Peru gaat 1 miljoen bomen planten bij Machu Picchu

Hoe bescherm je de bergen rondom het machtige Machu Picchu? In de komende jaren worden maar liefst 1.000.000 bomen geplant om modderstromen en branden tegen te gaan in de bergen rondom de eeuwenoude Inca-stad. Dagelijks bezoeken bijna 6.000 mensen de stad, waardoor de druk op het Werelderfgoed van UNESCO toeneemt.

Het gebied rondom Machu Picchu is al beschermd natuurgebied. Toen ik de plek bezocht viel me al op dat er totaal geen bebouwing in de bergen eromheen te vinden is. Overal waar je kijkt zie je bergen en bomen. Alleen op de plek waar de Inca’s hun stad hebben gebouwd groeien geen bomen. Het maakt deze plek juist extra bijzonder.

De komende maanden wordt gestart met het planten van de bomen. Het idee komt van natuurbeschermers die merken dat de menselijke impact op de bergen in de omgeving van Machu Picchu toeneemt. Zij pleiten al jaren voor het beschermen van de fragiele bergen waar de stad in is gebouwd.

Elk jaar is er het risico van grote modderstromen door de vele regenval in de winter. In de zomer is er een vergrote kans op brand, omdat dan het gebied erg droog is. Deze maatregelen moeten voorkomen dat de Inca-stad weggespoeld wordt of door brand wordt verwoest.

Ook in 2017 al maatregelen

Het is de tweede maatregel die President Vizcarra recent lanceerde. In mei 2017 werden drie plekken gesloten: De Tempel van de Zon, Tempel van de Condor en Intihuatana. De reden is dat de flora en fauna zich daar moet herstellen. Deze plekken kun je dus alleen van een afstand bekijken.

Machu Picchu is de meest populaire plek van Peru. Ook in 2017 werd het maximaal aantal toeristen per dag terug geschroefd naar net geen 6.000 per dag. Die of in de ochtend, of in de middag moeten komen. Maar dit aantal is volgens velen nog te veel. Waar ik het wel mee eens ben. Het doet deze magische plek hoog in de bergen geen goed.