Waarom moet ik hier heen?

Een toiletgebouw is een noodzakelijk kwaad. Maar in Noorwegen denken ze er iets anders over. Daar is de Ureddplassen geopend langs de Fv17, de mooiste kustweg van het land. Het toilet is een kunstwerk op zich en past naadloos in de ruige Noorse natuur.

Wie naar de Lofoten of de Noordkaap wil kan het snelst via Zweden rijden. Maar de Fv17 langs de Noorse kust (de Nasjionale Turistveg) is eigenlijk een veel beter alternatief. Zeker nu daar een uniek toiletgebouw is geopend.

Ureddplassen is nu al volgens velen het mooiste openbaar toilet ter wereld. Dat je eigenlijk zelf moet beoordelen. En anders spreken de foto’s van Lars Grimby en Steinar Skaar voor zichzelf, toch?

De naam komt van het monument uit de Tweede Wereldoorlog dat hier ook ligt. Het monument herinnert aan de Noorse duikboot Uregg (dat onbevreesd betekent) die hier tijdens de oorlog zonk. Waarbij 42 soldaten om kwamen. Het is een ideale stop voor je road trip door Noorwegen.

Het project is gemaakt door Haugen/Zohar Arkitekter uit Oslo. Ze wilden juist iets moois maken van een nuttig iets als een toiletgebouw.

Een gebouw dat past in de natuur; zowel in de winter bij het Noorderlicht als in de zomer bij de midzomernachtzon. Als het hier 24 uur per dag licht is.