Unieke Strandbeest expositie van Theo Jansen in Kunstmuseum Den Haag

Op YouTube zag ik ooit de eerste video van een Strandbeest. De term is verzonnen door kunstenaar Theo Jansen. Hij bouwt lichtgewicht geraamtes die door de wind over het strand van Scheveningen lopen. Lopen, ja. Ik keek met verbazing naar de beelden, net als veel voorbijgangers. Nu krijgt Jansen een expositie in het Kunstmuseum Den Haag.

Als je op het Noorderstrand van Scheveningen loopt heb je een kans om ze te ontmoeten. Met wat geluk zie je een Strandbeest die over het zand loopt, een kunstwerk dat door de wind wordt voortgestuwd.

Jansen komt uit Scheveningen en test daar zijn indrukwekkende geraamtes vaak in de sterke Hollandse wind. Zijn doel is dat ze zelfstandig bewegen in de wind. En zoals je weet is lopen op het strand niet eenvoudig. Daarnaast moet hij voorkomen dat zijn creaties niet onder het zand komen in de sterke wind. En die hebben we vaak zat in Nederland, toch?

Zeer populair op YouTube

Het lukt hem blijkt uit diverse bijzondere video's op YouTube. Hij laat zijn Straatbeests altijd vergezellen met klassieke muziek, waardoor het extra imposant wordt. 

De meeste hebben inmiddels duizenden kijken getrokken, sommige video's zelfs miljoenen. Zeker ook nadat The Simpsons in een van hun afleveringen een straatbeest van Jansen lieten zien.    

Bekijk een Strandbeest video op YouTube

Nieuwe expositie in Kunstmuseum Den Haag

Een aantal nieuwe werken is te zien in het Kunstmuseum Den Haag van 26 februari tot 3 juli 2022. Dan kun je zien hoe de wind speelt met zijn Strandbeests. Ik vind het intrigerend, jij?

Meer informatie op zijn website