Waarom moet ik hier heen?

De beroemde Inca Trail is het oude voetpad naar Machu Picchu. Maar, het is maar een van de vele routes die de Inca's hebben aangelegd in de Andes. De route naar Machu Picchu kun je doen in enkele dagen, maar ook in meer dan vijf bijvoorbeeld. Het is wel relatief druk, met name het laatste stuk.

De Inca Trail is 160 kilometer lang en je kunt op veel punten starten. En dus zelf kiezen of je twee, drie, vier of zeven dagen wilt lopen. Het wordt de ‘Koninklijke Snelweg’ genoemd. En het is met recht een van de mooiste wandelingen van Peru, en misschien wel van Zuid-Amerika.

Een camping langs de Inca-Trail. In een verbluffend decor.
Een camping langs de Inca-Trail. In een verbluffend decor. Michael McDonough

Tips voor de Inca Trail:

Let op de half vergane buitenwachten en de diverse dorpjes waar je door loopt. Het is mogelijk een gids en/of een drager te huren. Of paarden. Let wel: Je kunt alleen onder leiding van gerenommeerde trekkingsorganisaties de route lopen. Zij hebben een licentie en je moet je plekje vooraf regelen.

Koud in de bergen

In de nacht is het in de bergen fris, of eigenlijk koud. Beknibbel op goede kleding tegen de kou, zodat je in de avond ook kunt genieten van je reis. En bijvoorbeeld de sterrenhemel om je heen goed kunt bekijken. Of een relaxmomentje in de buitenlucht wilt.

Cash geld

Zorg dat je altijd wat cash geld bij je hebt. Het is erg handig als je onderweg wat kunt kopen van de diverse verkopers langs de route. Denk aan een flesje drinken, wat snoep of vers fruit. En het is ook nuttig als je de kok of de dragers iets extra’s wilt geven voor hun werkzaamheden.

Hoogteziekte

Hoogteziekte kan levensgevaarlijk zijn. Wat je absoluut niet moet doen is naar Cuzco vliegen en dan de volgende dag starten met de Inca Trail. Cizco ligt op maar liefst 3.326 meter, waar je echt wel even aan moet wennen. Het beste kun je minimaal twee hele dagen blijven in de stad voordat je begint met lopen. Gelukkig is Cuzco een leuke stad waar genoeg te doen is.

De beroemde Inca Trail.
De beroemde Inca Trail. Pedro Martino

Moet ik voor de Inca Trail reserveren?

Ja, het is verplicht dat je je vooraf aanmeldt via een reisorganisatie. Dit kan een lokale reisorganisatie zijn, maar het kan ook in Nederland bijvoorbeeld. Let wel, deze wandeltocht is erg populair. Hierdoor is het slim reserveringen voor de Inca Trail enkele maanden van tevoren te maken. En het liefst een jaar van tevoren als je tijdens het hoogseizoen de route wilt doen.

Wat moet ik zelf dragen?

Het is een belangrijke vraag voor veel toeristen. Je wandelt altijd onder begeleiding van een gids. Daarnaast gaan er dragers mee voor de tenten en het kookgerei. Het is de bedoeling dat je je eigen slaapspullen draagt in een rugzak. Al kun je overleggen of een van de dragers dat voor je doet. Zeg dit wel vooraf, zodat je niet in de problemen komt.

Ik merkte dat dragers wisselend worden behandeld. Soms worden ze goed betaald en hebben ze een goede uitrusting, maar dit is lang niet altijd zo. Regel dus vooraf dat je een reisorganisatie hebt die goed omgaan met hun personeel.

Inca Trail in 2, 3, 4 of 7 dagen?

De driedaagse wandeling is het meest populair. De route van de korte versie is 43 kilometer lang. Je loopt dan over twee bergpassen, een daarvan is 4.100 meter hoog. De lucht is ijl, maar je ogen kunnen extreem ver reiken. Hij voert langs belangrijke archeologische plaatsen van de Inca’s. Waaronder Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupatamarca, Wiñay Wayna en natuurlijk Machu Picchu. Je kunt de gehele route lopen, maar ook een deel. En je kunt paarden meenemen, tegen een meerprijs. Onderhandel flink, anders betaal je te veel.

Op de Inca Trail kun je je spullen laten dragen door paarden.
Op de Inca Trail kun je je spullen laten dragen door paarden. Pedro Martino

Wie een echt kijkje in het leven van de Inca’s wil nemen, moet de langere route nemen. Je kunt vanuit Cuzco beginnen, maar ook verderop. Het bijzondere aan deze trip is dat je bijvoorbeeld ook de Inca-tunnels ziet en de ruïnes van Ollantaytambo, de plek van een van de laatste gevechten tussen de Inca’s en de Spanjaarden.

Wat zijn de beste maanden om de Inca Trail te doen?

Normaal gesproken opent de Inca Trail in maart, al is het dan nog vaak erg regenachtig en nat tot eind april. Het is het drukst in juni, juli en augustus, waardoor de beleving minder is. De beste maanden volgens kenners zijn mei en oktober, het is dan ook warmer met vaak goed weer. En dus minder toeristen.

Het kan erg druk worden!

Ondanks dat het aantal toegangsbewijzen wordt beperkt, kan het op de route heel erg druk worden. Met name in het laatste deel dat naar Machu Picchu loopt. Dit komt vooral omdat veel toeristen rond hetzelfde tijdstip op pad gaan.

  • Probeer het hoogseizoen te vermijden
  • Ga extra vroeg in de ochtend op pad
  • Neem de tijd: Wandel liever een dag langer zodat je er meer van geniet
  • Wees voorbereid op alles weertypes: Zon en regen op een dag is heel normaal
  • Zorg dat je heel vroeg in de ochtend in Machu Picchu aan komt, zodat je de andere toeristen voor blijft

Er is een alternatief:

Ik heb zelf de Salkantay Trek gedaan, een vijfdaagse wandeling door de Andes. Ook dit is een Inca Trail, alleen veel minder bekend. Maar minimaal zo spectaculair.

Waardoor je veelal alleen loopt. Daarnaast heb je hier een unieke keuze: Wil je kamperen of de luxe logdes langs de route gebruiken. Ik deed een mix, zodat ik af en toe lekker warm kon douchen en in een heerlijk bed kon slapen.

Meer informatie: www.incatrailperu.com

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Ik ben verschillende keren in Peru geweest

Ik deed onder meer de alternatieve Inca Trail, ging naar Machu Picchu en de Amazone. Maar ook veel onbekende plekken. Lees hier mijn reisverhalen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Wandelen