Salkantay Trek naar Machu Picchu: 10 Beste Tips - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Salkantay Trek naar Machu Picchu

Minimaal zo goed als de Inca Trail: ruiger, lastiger en vooral rustiger

628

TOP 1.687

De Salkantay Trek is een 5-daagse wandeling door de bergen van Peru. Je loopt hierbij dwars door het Andes-gebergte. Ontdek de beste tips voor jouw Salkantay Trek. Met de locatie, route en informatie om te overnachten. Dat laatste kan op meerdere manieren. Deze tocht is een heuse uitdaging, maar behoort tot de beste bezienswaardigheden van Peru.

De Salkantay Trek is een goed alternatief voor de Inca Trail naar Machu Picchu. Deze meerdaagse route voert langs de Salkantay door de Andes op meer dan 4.000 meter hoogte. De Salkantay Trek is ruiger, lastiger en vooral rustiger. Dit is de Andes op zijn best.

Het pad is smal, soms steil en dan weer relatief vlak. Je loopt over weides, bossen en rotspartijen. Maar je passeert ook morenes, wandelt langs meren en gletsjers. Het pad voert geregeld omhoog. Mist hangt links en rechts tegen de bergen aan. Waardoor deze trektocht meer dan intrigerend is.

Lodge of camping?

Je hebt hier de keuze of je wilt kamperen of wilt slapen in een luxe lodge. Geloof het of niet, maar beiden zijn voorhanden. De beroemde Mountain Lodges of Peru hebben hier lodges neergezet met campings er bij. Het mag duidelijk zijn dat de prijzen enorm verschillen. Aan jou de keuze.

De route van de Salkantay Trek

Hou rekening met het acclimatiseren, want je loopt een groot deel boven de 4.000 meter. Zo voorkom je hoogteziekte. Ik heb eerst een paar dagen in Cusco doorgebracht, dat op 3.430 meter ligt. 

Dag 1

Je kunt beginnen in het plaatsje Challacancha, maar ook iets verderop bij de Salkantay Lodge op 3.869 meter hoogte met camping. Eventueel kun je een excursie maken naar Humantay Lake, een fraai bergmeer.

Dag 2

Je wandelt naar Wayra Lodge op 3.906 meter. Waarbij je ondertussen de beruchte Salkantay Pass neemt. Deze ligt op 4.440 meter. Waarbij je kans hebt om in de sneeuw te lopen. Een bordje onderweg laat zien dat je de Salkantay passeert, die met 6.271 meter boven alles uit torent. Hij is geregeld gehuld in sneeuw en mist. Vanaf hier gaat het pad weer naar beneden.

Onderweg op de Salkantay Trek in het hoogland van Peru. ©Corno van den Berg

Dag 3

De route loopt naar de Colpa Lodge op 2.870 meter hoogte. Waar je ook een zipline kunt nemen door de bergen.

Dag 4

Je wandelt naar Inema Lodge, die op 2.135 meter hoogte ligt. Onderweg kom je een organische koffie plantage tegen, die je kunt bezoeken.

Dag 5

Je kunt hier stoppen en met de auto naar Lucmabamba gaan. Of doorlopen via de Llactapata Pass naar het treinstation. Je kutn ook de Cocalmayo Hot Springs bezoeken. Dit zijn heerlijke heetwaterbronnen. En ideaal om je vermoeide spieren wat rust te geven. Duikt hier het water in en kijk uit over de beroemde Rio Urumbamba.

Je kunt doorlopen naar Machu Picchu, maar dat is zeker niet het mooiste deel. De meeste wandelaars gaan met de trein naar Aquas Calientes om dan de volgende dag vroeg Machu Picchu te bezoeken.

De Cocalmayo Hot Springs op de Salkantay Trek.

Zelf lopen of met een paard?

Je kunt zelf met je rugzak lopen, maar ook een paard meenemen. En als je moe wordt, daar zelf even op gaan zitten. Het is een fijne afwisseling, al is wandelen eigenlijk wel het best om dit gebied optimaal te ervaren.

Zo ziet de Salkantay Trek er uit.

Het is intrigerend hoe de Inca’s en andere volkeren hier hebben overleefd. Dit geldt voor het vlakkere land, zoals in hun hoofdstad Cusco, maar ook in de bergen. Net als de dieren trouwens. Wie goed oplet kan een paar vizcacha’s rond zien scharrelen over de rotsen. Deze knaagdieren lijken op groot uitgevallen chinchilla’s en hebben een indrukwekkende krulstaart.

De Salkantay Trek in Peru is heerlijk. ©Corno van den Berg

Wie de Salkantay doet wordt op slag verliefd op de Andes. Zo puur, zo groots in meerdere betekenissen. Na uren wandelen komt de lodge in zicht. Geen weg, geen auto’s. Met continu uitzicht op gletsjers en alpaca’s. En de camping of lodge roept.

Meer informatie: mountainlodgesofperu.com

De alternatieve Inca Trail

De Salkantay Trek is een van de vele Inca Trails; dit zijn de voormalige handelroutes van de Inca’s. De meest populaire is de Inca Trail naar Machu Picchu. Deze tocht naar Machu Picchu is 39 km lang en vaak druk. Waardoor je beleving minder is. Je kunt hem helemaal lopen of gedeeltelijk. Dit moet met een gids.

Amfitheaters van Moray

Amfitheaters van Moray
De Amfitheaters van Moray in Peru zijn een raadsel. Wetenschappers proberen nog steeds te achterhalen wat de functie is van deze vreemde cirkels. Je kunt ze eenvoudig bezoeken. En zo zelf een idee vormen waarom deze monumenten zijn gebouwd.Moray wordt vaak overgeslagen door toeristen, maar dit is een van de grote Inca-raadsels. Je vindt hier drie zogenaamde 'collossea', reusachtige cirkelvormige amfitheaters die in het landschap zijn verwerkt. De Inca's gebruikten slim de bergrondingen, alleen is onduidelijk waarvoor.
Lees verder

Belmond Andean Explorer: Luxe trein in Peru

Belmond Andean Explorer: Luxe trein in Peru
De Belmond Andean Explorer is de meest luxueuze trein van Peru. Deze trein is een ideale manier om te reizen. Met talloze bijzondere vergezichten, verfijnd eten en diverse stops.De Belmond Andean Explorer is een van de beste manieren om door Peru te reizen. De reizen zijn kort, waardoor je tijd genoeg hebt voor de Inca Trail, Machu Picchu, Colca Canyon en meer.
Lees verder

Choquequirao

Choquequirao
Choquequirao is een relatief onbekende Inca-stad in Peru. De ruïnes liggen op een hoogte van 3.050 meter in het Andesgebergte. Die volgens sommigen mooier is dan Machu Picchu. Wetenschappers hebben tot nu toe zo’n 30% bloot gelegd in het regenwoud.Choquequirao; de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Maar volgens kenners is dit het nieuwe Machu Picchu, de beroemde Inca-stad in de bergen van Peru. Typisch iets voor je Bucket List, toch?
Lees verder

Colca Canyon

Colca Canyon
Colca Canyon in Peru is de op een na grootste kloof ter wereld. En het is de beste plek om een unieke vogel te zien. Hier kiezen elke ochtend Andescondors op de thermiek het luchtruim. Dit zijn de grootste vliegende vogels op aarde. Als toerist kun je dit spektakel zien. Dit kan op verschillende manieren. Waaronder een trekking over de bergen.Er ligt hier nog geregeld sneeuw op de pieken. Je kunt hier goed hiken, maar vooral kijken naar de machtige condors die hier vliegen.
Lees verder

Cruise over de Amazone-rivier

Cruise over de Amazone-rivier
Een cruise op de beroemde Amazonerivier is de manier om deze immense watermassa te ontdekken. Deze meerdaagse boottochten beginnen meestal in Iquitos (Peru) of Manaus (Brazilië). om daarna de rivier af te dalen.De meest populaire tocht begint in Peru; bij Iquitos. Je kunt bijvoorbeeld helemaal naar Manaus (Brazilië) varen, of zelfs helemaal tot de monding van de Amazone.
Lees verder

Eet gebakken cavia in Peru

Eet gebakken cavia in Peru
Cavia eten is een typisch gerecht in Peru. Het dier staat hier gewoon op het menu. Geroosterde cavia is zeker een van de meest bijzondere gerechten ter wereld. De bereidingswijze is vrij eenvoudig. Het dier wordt gebakken en komt meestal in zijn geheel op je bord. Dus met kop en al. Zeker in het midden van Peru is dit de gewoonte.Cavia's ken je waarschijnlijk vooral als huisdier. In Peru is dat letterlijk zo. Ze lopen dan ook gewoon in huis rond. Maar dat heeft een reden. In Peru is cavia (of 'cuy') eten heel gewoon.
Lees verder

alle 28 artikelen over Peru

Bekijk alle artikelen

Copyright 2021 Droomplekken.nl / Corno van den Berg. Alle rechten voorbehouden.