Zo mooi waren de nachtwolken en zeevonk vannacht

De afgelopen nacht was het begin van de zomer. Maar er was meer. Talloze fotografen gingen ’s nacht op pad om twee natuurfenomenen te zoeken. Die je op talloze plekken in ons land kon waarnemen. Al moest je daarvoor wel ’s nachts je bed uit. En op pad gaan.

Nachtwolken

Al dagen werd voorspeld dat het in het midden van de nacht nachtwolken in de lucht zou kunnen geven. Lichtende nachtwolken komen alleen voor in mei, juni en juli voor. Het zijn wolken die licht reflecteren van de zon die net onder de horizon staat. Volgen geleerden drijven de wolken op zo’n 80 kilometer hoogte dan wolken. Wat veel hoger is dan normale wolken. Op die plek is het min 100 graden Celsius of kouder. Als de omstandigheden ideaal ontstaan er ijsdeeltjes op de aldaar rondvliegende stof- en gruisdeeltjes. Die weerkaatsen dan het licht. En dat is dus wat je ziet aan de horizon. En dan zo midden in de nacht, of bijvoorbeeld drie uur. Als het normaal pikdonker is.

Zeevonk

Zeevonk is iets heel anders. Maar ook heel bijzonder om te zien. Dit fenomeen vind je alleen aan zee. En wordt veroorzaakt door lichtgevende algen. Deze eencellige algensoort licht op als het in beweging is. Of in beweging wordt gebracht. Het natuurverschijnsel komt bijna elk jaar voor bij warm, zonnig, windstil weer. En ook dat was deze week en vooral gisteren het geval.