2.500 treinstellen veranderen in kunstmatig koraalrif in Amerika

Sommige nieuwsberichten moet ik twee keer lezen. Zoals deze. Tussen 2001 en 2010 heeft de Metropolitan Transportation Authority (MTA) in de Verenigde Staten een plan bedacht voor zo’n 2.500 oude treinstellen. Deze treinen reden in en rond New York, maar werden afgedankt.

Diverse onderzoekers geven aan de de natuur een handje kan worden geholpen. Zij zien op oude scheepswrakken talloze koralen groeien alsook duizenden vissen die een schuilplek zoeken. Dit inspireert de MTA tot een bizar, maar ook slim plan.

De 2.500 treinstellen worden gereinigd, bewerkt en in zee gegooid. Op diverse plekken in het oosten van Amerika; zoals in de staten New Jersey, Maryland, Delaware en South Carolina.

Fotograaf Stephen Mallon

Al klinkt dit alles makkelijk gezegd dan gedaan. De fotograaf en filmmaker Stephen Mallon heeft de laatste jaren dit project gevolgd en fraai in beeld gebracht. Op dit moment heeft hij een expositie lopen in het New York Transit Museum dat je vindt in New York. De tentoonstelling loopt nog tot en met 16 juni.

Hieronder zie je enkele van zijn foto’s die hij maakte van het grote project. Maandenlang is hij bezig geweest om te zien hoe de treinstellen werden verzameld, schoon gemaakt en op een schip naar hun laatste plek werden vervoerd. Elk treinstel kreeg een precieze locatie, dus ook dat vergde veel coördinatie.

Mallon zag al snel dat de treinstellen werden overwoekerd door de eerste planten. Het werd ook al snel een veilige plek voor talloze soorten vis. Zoals tandbaarzen, bot, makreel en tonijn. Maar vooral veel kleine soorten vis. En ook het eerste koraal is al gezien. Net als sponzen en diverse soorten mosselen. 

De monsterklus in beeld

Meer van Fallon zijn werk vind je op zijn Instagram en zijn website.