Salkantay Trek naar Machu Picchu

Minimaal zo goed als de Inca Trail: ruiger, lastiger en vooral rustiger

De Salkantay Trek is een 5-daagse wandeling door de bergen van Peru. Je loopt hierbij dwars door het Andesgebergte. Ontdek de beste tips voor jouw Salkantay Trek. Met de locatie, route en informatie om te overnachten. Dat laatste kan op meerdere manieren. Deze tocht is een heuse uitdaging, maar behoort tot de beste bezienswaardigheden van Peru.

De Salkantay Trek is een goed alternatief voor de Inca Trail naar Machu Picchu. Deze meerdaagse route voert langs de Salkantay door de Andes op meer dan 4.000 meter hoogte. De Salkantay Trek is ruiger, lastiger en vooral rustiger. Dit is de Andes op zijn best.

Het pad is smal, soms steil en dan weer relatief vlak. Je loopt over weides, bossen en rotspartijen. Maar je passeert ook morenes, wandelt langs meren en gletsjers. Het pad voert geregeld omhoog. Mist hangt links en rechts tegen de bergen aan. Waardoor deze trektocht meer dan intrigerend is.

Lodge of camping?

Je hebt hier de keuze of je wilt kamperen of wilt slapen in een luxe lodge. Geloof het of niet, maar beiden zijn voorhanden. De beroemde Mountain Lodges of Peru hebben hier lodges neergezet met campings er bij. Het mag duidelijk zijn dat de prijzen enorm verschillen. Aan jou de keuze.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

De route van de Salkantay Trek

Hou rekening met het acclimatiseren, want je loopt een groot deel boven de 4.000 meter. Zo voorkom je hoogteziekte. Ik heb eerst een paar dagen in Cusco doorgebracht, dat op 3.430 meter ligt. 

Dag 1

Je kunt beginnen in het plaatsje Challacancha, maar ook iets verderop bij de Salkantay Lodge op 3.869 meter hoogte met camping. Eventueel kun je een excursie maken naar Humantay Lake, een fraai bergmeer.

Dag 2

Je wandelt naar Wayra Lodge op 3.906 meter. Waarbij je ondertussen de beruchte Salkantay Pass neemt. Deze ligt op 4.440 meter. Waarbij je kans hebt om in de sneeuw te lopen. Een bordje onderweg laat zien dat je de Salkantay passeert, die met 6.271 meter boven alles uit torent. Hij is geregeld gehuld in sneeuw en mist. Vanaf hier gaat het pad weer naar beneden.

Onderweg op de Salkantay Trek in het hoogland van Peru. ©Corno van den Berg

Dag 3

De route loopt naar de Colpa Lodge op 2.870 meter hoogte. Waar je ook een zipline kunt nemen door de bergen.

Dag 4

Je wandelt naar Inema Lodge, die op 2.135 meter hoogte ligt. Onderweg kom je een organische koffie plantage tegen, die je kunt bezoeken.

Dag 5

Je kunt hier stoppen en met de auto naar Lucmabamba gaan. Of doorlopen via de Llactapata Pass naar het treinstation. Je kutn ook de Cocalmayo Hot Springs bezoeken. Dit zijn heerlijke heetwaterbronnen. En ideaal om je vermoeide spieren wat rust te geven. Duikt hier het water in en kijk uit over de beroemde Rio Urumbamba.

Je kunt doorlopen naar Machu Picchu, maar dat is zeker niet het mooiste deel. De meeste wandelaars gaan met de trein naar Aquas Calientes om dan de volgende dag vroeg Machu Picchu te bezoeken.

De Cocalmayo Hot Springs op de Salkantay Trek.

Zelf lopen of met een paard?

Je kunt zelf met je rugzak lopen, maar ook een paard meenemen. En als je moe wordt, daar zelf even op gaan zitten. Het is een fijne afwisseling, al is wandelen eigenlijk wel het best om dit gebied optimaal te ervaren.

Zo ziet de Salkantay Trek er uit.

Het is intrigerend hoe de Inca’s en andere volkeren hier hebben overleefd. Dit geldt voor het vlakkere land, zoals in hun hoofdstad Cusco, maar ook in de bergen. Net als de dieren trouwens. Wie goed oplet kan een paar vizcacha’s rond zien scharrelen over de rotsen. Deze knaagdieren lijken op groot uitgevallen chinchilla’s en hebben een indrukwekkende krulstaart.

De Salkantay Trek in Peru is heerlijk. ©Corno van den Berg

Wie de Salkantay doet wordt op slag verliefd op de Andes. Zo puur, zo groots in meerdere betekenissen. Na uren wandelen komt de lodge in zicht. Geen weg, geen auto’s. Met continu uitzicht op gletsjers en alpaca’s. En de camping of lodge roept.
Meer informatie: mountainlodgesofperu.com

De alternatieve Inca Trail

De Salkantay Trek is een van de vele Inca Trails; dit zijn de voormalige handelroutes van de Inca’s. De meest populaire is de Inca Trail naar Machu Picchu. Deze tocht naar Machu Picchu is 39 km lang en vaak druk. Waardoor je beleving minder is. Je kunt hem helemaal lopen of gedeeltelijk. Dit moet met een gids.

Meer artikelen over Machu Picchu