Reis met de trein naar Machu Picchu

De trip van Cusco naar Aquas Calientes is perfect om naar Machu Picchu te reizen

De trein is de manier om naar Machu Picchu te reizen. Althans naar het stadje Aquas Calientes, waar je goed kunt overnachten. Vanuit Cusco reis je in drie uur naar deze stad in het regenwoud. Al kun je ook op andere locaties in de Sacred Valley opstappen. Ik heb de reis meerdere malen gemaakt en dit zijn mijn tips voor de treinreis naar Machu Picchu. 

De trein is in Peru een goede manier om te reizen. De rit naar Aquas Calientes, dat ook wel Machu Picchu Pueblo wordt genoemd, geeft je een goed beeld van de ruige omgeving. En dit stadje ligt aan de voet van de wereldberoemde ruïnes van Machu Picchu. Er zijn dagelijks meerdere treinen van verschillende spoorwegmaatschappijen. Er zijn diverse prijsklassen om uit te kiezen.

Bekijk mijn video

Al mijn reisvideo's zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal.

Verschillende treinen

Niet iedereen weet dat er twee verschillende maatschappijen zijn die de treinrit naar Aquas Calientes aanbieden. Dit zijn Peru Rail en Inca Rail, die elke hun eigen diensten aanbieden. Daarnaast is er nog de luxe spoorwegmaatschappij Belmond, dat onderdeel is van Peru Rail. Het biedt ongekend luxe treinen met bijpassende prijzen.   

Welke trein moet ik nemen?

Er zijn diverse soorten treinen om te kiezen. Je kunt de standaardtreinen nemen, maar ook de extreem luxe Hiram Bingham-trein. Deze is vernoemd naar Hiram Bingham, de (her)ontdekker van Machu Picchu. De treinen bieden (logischerwijs) hetzelfde uitzicht, al heb je bij de luxere treinen ramen met een panorama beeld. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen de diverse treinen. waarbij je vanuit Cusco kunt reizen, maar ook vanuit Ollantaytambo.

Peru Rail

- De standaardtrein van Peru Rail rijdt al sinds 1999 en is daarmee de oudste.

- Ze bieden diverse soorten trips aan: Expedition, Vistadome, Sacred Valley en de luxe Hiram Bingham.

- Peru Rail vertrekt van 6 treinstations: San Pedro (Cusco), Poroy (aan de rand van Cusco), Urubamba (Sacred Valley), Ollantaytambo (Sacred Valley), Hydroelectric (La Convention) en Aguas Calientes (Machu Picchu).

Inca Rail

- Inca Rail is een nieuwere organisatie

- Ze bieden 4  soorten treinen aan naar Machu Picchu: The Voyager, The 360º, The First Class en de luxere ‘The Private’ trein.

- Inca Rail vertrekt van 4 stations: San Pedro (Cusco), Poroy ( aan de rand van Cusco), Ollantaytambo (Sacred Valley) en Aguas Calientes (Machu Picchu).

Hiram Bingham-trein en The Private

De Hiram Bingham-trein en The Private behoren tot de mooiste treinreizen ter wereld. Dit komt door de combinatie van luxe (zoals een gourmet-maaltijd) en het ruige landschap van het Andesgebergte. Ook hebben deze treinen een observatiewagon met extra veel glas.

De verschillen

Zowel Peru Rail als Inca Rail bieden soortgelijke diensten aan. Al is het wel dat Peru Rail meer vertrekken per dag heeft. Ook de prijzen zijn vergelijkbaar, dit geldt zowel voor de goedkopere reizen als de duurdere. Zo zijn de prijzen van de ‘Expedition’ en ‘The Voyager’ vergelijkbaar. Verder maakt het weinig uit merkte ik. Ik ben twee keer met de trein heen en weer geweest en heb met beiden gereisd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Beste stoelen om te reserveren

Je kunt vooraf je stoelen in de trein naar Machu Picchu reserveren. Iets wat bij de meeste treinen kan. Zo niet, zorg dan dat je als een van de eerste het treinstel in gaat. Het maakt namelijk wel degelijk verschil welke stoel je hebt. Logischerwijs is een stoel bij het raam het beste. Naar Aquas Calientes kun je het beste aan de linkerkant van de trein zitten. Dan heb je uitzicht op de rivier en diverse minder bekende Inca ruïnes. Aan de rechterkant kijk je vooral naar het regenwoud, dat opvallend dicht is. Op de terugweg is dan de rechterkant beter.

Beste moment voor de reis naar Aquas Calientes

De route naar Aquas Calientes met de trein.

Het is mogelijk om op een dag de heen- en terugreis te maken, maar dan ben je op het heetste moment van de dag bij Machu Picchu. Maar dit is dan het drukste moment van de dag. En het warmst. Daarnaast is dit moment van de dag het minst perfect voor het maken van foto’s. Ik ben er twee nachten gebleven, al kan het ook in een nacht.

Overnachten in Aquas Calientes

Het beste kun je Machu Picchu in de vroege ochtend doen, dus moet je de dag ervoor aankomen en overnachten in Aquas Calientes. Waarna je dan in de middag weer met de trein terug kunt. Er zijn genoeg accommodaties in allerlei prijsklassen in het stadje te vinden. Boek wel vooraf, om teleurstelling te voorkomen.
Bekijk de leukste accommodaties voor Aquas Calientes

Alternatieve manier

Aquas Calientes is vanuit Cusco (officieel) alleen per trein te bereiken; er is geen weg naar dit stadje. Wel zijn er mogelijkheden om met taxi-busjes tot vlakbij Aquas Calientes te komen en dan het laatste stuk langs het spoor te lopen. Iets wat populair is bij backpackers. En je kunt natuurlijk de fameuze Inca Trail naar Machu Picchu lopen.

Welke route moet ik nemen?

Je kunt in één keer van Cusco naar Aquas Calientes (of andersom) reizen, maar bijvoorbeeld ook stoppen in Ollantaytambo. Deze oude Instad in The Sacred Valley is de start voor de Inca Trail. Al kun je hier ook een dag de ruïnes bezoeken en dan een dag later je reis vervolgen.

Wat kost een treinkaartje?

Eerlijk is eerlijk; elke trein naar Machu Picchu is prijzig. Een enkele reis kost al snel meer dan 50 dollar per persoon. Een retourtje komt boven de 100 dollar uit. Maar het is wel een unieke rit, die met een beetje goede voorbereiding magisch wordt.
Meer informatie: www.perurail.com en www.incarail.com

Meer artikelen over Machu Picchu