Voor de shop-liefhebbers is Citystars ideaal. Dit is een winkelcentrum in het nieuwere gedeelte van Caïro, dat in groot contrast staat vergeleken met de oudere wijken van de stad. In dit gigantische shop-complex is er voor ieder wat wils en de meeste mensen kunnen zich hier dan ook uren vermaken. Van bioscopen tot restaurants en kledingwinkels. Dit is dan ook een echte aanrader wanneer het een zeer hete dag is waarin je liever niet te veel buiten doet.

3. Geld & koersen in Egypte

Egypte maakt gebruik van Egyptische ponden (EGP). Op dit moment krijg je voor 1 euro ongeveer 18 Egyptische ponden. Ondanks de vele opgezette pinautomaten in Egypte blijft geld een lastige kwestie, vooral wanneer je je buiten de grote steden bevindt. De meeste toeristische organisaties nemen geen Egyptische ponden aan, maar wel euro’s of dollars. Als u over een creditcard beschikt, is dat ook een gemakkelijke optie als betaalmiddel. Zaak is wel om aandacht te hebben voor de geldende wisselkoersen. Lokale wisselkantoren hanteren vaak voor jou ongunstige wisselkoersen.

Ben je op een bazaar dan is het vaak niet mogelijk om met een pinpas te betalen. Daar wordt verwacht dat mensen met contant geld betalen. Het is verstandig om altijd een klein bedrag aan contant geld op zak te hebben.

4. Vervoer in Egypte

In Egypte kan je aardig goed reizen met het openbaar vervoer. Vooral de buslijnen zijn goed georganiseerd. Dit wordt dan ook voornamelijk door toeristen gebruikt. Het is relatief gezien niet duur en je hebt over het algemeen goede stations verbindingen in de stad. Dit is dan ook echt een aanrader tijdens je stedentrip.

Over het treinverkeer in Egypte zijn de meesten niet te spreken. Je merkt dan ook aan de treinen dat ze vooral vroeger veel gebruikt werden. Vaak kom je in oude treinen te zitten die wellicht niet over airconditioning beschikken wat, zeker met temperaturen van boven de 40 graden, aardig warm kan worden.

Veel toeristen kiezen ook voor het gebruik van de taxi. Dit is ook een prima vervoersmethode maar let er wel op dat je snel wordt opgelicht. Het is af te raden om in de buurt van een bazaar een taxi te nemen. De chauffeurs die daar opereren weten dat hier veel toeristen komen en passen daar de prijzen op aan.

Handig is om van tevoren met de chauffeur een prijs af te spreken, zodat de chauffeur aan het einde van de rit niet opeens een hoger bedrag kan vragen. De meeste chauffeurs maken geen gebruik van een meter.

5. Zorg dat je reisdocumenten op orde zijn

Als buitenlander is het in Egypte een vereiste om over een toeristenvisum te beschikken. Voor een Egyptisch visum zijn er twee mogelijkheden; i) het visum on arrival; ii) het digitale visum. Bij de eerste variant geldt dat dit enkel voor reizen geldt die minder dan een maand zijn. Voor langere reizen en multiple entry visa geldt dat dit altijd online dient te gebeuren.

De wachttijd voor het aanvragen van een visum Egypte zelf kan oplopen tot enkele uren. Het is dan ook aan te raden om online een visum aan te vragen. Door van tevoren digitaal een visum aan te schaffen, voorkom je stress bij de grenscontrole en kom je gemakkelijk en vlot door de douane komen. Als je van plan bent om langer dan 30 dagen in Egypte te verblijven, dan is het uitsluitend van tevoren mogelijk om een visum te verkrijgen. Dit is dus niet meer mogelijk aan de grens.

Je kunt een visum Egypte aanvragen via bijvoorbeeld Evisumservice. Maak je gebruik van dit bedrijf dan worden alle gegevens extra gecontroleerd door een Nederlandstalige medewerker. Eventuele fouten op de aanvraag worden op deze wijze voorkomen. Verder is de leveringstermijn korter dan bij het consulaat zelf. Je kunt dus zonder zorgen op reis naar Egypte.

Met bovenstaande tips kun je zonder zorgen naar Egypte!