De 5 mooiste televisie-momenten met David Attenborough

Sir David Attenborough is vandaag 93 jaar geworden. De legendarische presentator is nog steeds actie, onder meer voor de heerlijke serie Our Planet, die nu op Netflix te zien is.

Ik maakte kennis met hem, natuurlijk, via de buis. Als klein kind zat ik gefascineerd te kijken hoe hij de wereld over reisde en talloze wilde dieren bezocht. Hij zorgde ervoor dat ik een grote interesse in de wereld kreeg en dan met name in de natuur. 

De man is een van de belangrijkste redenen voor mij om reisjournalist te worden en zelf de wereld te ontdekken. Waarbij ik opvallend vaak naar wilde dieren zoek. En altijd weer, net als Attenborough, zwaar onder de indruk ben van de schoonheid van Moeder Natuur.

5 hoogtepunten uit zijn carrière

Het is hoog tijd om uit de vele hoogtepunten uit zijn carrière een vijftal momenten te kiezen die ik in ieder geval nooit meer zal vergeten. Kijk maar:

Life on Earth

Deze serie uit 1979 is revolutionair te noemen. Het is een serie waarbij Attenborough de wereld over reist en er allerlei nieuwe technieken worden gebruikt om de dieren (en hem) in beeld te brengen. Met als hoogtepunt zijn ontmoeting met de berggorilla’s van Dian Fossey

David Attenborough’s Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef in Australië is het grootste levende organisme op aarde. Attenborough gaat (opnieuw met de nieuwste technieken) op pad onderwater. Zijn commentaar is warm, enthousiast en trekt je zo onder water.

Frozen Planet

Voor het eerst werd een natuurserie gefilmd in HD. Attenborough reist naar het einde van de wereld om de dieren in hun natuurlijke omgeving vast te leggen.

Waaronder ook het machtige South-Georgia. Soms was het min 30 graden buiten, maar Sir David levert perfect commentaar af. En de beelden zijn ongekend.

Nature’s Great Events

Deze serie uit 2009 laat de grootste natuurspektakels op aarde zien. Denk aan de bruine beren die op zalm jagen in Alaska, tot de migratie van de gnoes in de Serengeti. Het is alsof je onderdeel bent van het geheel. En alsof David bij je thuis zijn verhaal komt vertellen.

Life of Mammals

BBC’s serie Life of Mammals was opnieuw toonaangevend. In talloze episodes komt het leven van allerlei zoogdieren voorbij. Zoals een drievingerige luiaard, waarmee hij close contact heeft. En ook hier is het commentaar zoals hij altijd klinkt; met opvallend veel informatie en sfeer.