Nederlandse kunstenaar Rajacenna tekent 8 portretten met handen en voeten tegelijk

De Nederlandse kunstenaar Rajacenna van Dam is een hyperrealistische potloodtekenaar. Dit houdt in dat ze zowel met links als rechts kan tekenen. En dat in een kwaliteit die ongekend is. Ze werkt onder de naam Rajacenna, en gaat nu viraal met een video ze maar liefst 8 (!) tekeningen tegelijk maakt. En, ze doet het ook nog omgekeerd. Je moet de beelden zien om het te geloven.

Beroemdheden in hoge kwaliteit

In deze video tekent Rajacenna bekende sterren als Audrey Hepburn, Justin Bieber, Harry Styles, Zendaya, Elvis Presley, Khaby Lame, Marilyn Monroe en Albert Einstein. Als je goed kijkt zie je hoe ze meerdere ledematen tegelijk coördineert. Wat veel van haar volgers blijft verbazen. Ze legt zelf uit: ,,Ik teken graag mensen die me inspireren, dus ik vond het erg leuk om eraan te werken." In deze video zie je het hele proces hoe ze in iets meer dan een uur alle acht portretten af maakt.

Hoe Rajacenna's hersenen werken

Op haar 16e ontdekte ze dat ze alles met links en rechts kan doen. In 2019 liet ze een EEG maken die toonde al snel bovenmenselijke hersenactiviteit aan tijdens het tekenen. Volgens neurotherapeut en 's werelds toonaangevende EEG Biofeedback-expert Bill Scott toonden de hersenen van Rajacenna het volgende:

  • een Einstein-hersensignatuur
  • de hoogste hersenpiekprestaties ooit gemeten
  • En, dat het tijdens het tekenen grotendeels gelijktijdig op het hoogste niveau slaapt

Met name dat laatste is bijzonder. Terwijl ze tekent, lijkt het primaire controlecentrum voor haar executieve functioneren meer op slaap (aanzienlijk hogere deltagolven) dan welke andere toestand dan ook. Dit is waarschijnlijk de reden waarom haar tekenen niet wordt onderbroken door gedachten of interpretaties.

Bekijk de unieke beelden

Lees meer op haar website