Wat hebben Droomplekken als Machu Picchu, Taj Mahal, Angkor en de Notre Dame gemeen? Ze vormden de inspiratie voor diverse Disney-films. Dus als je denkt; he, dat komt me bekend voor… Dat kan wel kloppen, kijk maar:

Doornroosje – Kasteel Neuschwanstein, Duitsland
Het overbekende kasteel in de beroemde film Doornroosje is gebaseerd op het bijna onwerkelijke kasteel Neuschwanstein in Beieren.

Belle en het Beest – Eguisheim, Frankrijk
Het pittoreske plaatsje Eguisheim in Frankrijk vormde de basis voor het verhaal van Beauty and the Beast. Dit deel van Frankrijk was lange tijd in handen van Duitsland, waardoor het een mix van twee culturen is. Die goed is terug te zien in de succesvolle film.

Rapunzel – Mont Saint-Michel, Frankrijk
Het verhaal van Rapunzel is iets minder bekend dan bijvoorbeeld Doornroosje. Het gaat over Prinses Rapunzel, die als baby uit haar kasteel wordt ontvoerd door de slechte Moeder Gothel.

Up – Angel Falls, Venezuela
In de film Up volg je het wonderlijke verhaal van ontdekkingsreiziger Charles Muntz. Ze zijn op zoek naar de Paradijswaterval. Deze bestaat echt: Angel Falls, de hoogste waterval ter wereld.

Aladdin – Taj Mahal, Agra, India
Het is één van de meest bekende (en bezochte) monumenten ter wereld: de Taj Mahal. Een ode aan de liefde, en onder meer ook bekend van Aladdin. Deze arme jongen is verliefd op prinses Jasmin…

Keizer Kuzco – Machu Picchu, Peru
De film is bij ons minder bekend dan één van de prominente locaties er in: Machu Picchu. Het verhaal gaat over de jonge keizer Kuzco, die meer aan zichzelf denkt dan aan anderen.

Mulan – Verboden Stad in Peking, China
Het verhaal gaat over de legende van Fa Mulan, een vrouw die China bevrijdt van de Hunnen. Naast de beroemde Verboden Stad komt ook de Chinese Muur in de film voor.

De klokkenluider van de Notre Dame – Notre Dame in Parijs, Frankrijk
Het is geen verrassing dat voor de film de actuele locatie werd gebruikt. Wel is zoveel geprobeerd alles in detail na te maken voor de film over de eenzame klokkenluider Quasimodo.

De kleine zeemeermin – Chateau De Chillon bij het meer van Geneve, Zwitserland
Het kasteel van Prins Eric in The Little Mermaid bestaat echt. Het is geïnspireerd op het Romeinse kasteel van Chillon.

Wreck-It Ralph – Grand Central Terminal in New York, VS
In de film Wreck-It Ralph is Ralph een schurk die in videospellen opdraaft. Maar hij wil dat niet langer zijn. Het speelt zich af in het Game Central Station, dat erg veel lijkt op Grand central Terminal in New York.

Frozen – St. Olaf’s Church, Balestrand in Noorwegen
De kapel in de film Frozen lijkt sprekend op de beroemde St. Olaf Kerk in Noorwegen. En vormt een belangrijk onderdeel in het verhaal over de twee prinsessen en de liefde.

Brave – Eilean Donan Castle in Schotland
Het heroïsche verhaal speelt zich af in een niet bestaand middeleeuws Schotland. Vier clans strijden om de macht. Het beroemde Eilean Donan Castle staat daarin centraal.

Cars – Texas, VS
In de grappige film Cars komt Ramone’s House of Body Art in Cars voor. Dat lijkt opvallend veel op U-Drop Inn in Texas. Dit populaire gebouw ligt aan de bekende Route 66.

Atlantis: De Verzonken Stad – Angkor, Cambodja
Dit is een wat vreemde eend in de bijt. Het verhaal gaat over de mythische stad Atlantis, dat mogelijk ooit een Grieks eiland was. Maar in de film lijkt het verdacht veel op de tempel Angkor Wat.

Sneeuwwitje – Kasteel Alcázar van Segovia, Spanje
Het beroemde kasteel in Sneeuwwitje bestaat echt. Het is geïnspireerd op het kasteel Alcázar van Segovia, waar in de film de koningin leeft.