Het wordt de ‘Koninklijke Snelweg’ genoemd. De Inca Trail is 160 kilometer lang en je kunt op veel punten starten. En dus zelf kiezen of je twee, drie, vier of zeven dagen wilt lopen. De driedaagse is het meest populair. Je loopt dan over twee bergpassen, een daarvan is 4.100 meter hoog. De lucht is ijl, maar je ogen kunnen extreem ver reiken.

De route van de ‘korte’ versie is 43 kilometer lang. Hij voert langs belangrijke archeologische plaatsen van de Inca’s. Waaronder Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupatamarca, Wiñay Wayna en natuurlijk Machu Picchu. Je kunt de gehele route lopen, maar ook een deel. Let wel: Je kunt alleen onder leiding van gerenommeerde trekkingsorganisaties de route lopen. Zij hebben een licentie en je moet je plekje vooraf regelen.

Wie een echt kijkje in het leven van de Inca’s wil nemen, moet de langere route nemen. Je kunt vanuit Cuzco beginnen, maar ook verderop. Het bijzondere aan deze trip is dat je bijvoorbeeld ook de Inca-tunnels ziet en de ruïnes van Ollantaytambo, de plek van een van de laatste gevechten tussen de Inca’s en de Spanjaarden.

Let op de half vergane buitenwachten en de diverse dorpjes waar je door loopt. Het is mogelijk een gids en/of een drager te huren. Of paarden. Boek ver van te voren aangezien het aantal plekken beperkt is.

Meer informatie: www.incatrailperu.com

Wandelen