Zo krijg je je geld terug als je vlucht is vertraagd

Je kent het wel. Je vlucht is vertraagd. Of geannuleerd. En nu? Wat zijn de regels? Wat zijn mijn rechten? Ik moest er ook even induiken om alles duidelijk te krijgen. En je hebt meer rechten dan je waarschijnlijk denkt…

Europese wetgeving

Sinds 2004 hebben reizigers recht op een bepaalde vergoeding bij een vertraagde, geannuleerde en overgeboekte vlucht. Alles draait om de Europese verordening EG nr. 261/2004. Daarin staat dat reizigers waarvan de vlucht vertraagd, geannuleerd of overgeboekt is, recht hebben op een vergoeding. Hier kun je de volledige verordening lezen. Helaas weten te weinig reizigers wat hun rechten zijn. Daarom hierbij duidelijkheid over hoe en wanneer je je geld terug krijgt.

Een vergoeding kun je alleen claimen als de situatie voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

  • Je vlucht was minimaal 3 uur vertraagd
  • Je vlucht is geannuleerd
  • Je vlucht was overgeboekt
  • Je hebt door vertraging of annulering de aansluitende vlucht gemist

Let op: je vlucht moet wel zijn vertrokken van een Europese luchthaven en als je vlucht van buiten de EU vertrok naar een luchthaven in de EU, moet je vlucht zijn uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij. Daarnaast gelden deze voorwaarden niet als er sprake was van een buitengewone omstandigheid zoals bijvoorbeeld slecht weer, politieke onrust of een staking.

Wat kan ik claimen?

De hoogte van je vergoeding wordt gebaseerd op de afstand van de vlucht en de duur van de vertraging.
Let op: De vergoedingen zijn vastgelegd en staan los van de prijs van je vliegticket.

Wist je dat?

  • Je zelfs tot 2 jaar aanspraak kunt maken op dit recht?
  • Als je vlucht meer dan 2 uur vertraagd is, de luchtvaartmaatschappij verplicht is je iets te eten en drinken te geven?
  • Dat je altijd recht hebt op twee gratis telefoongesprekken?

Hoe dien je een claim in?

Er zijn verschillende partijen in Nederland die je kunnen helpen bij het indienen van een claim. Over het algemeen gaat dit op ‘No cure No pay’ –basis en ontvang je pas na enkele maanden bericht over de uitkomst. Mocht je claim worden uitgekeerd betaal je een bepaald percentage aan desbetreffende partij.

In ruim 40% van de ‘No cure No pay’-claims moet desbetreffende luchtvaartmaatschappij gedagvaard worden wil er een uitspraak komen. Daarom duurt het ook zo lang voordat je uitspraak krijgt over je ingediende claim.

Claimingo is de eerste partij in Nederland die ‘Claim & Go’ aanbiedt. Dit betekent dat zij jouw claim overkopen en jou binnen een week de vergoeding waar je recht op hebt, naar je overmaken. Uiteraard kopen zij alleen je claim over als het voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

Vlucht gemist?

Als je je vlucht mist, is het moeilijker om een claim in te dienen. Simpelweg omdat je aantoonbaar bewijs moet hebben dat het missen van je vlucht veroorzaakt is door de luchtvaartmaatschappij.

Mis je een aansluitende vlucht door vertraging van de voorafgaande vlucht, heb je recht op een vergoeding. Echter, je moet dit wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld je boardingpasses als kopie in te dienen.

Enige andere redenen, denk aan trein vertraagd, lange security rijen etc., gelden niet als argument en ben je helaas genoodzaakt om een nieuwe vlucht, op eigen kosten, te boeken.