Opvallend fel Noorderlicht gezien boven Nederland

De afgelopen nacht was het Noorderlicht op diverse plekken in ons land zichtbaar. Zoals vaker, trokken talloze fotografen er op uit om dit unieke natuurfenomeen vast te leggen. Ze werden getrakteerd op een heerlijke show, waarbij zelfs de 'dansende gordijnen' te zien waren. Er kwamen meldingen binnen uit Egmond aan Zee (Noord-Holland), Zweins (Friesland) en vanaf de Afsluitdijk.In dit artikel vind je enkele van de mooiste foto's van het Noorderlicht van gisteren.

De perfecte condities

Gistermiddag ging er al een waarschuwing uit dat er een grote kans op Noorderlicht was. De omstandigheden waren optimaal. Er was een bijna wolkenloze hemel en er was opvallend veel zonneactiviteit te zien een paar dagen er voor.

Zo ontstaat het Noorderlicht

Het ontstaan van het Noorderlicht is bijna magisch. De zonnedelen komen voort uit explosies van de zon en schieten dan het immense heelal in. Hoe meer deeltjes, hoe meer poollicht. Dit verschilt per dag, en zelfs per uur. 

Om onze aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de noordpool (en zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen. Ze botsen op zuurstof- en stikstofatomen en verkleuren. En dat is wat wij dan zien aan de hemel.

Bekijk deze fraaie video:

Bekijk de mooiste foto's: