Inca Trail naar Machu Picchu

De Inca Trail is het oude voetpad naar Machu Picchu

De Inca Trail naar Machu Picchu is een beroemde wandeling in Peru. De oude handelsroute van de Inca’s is 160 kilometer lang. Je kunt op veel punten starten. Het populairste deel zijn de laatste 40 kilometer. Dit wordt meestal in 4 dagen (3 nachten) gedaan. Maar je kunt zelf kiezen of je twee, drie, vier of zeven dagen wilt lopen. Het is wel relatief druk, met name het laatste stuk.

Het wordt de Koninklijke Snelweg genoemd. En het is met recht een van de mooiste excursies in Zuid-Amerika. De beroemde Inca Trail is het oude voetpad naar Machu Picchu. Maar, het is maar een van de vele routes die de Inca's hebben aangelegd in de Andes.

Het is een van de meest bekende trekkings ter wereld. Maar de Inca Trail lijkt ook ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Meer en meer mensen willen de diverse etappes lopen. Per dag worden 500 mensen toegelaten, dit is inclusief dragers. Ondanks de beperking kan op sommige stukken erg druk worden. Met name op het laatste deel naar Machu Picchu.

Ontdek de beste tips voor jouw excursie. Zodat je het optimale haalt uit je bezoek van dit fraaie deel van de wereld. 

Overnachten op een camping aan de Inca Trail in Peru.

Tips voor de Inca Trail

Let op de half vergane buitenwachten en de diverse dorpjes waar je door loopt. De gids en/of een drager kunnen je spullen dragen, wat veel gemak op levert. Al moet je er natuurlijk wel voor betalen.

Let wel: Je kunt alleen onder leiding van gerenommeerde trekkingsorganisaties de route lopen. Zij hebben een licentie en je moet je plekje vooraf regelen.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Alleen of met een groep

De meeste toeristen gaan met een groep. Dit is goedkoper en gezellig. Met een groep en een gids loop je dan een deel van de Inca Trail. De meest populaire excursies zijn de 2-daagse route en de 4-daagse route.

Je kunt ook met een gids alleen gaan. Logischerwijs is dit duurder, maar het geeft je wel veel meer vrijheid. Denk aan de starttijd, de tijd om te rusten en elk fotomoment. 

Inca Trail in 2, 3, 4 of 7 dagen?

Bijna iedereen doet de 4-daagse route. Maar, wie een echt kijkje in het leven van de Inca’s wil nemen, moet de langere route nemen. Je kunt vanuit de stad Cusco beginnen, maar ook verderop. Het bijzondere aan deze trip is dat je bijvoorbeeld ook de Inca-tunnels ziet en de ruïnes van Ollantaytambo, de plek van een van de laatste gevechten tussen de Inca’s en de Spanjaarden.

Koud in de bergen

In de nacht is het in de bergen fris, of eigenlijk koud. Beknibbel op goede kleding tegen de kou, zodat je in de avond ook kunt genieten van je reis. En bijvoorbeeld de sterrenhemel om je heen goed kunt bekijken. Of een relaxmomentje in de buitenlucht wilt.

Cash geld

Zorg dat je altijd wat cash geld bij je hebt. Het is erg handig als je onderweg wat kunt kopen van de diverse verkopers langs de route. Denk aan een flesje drinken, wat snoep of vers fruit. En het is ook nuttig als je de kok of de dragers iets extra’s wilt geven voor hun werkzaamheden.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan levensgevaarlijk zijn. Wat je absoluut niet moet doen is naar Cusco vliegen en dan de volgende dag starten met de Inca Trail. Cusco ligt op maar liefst 3.326 meter, waar je echt wel even aan moet wennen. Het beste kun je minimaal twee hele dagen blijven in de stad voordat je begint met lopen. Gelukkig is het een leuke stad waar genoeg te doen is. Lees mijn tips voor Cusco.

De route van de Inca Trail in Peru.

Moet ik voor de Inca Trail reserveren?

Ja, het is verplicht dat je je vooraf aanmeldt via een reisorganisatie. Dit kan een lokale reisorganisatie zijn, maar het kan ook in Nederland bijvoorbeeld. Let wel, deze wandeltocht is erg populair. Hierdoor is het slim reserveringen voor de Inca Trail enkele maanden van tevoren te maken. En het liefst een jaar van tevoren als je tijdens het hoogseizoen de route wilt doen.

Wat moet ik zelf dragen?

Het is een belangrijke vraag voor veel toeristen. Je wandelt altijd onder begeleiding van een gids. Daarnaast gaan er dragers mee voor de tenten en het kookgerei. Het is de bedoeling dat je je eigen slaapspullen draagt in een rugzak. Al kun je overleggen of een van de dragers dat voor je doet. Zeg dit wel vooraf, zodat je niet in de problemen komt.

Ik merkte dat dragers wisselend worden behandeld. Soms worden ze goed betaald en hebben ze een goede uitrusting, maar dit is lang niet altijd zo. Regel dus vooraf dat je een reisorganisatie hebt die goed omgaan met hun personeel.

Kinderen onderweg op de Inca Trail.

Overnachten in Aquas Calientes

Het beste kun je Machu Picchu in de vroege ochtend doen. Waarbij je meerdere opties hebt. Je kunt het laatste stuk vroeg in de ochtend lopen, zodat op tijd aankomt. Ook kun je de dag ervoor aankomen en overnachten in Aquas Calientes, dat als uitvalsbasis geldt voor Machu Picchu. Waarna je dan in de middag weer met de trein terug kunt of nog een nacht blijft. Er zijn genoeg accommodaties in allerlei prijsklassen in het stadje te vinden. Boek wel vooraf, om teleurstelling te voorkomen.
Bekijk de leukste accommodaties voor Aquas Calientes

Wat zijn de beste maanden om de Inca Trail te doen?

Normaal gesproken opent de Inca Trail in maart, al is het dan nog vaak erg regenachtig en nat tot eind april. Het is het drukst in juni, juli en augustus, waardoor de beleving minder is. De beste maanden volgens kenners zijn mei en oktober, het is dan ook warmer met vaak goed weer. En dus minder toeristen.

Het kan erg druk worden!

Ondanks dat het aantal toegangsbewijzen wordt beperkt, kan het op de route heel erg druk worden. Met name in het laatste deel dat naar Machu Picchu loopt. Dit komt vooral omdat veel toeristen rond hetzelfde tijdstip op pad gaan.

  • Probeer het hoogseizoen (juni, juli, augustus en september) te vermijden
  • Neem de tijd: Wandel liever een dag langer zodat je er meer van geniet
  • Wees voorbereid op alles weertypes: Zon en regen op een dag is heel normaal
  • Als je in Machu Picchu aan komt, kun je ervoor kiezen om de Inca stad een dag later te bezoeken. Zo haal je alles uit je reis.
  • Meer informatie: www.incatrailperu.com

Er is een alternatief

Ik heb zelf de Salkantay Trek gedaan, dit is een vijfdaagse wandeling door de Andes. Ook dit is een Inca Trail, alleen veel minder bekend. Maar deze trektocht is minimaal zo spectaculair.

Waardoor je veelal alleen loopt. Daarnaast heb je hier een unieke keuze: Wil je kamperen of de luxe logdes langs de route gebruiken. Ik deed een mix, zodat ik af en toe lekker warm kon douchen en in een heerlijk bed kon slapen.

Meer artikelen over Machu Picchu