Noorwegen: mijn eerste Bucket List reis!

Een Bucket List; bijna elke reiziger heeft er een. Ik ook. Met opvallend veel dingen in Noorwegen merk ik. Hoog tijd om een Bucket List reis te maken. Waarbij ik tien dingen ga afvinken. Of misschien wel meer.

Lees verder

Noorwegen: De beste tips voor je Bucket List

De beste Noorwegen tips; dat zijn zowel bekende als minder bekende plekken. Daarom reis ik naar de Noorse fjorden, de kust en nog veel meer. Waarbij ik keer op keer word verrast.

‘Er is geen slecht weer, alleen maar slechte kleding,’ hoor ik plots voor me. Een andere wandelaar ziet mijn beteuterde gezicht tussen de regendruppels door. Ik moet lachen. Dit is Noorwegen zoals ik het graag zie.

De beroemde huisjes van Helleren. ©Corno van den Berg

Het is een Noorse uitdrukking over het weer. En ja, hij wordt vaak gebruikt. Vier seizoenen in een dag is hier in de Noorse fjorden heel gewoon. Even later breekt de zon door. Ook op mijn gezicht.

Het past bij mijn Bucket List reis. De Bucket List is inmiddels een begrip onder reizigers. Ooit begonnen als ‘laatste wensenlijstje’ voor terminaal zieken, maar tegenwoordig zijn het vooral dingen die je wilt doen tijdens je reizen.

De eerste zonnestralen brekend door. ©Corno van den Berg

Noorwegen is een van de plekken waar ik me blijf verbazen; over de natuur, de ruigheid, de mensen en het verse eten. Met overbekende bezienswaardigheden, maar ook talloze onbekendere plekken. Ik hou er ook van om dingen te ontdekken.
 
De Noorse fjorden en de nabijgelegen kust staan centraal op deze reis. Ik vind diversiteit van groot belang. Lekker actief zijn, steden verkennen, veel zien en van alles proeven. Ontdekken is het sleutelwoord.
 
Dus reis ik twee weken door het hart van Noorwegen; per vliegtuig, per veerboot, op de fiets, te voet en per huurauto. Heerlijk actief bezig zijn, maar ik heb een doel. Dit zijn de tien dingen die ik wil afvinken op mijn Bucket List op deze trip:

1. Vega-eilanden

Ik hoorde dat de Vega-eilanden het UNESCO-Werelderfgoed is om een bijzondere reden: eidereenden. Daar wil ik meer van weten. Zeker nadat ik op Google foto’s vond van de bergen aan de kust.
 
Ontdek de Vega-eilanden

2. Slapen in een traditioneel vissershutje

Veel traditionele vissershutjes zijn omgebouwd tot cabins en met alle gemakken. Lekker genieten aan het water in oude vissersdorpen.
 
Ga slapen in een Rorbu

Je kunt vanaf je rorbeur zo het water op. ©Corno van den Berg

3. Ontdek de Golden Road

De Noren zijn trots op hun tradities weet ik van een eerdere reis naar Noorwegen. De Golden Road is een van de Nationale Routes waar je dit kunt ontdekken. Dus zet ik hem in mijn programma.

Gulburet. ©Corno van den Berg

4. Zonsopgang zien op de Preikestolen

De Preikestolen staat al heel lang op mijn wensenlijstje. En dan met name de wandeling naar boven in de nacht, zodat je de zonsopgang kunt meemaken. Zonder al te veel toeristen.

Onderweg in het halfdonker. ©Corno van den Berg

5. Rij over de Atlantische weg

Op internet zie ik geregeld foto’s van de Atlantische weg. De ‘kromme brug’ over de oceaan wil ik zelf berijden, maar ook hier wil ik wandelen.

De ruige kant van de Atlantic Road. ©Corno van den Berg

6. De haarspeldbochten van Trollstigen nemen

Na de uitzending van Top Gear over deze weg zit hij in mijn hoofd. Ik plan het zorgvuldig: aan het einde van de dag als het zonlicht zacht is. En dat het iets rustiger is, zodat ik optimaal kan genieten.

Trolstigen… ©Corno van den Berg

7. Stad Ålesund ontdekken

Ålesund is een fijne uitvalsbasis voor de fjorden, met een verfijnde architectuur. Een leuke afwisseling van al het natuurgeweld.

Ålesund vanaf Mount Aksla. ©Corno van den Berg

8. Varen door het Geirangerfjord

Ik heb uitgezocht hoe je het beste dit fjord kunt zien. Ik kom met de auto aanrijden naar Geiranger, zodat ik het fjord van bovenaf kan zien. En de haarspeldbochten… Daarna rij ik de auto de veerboot op om alles vanaf het water te zien.

Het machtige Geirangerfjord. ©Corno van den Berg

9. Lekker eten in Stavanger

Eten uit Scandinavie is ‘hot’. En Stavanger is volgens kenners de plek in Noorwegen, las ik op gerenommeerde websites over eten en drinken. Toen ik googlede zag ik dat er diverse proeverijen zijn. Dat wil ik proberen.

The Culinary Lookout: drankjes en alle gerechten. ©Corno van den Berg

10. Nieuw: Loen Skylift

Ik krijg veel nieuwsberichten over van alles en niets in de reisbranche. Maar de opening van de steilste kabelbaan ter wereld van afgelopen mei trok meteen mijn aandacht. De video was letterlijk adembenemend. Dat wil ik beleven. Sterker nog, het was de (zoveelste) reden om naar Noorwegen te gaan…

De nieuwe Skylift van Loen. ©Corno van den Berg

Daarnaast heb ik veel kleine geluksmomentjes. Een eland die op zijn gemak de weg oversteekt bijvoorbeeld. Een beklimming van een berg, waar ik urenlang niemand tegen kom.
 
Een gesprek met een Noorse vrouw over het dagelijkse leven; Scandinavische tv-series met een diepgang. En hun voorwaarlijke liefde voor Moeder Natuur.
 
Of een ongekend mooie zonsondergang aan bij mij totaal onbekend meer. Bij Noorwegen kan het van alles zijn. Iets wat je probeert te plannen of juist niet. En dat maakt het extra bijzonder.

Samenvatting

Bij het meer ga ik zitten. En denk ik aan mijn Bucket List. Het zijn bijzondere bestemmingen waarover je hoort, leest of die je ziet op tv. Die in je hoofd gaan zitten. En die je ooit zelf eens wilt meemaken. En nu maak ik ze mee. In optima forma.

Het zijn de kleine geluksmomentjes die een reis extra speciaal maken. En ik heb ze veel hier.

Genieten, zo voelt het. In het hart van Noorwegen. En (gelukkig) zitten die geluksmomentjes voorgoed in mijn hoofd, met heerlijke herinneringen. In geuren en kleuren. Wat een rijkdom.

Corno’s reis werd mede mogelijk gemaakt door:


Ongerepte natuur, bruisende steden en geweldige vismogelijkheden. Ontdek Noord-Noorwegen 24 uur lang in de gloed van de magische middernachtzon!
Meer informatie: www.visitnorway.nl/northern-norway

Waar een kleurrijk Vikingverleden, spectaculaire nationale parken en pure, lokale specialiteiten samenkomen. Trøndelag – het historische hart van Noorwegen!
Meer informatie: www.visitnorway.nl/trondelag

Van afgelegen bergen en wereldberoemde fjorden tot pittoreske dorpjes en dynamische steden vol moderne architectuur. Ontdek Fjord-Noorwegen.
Meer informatie: www.visitnorway.nl/fjord-norway

Reis direct, snel en voordelig naar Noorwegen met de moderne veerboten van Fjord Line!
Meer informatie: www.visitnorway.nl/fjord-line

Foto-Album

De midzomernachton op de Vega-eilanden. ©Corno van den Berg