Grootmoeder van 80 schaatst elke dag op het bevroren Baikalmeer

Wij staan bekend als schaatsland. Maar ook in andere landen hebben ze een lange schaats traditie. Zoals op het beroemde bevroren Baikalmeer. Dit is het grootste zoetwatermeer ter wereld en bijvoorbeeld groter dan België. Het immense meer in Rusland bevriest in de winter waardoor je er zelfs met auto’s over kan rijden. 

Maar je kunt er dus ook goed schaatsen, zoals Lyubov Morekhodova laat zien. Deze vrouw van 80 wordt wel de Babushka van de Baikal genoemd; oftewel de grootmoeder van Baikal. Al sinds haar achtste schaatst ze hier. Ze is inmiddels 80 jaar. 

En schaatst nog op de ijzers die haar vader vlak na de Tweede Wereldoorlog voor haar maakte. Want ze kon nergens schaatsen kopen, dus maakt haar vader ze zelf. hij gebruikte daarvoor ijzeren strips, die hij vastmaakte op een stuk hout. Daarboven bond hij speciale vilten laarzen.

Naar school op de schaats

In de winter ging ze vroeger op de schaatsen naar school. Dat was korter en sneller dan lopen. Later werd het meer uitje voor haar en haar vriendinnen. Lyubov werd geboren in het dorp Shara-Togot, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. 

Ze is wel eens door het ijs gezakt, waarna twee klasgenootjes haar uit het ijskoude water haalden. ,,Ik overleefde alleen omdat zij mij redden. Ik moest naar huis rennen, terwijl al mijn kleren bevroren waren.” 

Maar ze geniet nu meer en meer van het schaatsen. Samen met haar hond, die niet van haar zijde wijkt. ,,Het is simpelweg prachtig om buiten te zijn in de kou. Door het schaatsen krijg ik het lekker warm en kan ik genieten van de omgeving.”

Bekijk de heerlijke beelden van de vrouw: