Toeristen maken geboorte walvisjong mee tijdens walvissafari

Tijdens een walvissafari in Californië gebeurde er recent iets unieks. Toeristen op een boot hadden een once-in-a-lifetime waarneming voor de kust van Dana Strands Beach in Dana Point in het westen van de Verenigde Staten. Dit is een populaire plek voor grijze walvissen en al snel werd er een dier gespot. Het zwom naar de boot, toen er iets bijzonders gebeurde. De moeder baarde een kalf, dat ze daarna vol trots liet zien. Al dachten veel toeristen dat het iets heel anders was.

Aanvankelijk leek de waarneming een typische migrerende grijze walvis te zijn. Terwijl de boot het dier langzaam naderde, merkte onze bemanning dat het zich sporadisch gedroeg. Passagiers en bemanning zagen iets oranje en rood in het water waarvan ze dachten dat het kelp was. In plaats daarvan kwam er een pasgeboren kalf boven water.

Een minuut lang dachten velen van de toeristen dat het een haai of een roofzuchtige gebeurtenis zou kunnen zijn. Maar nee, in plaats van het einde van het leven, was het het begin van een nieuw leven! Nadat het pasgeboren kalf aan de oppervlakte was gekomen, begon het te leren zwemmen en een band met zijn moeder op te bouwen. Het vrouwtje bracht het kalf zelfs naar de boten alsof ze haar kroost wilde laten zien en gedag wilde zeggen.

Populaire plek voor walvissen

Grijze walvissen baren het liefst in de warme en beschermde lagunes van Baja California in het zuidelijker gelegen Mexico. De lagunes bieden veiligheid tegen roofdieren zoals orka's, maar ook warm water voor kalveren die nog geen dikke blubberlaag hebben opgebouwd. Hoewel sommige grijze walvissen in Baja bevallen, zijn er momenten waarop kalveren gewoon niet willen wachten en tijdens de trek worden geboren.

Grijze walvissen migreren jaarlijks langs de westkust van de VS en zwemmen 15.000 tot 20.000 kilometer heen en terug. Het is een van de langste migraties van een zoogdier. De walvissen reizen van hun voedselgebieden in de Bering- en Chukchi-zee bij Alaska naar de parings- en geboortelagunes van Baja, en weer terug.

Bijna 5 meter lang bij geboorte

Grijze walviskalveren zijn ongeveer 4,5 meter lang als ze geboren worden en zullen meer dan 50 pond per dag aankomen als ze zich voeden met de melk van hun moeder. Moeders van grijze walvissen kunnen 30% van hun lichaamsgewicht verliezen door één kalf borstvoeding te geven op melk die meer dan 50% vet bevat. Grijze walvisvolwassenen zijn gemiddeld tussen de 12 en 15 meter lang en wegen 30 tot 40 ton.

Bekijk de unieke beelden