‘Reis naar de maan is de volgende stap’

Binnenkort kunnen we overnachten in de ruimte. En doorreizen naar de maan. Deze voorspelling deed de Britse miljardair Richard Branson. Hij gaf aan dat zijn ruimtevliegtuig klaar is. En dat het nog achttien maanden duurt voordat toeristen de vlucht kunnen maken.

De creatieve Branson zei dit in Kuala Lumpur op een vergadering met investeerders. Nieuw waren zijn toezeggingen om luxehotels in de ruimte te gaan bouwen. Zodat mensen langer in de ruimte kunnen blijven. Maar ook om de volgende stap te kunnen maken: naar de maan. Toeristen kunnen het hotel dan als tussenstop gebruiken.

Ruimtetoerisme lijkt dus echt te gaan gebeuren. Eerder had de miljardair aangegeven al in 2012 ruimtetoeristen te gaan vervoeren. Dit wordt dus het voorjaar van 2013. Virgin Galactic heeft al 350 reserveringen van toekomstige ruimtereizigers binnen.

Achttien maanden

Branson’s ruimteschip SpaceShipTwo moet binnen 18 maanden zijn eerste commerciële vluchten maken. In het Amerikaanse New Mexico wordt ondertussen volop doorgebouwd aan Spaceport America, van waaruit Branson’s ruimteschepen zullen vertrekken.

Al in maart maakte het ruimtevliegtuig een eerste succesvolle testvlucht boven Californië. Het werd gedragen door het moederschip WhiteKnightTwo. Dit schip moet het ruimteschip op een hoogte van 16 kilometer loslaten.

Iedere gegadigde moet ongeveer 200.000 dollar op tafel leggen. Dan mag hij of zij aan boord klimmen van het SpaceShipTwo, dat vooral bekend staat als Virgin Space Ship (VSS) Enterprise. In de ruimte zal je dan enkele minuten gewichtloosheid kunnen ervaren.

Branson is overigens niet de enige met ruimteplannen. De strijd om de goed betalende ruimtetoerist is volop losgebarsten. Maar of de prijzen hierdoor ook zullen gaan dalen?

Meer info: Spaceportamerica