Walvissen jagen met perfecte cirkels op krill bij Antarctica

Walvissen gebruiken speciale technieken om te jagen op voedsel. Een drone legde recent vast hoe deze bijzondere dieren op de allerkleinste dieren jagen. Krill zijn microscopisch kleine dieren die leven in de zeeën. De walvissen laten zien hoe ze deze piepkleine dieren bij elkaar jagen om daarna toe te slaan.

In deze video kun je goed zien hoe de dieren te werk gaan. Het gaat overigens om de bultrug, die vaker in groepen jaagt. Door de eeuwen heen hebben ze een hele speciale jachttechniek ontwikkeld. De video is gemaakt  bij Antarctica, maar het wordt ook op andere plekken gezien. Deze techniek wordt bubble-net feeding genoemd.

De dieren maken onderwater luchtbellen en doen dit in een cirkel, waardoor ze het krill steeds verder bij elkaar brengen. Als de kleine diertjes in een grote massa bij elkaar zijn komen de walvissen met hun bek open naar de oppervlakte. Waarbij ze met een grote hap hun honger stillen. 

Zelf deze jachttechniek van de dieren zien?

In Alaska laten bultruggen die gedrag ook zien, maar dan jagen ze op vissen. En jij kunt het zien, er zijn speciale excursies waarbij je op gepaste afstand kunt zien hoe de dieren op slimme wijze de vissen verschalken. Lees mijn tips over hoe walvissen op vissen jagen

Bekijk de intrigerende beelden van de walvissen