Backpacken in Turkije

Denk je aan Turkije, dan denk je al gauw aan alle luxueuze all-inclusive resorts waar je kunt verblijven. Maar Turkije leent zich ook heel goed voor de backpackers onder ons.

Kosten

Een ticket naar Turkije is ook meteen het duurste aan het backpacken. Voor een retourticket betaal je ongeveer €300,- tot €400,-. Je kunt natuurlijk meteen een retourticket boeken waarmee je aankomt en terugvliegt vanuit dezelfde plaats. Maar veel handiger is om een open-jaw ticket te boeken.

Hiermee kun je bijvoorbeeld landen in Istanbul en terugvliegen vanuit Cappadocië. Zo hoef je dus niet per se terug naar de plek waar het reizen begon. Bekijk alle opties bij de talloze luchtvaartmaatschappijen voor je een keuze maakt.

Wat neem je mee?

Wanneer je gaat backpacken, moet je je van te voren bedenken dat alles wat je meeneemt je ook zult moeten dragen. Houd dus rekening met datgene wat je echt nodig hebt. 

Drie paar schoenen meenemen bijvoorbeeld is echt overbodig. Neem bijvoorbeeld goede wandelschoenen mee, en voor de warme ontspannen dagen zou je slippers mee kunnen nemen. Deze wegen namelijk niet veel. Neem een lekkere warme trui of jas mee voor koude avonden. 

De volgende artikelen mogen absoluut niet ontbreken in je backpack:

 • Opener
 • Handwasmiddel
 • Woordenboek
 • Slotje (om een kluisje af te sluiten)
 • Boek (om lekker te kunnen ontspannen)
 • Papieren van je reisverzekering (een absolute must)
 • EHBO doos
 • Zonnebril
 • Zonnebrandcrème
 • Zaklamp

Highlights van Turkije

Turkije is prachtig! Bedenk van te voren goed welke plaatsen of bezienswaardigheden je graag zou willen zien. Een van de meest bijzondere plaatsen in Turkije blijft toch wel Cappadocië. Te voet, te paard of vanuit de lucht in een luchtballon zie je het bijzondere tufsteenlandschap welke is ontstaan door uitbarstingen van de Dagi-vulkanen met sprookjesachtige grotwoningen, valleien en ondergrondse steden. 

Ook Efeze is heel populair onder de toeristen. Efeze was vroeger een haven- en handelstad. Nu is het een verlaten ruïne en een van de best bewaard gebleven steden. Je kunt er archeologische opgravingen en bouwwerken bezichtigen van de oudheid. 

Als laatste willen we Pamukkale nog even benoemen. Dit was in de tijd van de Romeinen een kuuroord. Vanaf een helling loopt hier kalkhoudend water naar heel veel kleinere terrassen. Dit kalkhoudende water is warm en zou volgens velen een helende werking hebben. Pamukkale is een echte toeristische trekpleister. 

Reizen met openbaar vervoer

In Turkije kun je heel goed reizen met het openbaar vervoer. Neem bijvoorbeeld de bus, deze zijn goedkoop en vaak veel comfortabeler dan je zou denken. Je betaald voor zo’n 6 uur reizen maar €10,- inclusief drinken, snacks en WiFi. De stoelen in de bus zijn net zo comfortabel als eersteklas stoelen in een vliegtuig. In de rugleuningen zitten zelfs LCD schermen zodat je tijdens het reizen lekker ontspannen televisie kunt kijken. 

Voor de kortere afstanden kun je beter een dolmuş-busje nemen. Dit zijn efficiënte kleine busjes die dwarsdoor kleinere dorpjes rijden. Ideaal dus als je cultuur wilt opsnuiven. Voor lange afstanden is het beter om de nachtbus te nemen. Hier kun je namelijk in overnachten, en dat scheelt je toch weer een overnachting in een hotel. 

In plaats van een nachtbus zou je er ook voor kunnen kiezen om te gaan vliegen binnen Turkije. Deze vluchten zijn namelijk helemaal niet duur. Een vlucht van Istanbul naar Antalya met de Turkse lowcost-airline kost namelijk maar €25,-! 

Eten in Turkije

Als backpacker wil je alles natuurlijk zo goedkoop mogelijk houden. Eten in Turkije is gelukkig niet heel prijzig. De Turken zijn zo gastvrij dat je vrijwel zeker uitgenodigd zult worden om een hapje met ze mee te eten. Eten betekent voor de Turken namelijk veel meer dan alleen het vullen van je buik, maar het wordt gezien als een van de meest belangrijke sociale gebeurtenissen. 

Zo kan het samen eten van een heerlijke maaltijd de hele avond in beslag nemen. Eten kun je in Turkije echt overal, zelfs op straat! Er staat op elke hoek van de straat wel een mannetje achter een karretje eten te verkopen. Dit is niet duur, en erg lekker! 

Typische Turkse gerechten:

 • Kebab (gekruid vlees)
 • Köfte (gekruide gehaktballetjes)
 • Baklava (zoete gebakjes van bladerdeeg)
 • Dolma (gevulde wijnbladeren)
 • Halva (een soort nougat)

e-Visum voor Turkije

Vergeet niet om een e-visum voor Turkije aan te vragen voor je vertrekt. Wij adviseren je om deze tenminste drie weken van te voren aan te vragen. 

Let op: Tegenwoordig kun je het e-visum voor Turkije niet meer op de luchthaven in Turkije verkrijgen en is het e-visum alleen nog online aan te vragen.