Man wordt door groep berggorilla’s geaaid en geknuffeld

Sommige dieren hebben net iets meer dan anderen. Zoals bijvoorbeeld een berggorilla. Om deze mensaap in het wild te zien in Afrika is bijzonder. Er zijn speciale excursies waarbij je met een ervaren gids op zoek gaat naar dieren. Dit kan met name in Oeganda en Rwanda. Waarbij je opvallend dichtbij de dieren komt, maar zo dichtbij als deze man gebeurt zelden.

Samen met een gids is hij op pad in Oeganda als ze de groep berggorilla’s ontmoeten. Op advies van de gids moeten de mensen gaan zitten, zodat de dieren er eenvoudig langs kunnen. Maar deze ontmoeting loopt iets anders, als de dieren grote interesse tonen in die man met witte benen.

Als je op excursie gaat krijg je uitleg hoe je je moet gedragen. De belangrijkste regel is dat je nooit de zilverrug, het dominante mannetje, mag aankijken. Vandaar ook dat de man zijn ogen naar beneden houdt. Maar de dieren zijn speels en met name de jonge dieren gaan op ontdekking. Ongekende beelden…

Deze excursies zijn aan strenge regels gebonden. Je mag de dieren zelf niet benaderen, als ze naar je toe komen is het oké. Je mag maximaal een uur bij de dieren blijven en elke groep wordt maximaal een keer per dag bezocht. Tot slot moet je je onderdanig gedragen aan de mannetjes, om problemen te voorkomen. Met jouw geld worden de dieren beter beschermd met name tegen stropers.

Ook berggorilla’s zien?

Ook ik wilde berggorilla’s in het wild zien, dus reisde ik naar Rwanda. Een levensveranderende reis voor mij. Ik was er stil van en werd aangenaam verrast door een jong dier die vlak langs me kwam lopen. En me zelfs een tikje op mijn knie gaf. Het is een hele dure excursie, maar je vergeet het nooit meer. Lees mijn reisverhaal over het Land van de berggorilla’s.

Bekijk de intrigerende video: