Waarom moet ik hier heen?

Om naar Machu Picchu te reizen heb je diverse manieren. Natuurlijk kun je de wereldberoemde Inca Trail naar Machu Picchu lopen. Maar je kunt ook met de trein. Of beiden doen; als je de trein terug neemt naar Cuzco.

De trein is in Peru een goede manier om te reizen. Onder meer van en naar Machu Picchu. Vanuit Cuzco reis je in drie uur naar Aqua Calientes, het stadje dat aan de voet ligt van Machu Picchu.

Het is mogelijk om op een dag de heen- en terugreis te maken, maar dan ben je op het heetste moment van de dag bij Machu Picchu. En dit is ook het drukste moment van de dag. Het beste kun je Machu Picchu in de vroege ochtend doen, dus moet je de dag ervoor aankomen en overnachten in Aqua Calientes.

Aqua Calientes is vanuit Cuzco (officieel) alleen per trein te bereiken; er is geen weg naar dit stadje. Wel zijn er mogelijkheden om met taxi-busjes tot vlakbij Aqua Calientes te komen en dan het laatste stuk langs het spoor te lopen. Iets wat populair is bij backpackers. En je kunt natuurlijk de Inca Trail lopen.

Tips voor in de trein:

Boek vooraf je plek, dan voorkom je teleurstellingen.
Het beste uitzicht heb je aan de linkerkant op de route naar Machu Picchu. Op de weg terug kun je dus het beste rechts zitten.

Corno’s reistips:

De beste uitvalsplek is Aguas Calientes, een stadje op zo’n 6 km van Machu Picchu. Een drietal belangrijke tips:
1. Vlakbij Machu Picchu ligt de Belmond Sanctuary Lodge, een ideale plek om te overnachten, waardoor je ook bijvoorbeeld ’s avonds naar binnen kunt.
2. Zorg dat je om zeven uur in de ochtend bij de ingang bent. Dan is het licht zacht en ben je de grote mensenmassa voor die vooral rond tien uur arriveert.
3. Regel vooraf ook een toegangsbewijs hebt voor Huayna Picchu; de heilige berg. De beklimming is voor veel bezoekers het hoogtepunt van hun trip.

Welke route moet ik nemen?

Je kunt in één keer van Cuzco naar Aqua Calientes (of andersom) reizen, maar bijvoorbeeld ook stoppen in Ollantaytambo. Deze oude Instad in The Sacred Valley is de start voor de Inca Trail. Al kun je hier ook een dag de ruïnes bezoeken en dan een dag later je reis vervolgen.

Welke trein moet ik nemen?

Er zijn diverse soorten treinen. Je kunt de ‘standaardtrein’ nemen, maar ook de extreem luxe Hiram Bingham-trein. Deze is vernoemd naar Hiram Bingham, de (her)ontdekker van Machu Picchu.
-De standaardtrein van PeruRail biedt (logischerwijs) hetzelfde uitzicht als elke andere trein.
-De Hiram Bingham-trein behoort tot de mooiste treinreizen ter wereld door de combinatie van luxe (zoals een gourmet-maaltijd) en het ruige landschap van de Andes. Ook heeft deze trein een observatiewagon met extra veel glas.

hiram bingham trein
De luxe Hiram Bingham.

Wat kost een treinkaartje?

Eerlijk is eerlijk; elke trein naar Machu Picchu is prijzig. Een enkele reis kost al snel meer dan 50 dollar per persoon. Een retourtje komt boven de 100 dollar uit.

Meer informatie: www.perurail.com en www.belmond.com/hiram-bingham-train/

Ik ben verschillende keren in Peru geweest; van Machu Picchu tot de Amazone. Lees hier mijn reisverhalen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.


Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Treinreizen