Video: Miljoenen nesten van ijsvissen ontdekt op Antarctica

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Immense kraamkamer van ijsvissen ontdekt op Antarctica

Wetenschappers hebben bij toeval een kraamkamer van maar liefst 60 km2 ontdekt in de ijskoude wateren van Antarctica. Ze hadden een kleine camera op een zeehond geplaatst. Het dier zwom langs een ongekend grote kolonie met ijsvissen.

De opvallend ronde nesten zijn door de vissen gemaakt. De nesten liggen netjes naast elkaar voor kilometers lang. Het is voor het eerst dat een kraamkamer van deze grootte is vastgelegd. De beelden van deze plek in Antarctica zijn meer dan indrukwekkend.

De camera op de zeehond gaat over talloze nesten die worden beschermd door een van de ouders. Je ziet dat sommige ouders terug naar hun nest zwemmen als de zeehond voorbij komt.

De unieke ijsvis

De ijsvis (chaenodraco wilsoni is de Latijnse naam) is zeer goed bestand tegen de koude temperatuur van het zeewater. Ze hebben dan ook geen rood, maar wit bloed. Hierdoor kunnen ze zuurstof uit het bloedplasma halen.

Deze bijna doorzichtige dieren leven op een diepte van 200 tot 800 meter diepte. Mede daarom worden ze bijna nooit gezien. Behalve op wetenschappelijke missies. De ijsvis kan ruim 40 centimeter groot worden.

Bekijk de unieke beelden: