Zee vortex op de Faeröer eilanden zorgt voor verwarring

Samy Jocoksen woont al jaren op de woeste Faeröer Eilanden, een van de absolute wildernissen. Hij maakt daar geregeld een wandeling, zo ook deze week. plotseling zag hij iets bijzonders. Op een van de vele kliffen zag hij iets raars.

De beelden gaan nu de wereld over en zorgen voor verwarring. De afgelopen dagen was de wind op de Faeröer eilanden erg sterk. En dit zorgde voor een bijzonder fenomeen. De wind zweept het zeewater zo hoog dat het een waterval vormt die omhoog stroomt. En dus in plaats van naar beneden, wat logisch zou zijn door de zwaartekracht.

De lokale media had het zelfs over een zogeheten zee vortex, oftewel een draaikolk die in zee ontstaat door de wind. wat ook wel klopt, alleen is het lastig te bevatten. De beelden spreken voor zich, al is er op internet een discussie gaande of dit wel mogelijk is. Maar ja, de beelden liegen niet. En dus bemoeien allerlei meteorologen er zich mee. Zij verklaren dat dit wel echt kan, al is het zeer zeldzaam. Mooi is het in ieder geval wel, toch?

Ook naar de Faeroër eilanden?

Bekijk dan mijn tips met alle bezienswaardigheden, excursies en hoe je op de eilanden moet komen. Lees alle informatie in dit artikel over de Faeroër Eilanden.

Bekijk de beelden van de omhoog stromende waterval: