Waarom moet ik hier heen?

De beroemde Inca Trail is het oude voetpad naar Machu Picchu. Maar, het is maar een van de vele routes die de Inca's hebben aangelegd in de Andes. De route naar Machu Picchu kun je doen in enkele dagen, maar ook in meer dan vijf bijvoorbeeld. Het is wel relatief druk, met name het laatste stuk.

De Inca Trail is 160 kilometer lang en je kunt op veel punten starten. En dus zelf kiezen of je twee, drie, vier of zeven dagen wilt lopen. Het wordt de ‘Koninklijke Snelweg’ genoemd. En het is met recht een van de mooiste wandelingen van Peru, en misschien wel van Zuid-Amerika.

Een camping langs de Inca-Trail. In een verbluffend decor.
Een camping langs de Inca-Trail. In een verbluffend decor. Michael McDonough

2 dagen, 3, 4 of 7?

De driedaagse wandeling is het meest populair. De route van de ‘korte’ versie is 43 kilometer lang. Je loopt dan over twee bergpassen, een daarvan is 4.100 meter hoog. De lucht is ijl, maar je ogen kunnen extreem ver reiken. Hij voert langs belangrijke archeologische plaatsen van de Inca’s. Waaronder Runcuracay, Sayacmarca, Phuyupatamarca, Wiñay Wayna en natuurlijk Machu Picchu. Je kunt de gehele route lopen, maar ook een deel. En je kunt paarden meenemen, tegen een meerprijs. Onderhandel flink, anders betaal je te veel.

Op de Inca Trail kun je je spullen laten dragen door paarden.
Op de Inca Trail kun je je spullen laten dragen door paarden. Pedro Martino

Wie een echt kijkje in het leven van de Inca’s wil nemen, moet de langere route nemen. Je kunt vanuit Cuzco beginnen, maar ook verderop. Het bijzondere aan deze trip is dat je bijvoorbeeld ook de Inca-tunnels ziet en de ruïnes van Ollantaytambo, de plek van een van de laatste gevechten tussen de Inca’s en de Spanjaarden.

Corno’s reistips:

Peru is een heerlijk land om doorheen te reizen. Je kunt Peru ook prima combineren met Bolivia. Hieronder een aantal handige tips om je reis te plannen.

Tips voor de Inca Trail:

Let op de half vergane buitenwachten en de diverse dorpjes waar je door loopt. Het is mogelijk een gids en/of een drager te huren. Of paarden. Boek ver van te voren aangezien het aantal plekken beperkt is.

Let wel: Je kunt alleen onder leiding van gerenommeerde trekkingsorganisaties de route lopen. Zij hebben een licentie en je moet je plekje vooraf regelen.

De beroemde Inca Trail.
De beroemde Inca Trail. Pedro Martino

Het kan erg druk worden!

En zoals gezegd: Het kan op de route heel erg druk worden. Met name in het laatste deel dat naar Machu Picchu loopt.

  • Probeer het hoogseizoen te vermijden
  • Ga extra vroeg in de ochtend op pad
  • Neem de tijd: Wandel liever een dag langer zodat je er meer van geniet
  • Wees voorbereid op alles weertypes: Zon en regen op een dag is heel normaal
  • Zorg dat je heel vroeg in de ochtend in Machu Picchu aan komt, zodat je de andere toeristen voor blijft

Er is een alternatief:

Ik heb zelf de Salkantay Trek gedaan, een vijfdaagse wandeling door de Andes. Ook dit is een Inca Trail, alleen veel minder bekend. Maar minimaal zo spectaculair.

Waardoor je veelal alleen loopt. Daarnaast heb je hier een unieke keuze: Wil je kamperen of de luxe logdes langs de route gebruiken. Ik deed een mix, zodat ik af en toe lekker warm kon douchen en in een heerlijk bed kon slapen.

Meer informatie: www.incatrailperu.com

Ik ben verschillende keren in Peru geweest.

Ik deed onder meer de alternatieve Inca Trail, ging naar Machu Picchu en de Amazone. Maar ook veel onbekende plekken. Lees hier mijn reisverhalen:

De Top Tien bezienswaardigheden van Peru

Een van mooiste reizen ooit. Die net even anders is dan de meeste reizen.

Reisverhaal

Veel lezers vragen me wat mijn mooiste reizen waren. Dit is er één van. Ik maakte 2 jaar geleden een reis via de alternatieve Inca Trail naar Machu Picchu, bezocht het Titicacameer en zocht jaguars in de Amazone.

Het noorden van Peru: Het echte avontuur

Gocta Falls. Een immense waterval in de Amazone van maar liefst 771 meter hoog. Terwijl Kuelap een stad bovenop een berg was. En ik zoek eeuwenoude mummies.

Reisverhaal

Al eerder ging ik naar de populaire bezienswaardigheden van Peru zoals Machu Picchu, Colca Canyon en het Titicacameer. Ditmaal ga ik naar het onbekende noorden. Met een pre-Incastad op een berg en een ongekend hoge waterval van 771m in de...

Wandelen