Inca Trail naar Machu Picchu: Tips, route en Bezienswaardigheden - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Inca Trail naar Machu Picchu

De Inca Trail is het oude voetpad naar Machu Picchu

644

TOP 1.687

De Inca Trail is een beroemde wandeling in Peru. De oude handelsroute van de Inca’s is 160 kilometer lang. Je kunt op veel punten starten. En dus zelf kiezen of je twee, drie, vier of zeven dagen wilt lopen. Het wordt de Koninklijke Snelweg genoemd. En het is met recht een van de mooiste excursies in Zuid-Amerika.

De beroemde Inca Trail is het oude voetpad naar Machu Picchu. Maar, het is maar een van de vele routes die de Inca's hebben aangelegd in de Andes. De route naar Machu Picchu kun je doen in enkele dagen, maar ook in meer dan vijf bijvoorbeeld. Het is wel relatief druk, met name het laatste stuk.

Het is een van de meest bekende trekkings ter wereld. Maar de Inca Trail lijkt ook ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Meer en meer mensen willen de diverse etappes lopen. Per dag worden 500 mensen toegelaten, dit is inclusief dragers. Ondanks de beperking kan op sommige stukken erg druk worden. Met name op het laatste deel naar Machu Picchu.

Ontdek de beste tips voor jouw excursie. Zodat je het optimale haalt uit je bezoek. 

Overnachten op een camping aan de Inca Trail in Peru.

Tips voor de Inca Trail:

Let op de half vergane buitenwachten en de diverse dorpjes waar je door loopt. Het is mogelijk een gids en/of een drager te huren. Of paarden. Let wel: Je kunt alleen onder leiding van gerenommeerde trekkingsorganisaties de route lopen. Zij hebben een licentie en je moet je plekje vooraf regelen.

Alleen of met een groep

De meeste toeristen gaan met een groep. Dit is goedkoper en gezellig. Met een groep en een gids loop je dan een deel van de Inca Trail. De meest populaire excursies zijn de 2-daagse route en de 4-daagse route.

Je kunt ook met een gids alleen gaan. Logischerwijs is dit duurder, maar het geeft je wel veel meer vrijheid. Denk aan de starttijd, de tijd om te rusten en elk fotomoment. 

Inca Trail in 2, 3, 4 of 7 dagen?

Wie een echt kijkje in het leven van de Inca’s wil nemen, moet de langere route nemen. Je kunt vanuit Cuzco beginnen, maar ook verderop. Het bijzondere aan deze trip is dat je bijvoorbeeld ook de Inca-tunnels ziet en de ruïnes van Ollantaytambo, de plek van een van de laatste gevechten tussen de Inca’s en de Spanjaarden.

Koud in de bergen

In de nacht is het in de bergen fris, of eigenlijk koud. Beknibbel op goede kleding tegen de kou, zodat je in de avond ook kunt genieten van je reis. En bijvoorbeeld de sterrenhemel om je heen goed kunt bekijken. Of een relaxmomentje in de buitenlucht wilt.

Cash geld

Zorg dat je altijd wat cash geld bij je hebt. Het is erg handig als je onderweg wat kunt kopen van de diverse verkopers langs de route. Denk aan een flesje drinken, wat snoep of vers fruit. En het is ook nuttig als je de kok of de dragers iets extra’s wilt geven voor hun werkzaamheden.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan levensgevaarlijk zijn. Wat je absoluut niet moet doen is naar Cuzco vliegen en dan de volgende dag starten met de Inca Trail. Cuzco ligt op maar liefst 3.326 meter, waar je echt wel even aan moet wennen. Het beste kun je minimaal twee hele dagen blijven in de stad voordat je begint met lopen. Gelukkig is Cuzco een leuke stad waar genoeg te doen is.

De route van de Inca Trail in Peru.

Moet ik voor de Inca Trail reserveren?

Ja, het is verplicht dat je je vooraf aanmeldt via een reisorganisatie. Dit kan een lokale reisorganisatie zijn, maar het kan ook in Nederland bijvoorbeeld. Let wel, deze wandeltocht is erg populair. Hierdoor is het slim reserveringen voor de Inca Trail enkele maanden van tevoren te maken. En het liefst een jaar van tevoren als je tijdens het hoogseizoen de route wilt doen.

Wat moet ik zelf dragen?

Het is een belangrijke vraag voor veel toeristen. Je wandelt altijd onder begeleiding van een gids. Daarnaast gaan er dragers mee voor de tenten en het kookgerei. Het is de bedoeling dat je je eigen slaapspullen draagt in een rugzak. Al kun je overleggen of een van de dragers dat voor je doet. Zeg dit wel vooraf, zodat je niet in de problemen komt.

Ik merkte dat dragers wisselend worden behandeld. Soms worden ze goed betaald en hebben ze een goede uitrusting, maar dit is lang niet altijd zo. Regel dus vooraf dat je een reisorganisatie hebt die goed omgaan met hun personeel. 

Kinderen onderweg op de Inca Trail.

Wat zijn de beste maanden om de Inca Trail te doen?

Normaal gesproken opent de Inca Trail in maart, al is het dan nog vaak erg regenachtig en nat tot eind april. Het is het drukst in juni, juli en augustus, waardoor de beleving minder is. De beste maanden volgens kenners zijn mei en oktober, het is dan ook warmer met vaak goed weer. En dus minder toeristen.

Het kan erg druk worden!

Ondanks dat het aantal toegangsbewijzen wordt beperkt, kan het op de route heel erg druk worden. Met name in het laatste deel dat naar Machu Picchu loopt. Dit komt vooral omdat veel toeristen rond hetzelfde tijdstip op pad gaan.

  • Probeer het hoogseizoen te vermijden
  • Ga extra vroeg in de ochtend op pad
  • Neem de tijd: Wandel liever een dag langer zodat je er meer van geniet
  • Wees voorbereid op alles weertypes: Zon en regen op een dag is heel normaal
  • Zorg dat je heel vroeg in de ochtend in Machu Picchu aan komt, zodat je de andere toeristen voor blijft

Er is een alternatief:

Ik heb zelf de Salkantay Trek gedaan, een vijfdaagse wandeling door de Andes. Ook dit is een Inca Trail, alleen veel minder bekend. Maar minimaal zo spectaculair.

Waardoor je veelal alleen loopt. Daarnaast heb je hier een unieke keuze: Wil je kamperen of de luxe logdes langs de route gebruiken. Ik deed een mix, zodat ik af en toe lekker warm kon douchen en in een heerlijk bed kon slapen.

Meer informatie: www.incatrailperu.com

Amfitheaters van Moray

Amfitheaters van Moray
De Amfitheaters van Moray in Peru zijn een raadsel. Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen wat de functie is van deze vreemde cirkels. Je kunt ze eenvoudig bezoeken. En zo zelf een idee vormen waarom deze monumenten zijn gebouwd.Moray wordt vaak overgeslagen door toeristen, maar dit is een van de grote Inca-raadsels. Je vindt hier drie zogenaamde 'collossea', reusachtige cirkelvormige amfitheaters die in het landschap zijn verwerkt. De Inca's gebruikten slim de bergrondingen, alleen is onduidelijk waarvoor.
Lees verder

Belmond Andean Explorer: Luxe trein in Peru

Belmond Andean Explorer: Luxe trein in Peru
De Belmond Andean Explorer is de meest luxueuze trein van Peru. Deze trein is een ideale manier om te reizen. Met talloze bijzondere vergezichten, verfijnd eten en diverse stops.De Belmond Andean Explorer is een van de beste manieren om door Peru te reizen. De reizen zijn kort, waardoor je tijd genoeg hebt voor de Inca Trail, Machu Picchu, Colca Canyon en meer.
Lees verder

Choquequirao

Choquequirao
Choquequirao is een relatief onbekende Inca-stad in Peru. De ruïnes liggen op een hoogte van 3.050 meter in het Andesgebergte. Die volgens sommigen mooier is dan Machu Picchu. Wetenschappers hebben tot nu toe zo’n 30% bloot gelegd in het regenwoud.Choquequirao; de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar volgens kenners is dit het nieuwe Machu Picchu, de beroemde Inca-stad in de bergen van Peru. Typisch iets voor je Bucket List, toch?
Lees verder

Colca Canyon

Colca Canyon
Colca Canyon in Peru is de op een na grootste kloof ter wereld. En het is de beste plek om een unieke vogel te zien. Hier kiezen elke ochtend Andescondors op de thermiek het luchtruim. Dit zijn de grootste vliegende vogels op aarde. Als toerist kun je dit spektakel zien. Dit kan op verschillende manieren. Waaronder een trekking over de bergen.Er ligt hier nog geregeld sneeuw op de pieken. Je kunt hier goed hiken, maar vooral kijken naar de machtige condors die hier vliegen.
Lees verder

Cruise over de Amazone-rivier

Cruise over de Amazone-rivier
Een cruise op de beroemde Amazonerivier is de manier om deze immense watermassa te ontdekken. Deze meerdaagse boottochten beginnen meestal in Iquitos (Peru) of Manaus (Brazilië). om daarna de rivier af te dalen.De meest populaire tocht begint in Peru; bij Iquitos. Je kunt bijvoorbeeld helemaal naar Manaus (Brazilië) varen, of zelfs helemaal tot de monding van de Amazone.
Lees verder

Eet gebakken cavia in Peru

Eet gebakken cavia in Peru
Cavia eten is een typisch gerecht in Peru. Het dier staat hier gewoon op het menu. Geroosterde cavia is zeker een van de meest bijzondere gerechten ter wereld. De bereidingswijze is vrij eenvoudig. Het dier wordt gebakken en komt meestal in zijn geheel op je bord. Dus met kop en al. Zeker in het midden van Peru is dit de gewoonte.Cavia's ken je waarschijnlijk vooral als huisdier. In Peru is dat letterlijk zo. Ze lopen dan ook gewoon in huis rond. Maar dat heeft een reden. In Peru is cavia (of 'cuy') eten heel gewoon.
Lees verder

alle 28 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.