Nederlander doet vreemde Noorderlicht ontdekking op Lofoten

De Nederlandse reisgids Ramon Lucas was recent in Noorwegen om het Noorderlicht te spotten. Hij maakte er foto's tot hij plots iets raars aan de hemel zag. Het leidde direct tot allerlei geruchten, zelfs van UFO's. Maar andere lezers op het internet gingen op onderzoek uit en vonden de oorzaak van de wonderlijke 'witte waas' op zijn foto's.

Lucas was op de Lofoten voor een fotoreis van zijn eigen reisorganisatie Cape Tracks. Hij vertelt: ,,Het verscheen aan de hemel en binnen een paar minuten was het weer weg... Heel vreemd." Hij wist in eerste instantie niet wat het was. Hij plaatste zijn foto's online en kreeg al snel veel reacties. Waaronder ook mensen die dachten dat het een buitenaards vliegtuig moet zijn. Het zou het bewijs zijn voor buitenaards leven op aarde.

UFO of iets anders?

Maar anderen doken verder in de materie. ,,al snel hoorde ik dat het een racket moet zijn geweest. Deze werd gelanceerd in Californië in de VS. ,,Dat is ruim 7.000 kilometer verderop!" Op het tijdstip dat Lucas aan het fotograferen was vertrok vanaf het Vandenberg Space Force Base in Californië de Landsat 9.

Dit is een satelliet om de aarde te observeren. Dit fenomeen werd ook door anderen vastgelegd op foto's, maar die van Lucas zijn het meest bijzondere door het Noorderlicht. ,,Het Noorderlicht is lang niet altijd zichtbaar. Dus daarvoor moe je al geluk hebben," zegt hij. ,,Ook raketlanceringen zijn schaars, terwijl het ook nog eens helder moet zijn" En je moet natuurlijk op de Lofoten zijn als het allemaal gebeurt. 

Die gekke witte waas

,,Let op: de witte waas komt van linksboven. Wat erg onlogisch als je kijkt naar de vorm." En inderdaad, je zou eerder verwachten dat de raket van onder naar boven vliegt. Dit komt vooral door de witte vlaag. Maar de raket zit voor de witte vlaag, zoals je nog net kunt zien.

Ook het Noorderlicht zien?

Ik heb diverse reizen gemaakt om het Noorderlicht te zien. Dit zijn mijn beste tips en de beste locaties. Lees alles in mijn artikel over het Noorderlicht.

Bekijk de foto's als video