Waarom moet ik hier heen?

Een toiletgebouw is een noodzakelijk kwaad. Maar in Noorwegen denken ze er iets anders over. Daar is de Ureddplassen geopend langs de Fv17, de mooiste kustweg van het land. Het toilet is een kunstwerk op zich en past naadloos in de ruige Noorse natuur.

Ureddplassen: Een uniek toilet

Ureddplassen in Noorwegen

Wie naar de Lofoten of de Noordkaap wil kan het snelst via Zweden rijden. Maar de Fv17 langs de Noorse kust (de Nasjionale Turistveg) is eigenlijk een veel beter alternatief. Zeker nu daar een uniek toiletgebouw is geopend. Met uitzicht over de Noorse Fjorden.

Openbaar toilet Ureddplassen in Noorwegen

Ureddplassen in Noorwegen is nu al volgens velen het mooiste openbaar toilet ter wereld. Dat je eigenlijk zelf moet beoordelen. En anders spreken de foto’s van Lars Grimby en Steinar Skaar voor zichzelf, toch?

Mooiste toilet ter wereld

De opmerkelijke naam

De naam komt van het monument uit de Tweede Wereldoorlog dat hier ook ligt. Het monument herinnert aan de Noorse duikboot Uregg (dat onbevreesd betekent) die hier tijdens de oorlog zonk. Waarbij 42 soldaten om kwamen. Het is een ideale stop voor je road trip door Noorwegen.

mooiste openbaar toilet

Het project is gemaakt door Haugen/Zohar Arkitekter uit Oslo. Ze wilden juist iets moois maken van een nuttig iets als een toiletgebouw.

ureddplassen, mooiste toilet

Een gebouw dat past in de natuur; zowel in de winter bij het Noorderlicht als in de zomer bij de midzomernacht. Als het hier 24 uur per dag licht is. Naar het toilet gaan is nog niet zo bijzonder geweest, toch?

Lees ook Mijn Reisverhalen:

Noorwegen; Mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Reisverhaal
Parapenten in Noorwegen.

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Corno’s reistips:

Een land als Noorwegen kun je heel goed zelf bereizen. Je kunt met je eigen auto er naar toe rijden of ter plekke een auto huren. Met een complete rondreis wordt alles voor je geregeld en kun je optimaal genieten van je reis. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Van Zweeds Lapland naar de Noorse Lofoten

Reizen door Scandinavië is een heerlijke uitdaging om te wandelen, fietsen en vooral om vast te leggen op foto’s. In het mooiste seizoen van het jaar…

Reisverhaal

Ik wilde al lange tijd eens van de bergen van Zweden naar de kust van Noorwegen rijden. De diverse landschappen, maar vooral ook het wisselende klimaat. Om lekker actief te zijn. In de buitenlucht. Op talloze manieren.