Witte orka gespot in Alaska

Een groepje toeristen zag vorige week iets bijzonders tijdens hun boottocht. Ze zagen een groep orka’s zwemmen voor de kust van Alaska. Met daarin een bijna geheel witte orka.

Het blijkt een jong mannetje te zijn. Die ze goed van dichtbij konden bekijken. Ze voeren met hun boot bij de Kuiu en Kupreanof eilanden bij Alaska, die voor de kust van Petersburg liggen. Hier worden geregeld orka’s gezien, maar bijna nooit een witte. Soms wel grijs getinte orka’s, maar niet zo wit. Het dier heeft al liefkozend een naam gekregen: Tl’uk. Al is zijn officiële naam vooralsnog T46-B1B.

Toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat het dier geen albino is, maar een opvallend lichte orka. Die rond zijn kop wat grijze vlekken heeft. Maar voor de rest is hij opvallend wit. De toeristen konden het dier eenvoudig volgen, ook als het onder water zwom. Wat bij een normale orka niet zo is. Dan valt het dier niet op. Wat handig is bij het jagen op bijvoorbeeld zeehonden en zeeleeuwen.

Het is duidelijk te zien dat de witte orka in een groep leeft. Waardoor hij nog steeds mee kan jagen melden enkele wetenschappers. En hij dus door zijn opvallende kleur niet in de problemen komt omdat hij geen prooidieren kan vangen. Orka’s jagen vaak samen om dieren te verwarren. Waarna ze dan ineens toeslaan. En hun buit delen.

Bekijk de video van de witte orka

Tot nu toe zijn er slechts acht meldingen geweest van witte orka’s. Waaronder in Alaska, maar ook bij Vancouver Island in het machtige Canada. Dit zou best weleens hetzelfde dier kunnen zijn. Kijk maar naar de beelden.

Inmiddels zijn meer beelden opgedoken van het dier