Waarom moet ik hier heen?

Het Canarische eiland Lanzarote telt bijna 300 vulkanen. Het beschermde nationaal park Timanfaya beslaat een vijfde deel van het eiland. Er is hier amper begroeiing en de bergen zijn gevormd door lavastromen. Het landschap doet hierdoor surrealistisch aan. Je kan het park met een excursie bezoeken.

Lanzarote behoort niet tot de meest populaire van de Canarische Eilanden. Ook al is dat niet terecht. Het eiland is heel divers. Ook al omdat het anders is dan de andere Canarische Eilanden. Het landschap is bijvoorbeeld droger en ruiger. Het klimaat is prettig, de stranden lekker en het eten ook.

Lanzarote is het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden. Deze archipel in de Atlantische Oceaan hoort bij Spanje, maar ligt ongeveer 115 kilometer voor de kust van Afrika; ter hoogte van Marokko.

Beste video Lanzarote

Lanzarote is anders

Lanzarote kent een andere ontstaansgeschiedenis dan de meeste Canarische Eilanden. Elk eiland is feitelijk het gevolg van een of meerdere erupties. Met uitzondering van Lanzarote en het naastgelegen Fuerteventura. Deze twee eilanden zijn van elkaar gescheiden door een ondiep kanaal van maximaal 40 meter diep. En zijn dus waarschijnlijk tegelijk ontstaan tijdens een eruptie.

Deze twee eilanden zijn daarmee het oudst. Wetenschappers schatten ze op ongeveer 100 miljoen jaar oud. En dat terwijl bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria op zo’n 20 miljoen jaar oud zijn gedateerd.

Corno’s reistips:

Lanzarote leent zich goed voor een strandvakantie. Gezien de diversiteit van het eiland kun je genoeg leuke excursies en activiteiten doen. Je kunt een georganiseerde excursie boeken of een huurauto huren. Waardoor je het eiland op eigen gelegenheid kunt ontdekken. Hierbij een aantal handige tips voor je reis naar Lanzarote. Bij sommige tours of activiteiten kan het druk zijn en is het handig van tevoren je tickets te kopen.

Bezienswaardigheden Lanzarote

UNESCO Biosfeerreservaat

In 1993 riep de UNESCO Lanzarote uit tot Biosfeerreservaat. De reden: Hier wordt wijn gemaakt van de speciale Malvasiadruiven. De druiven worden hier veel geteeld, kijk maar om je heen. De unieke bodem geeft ze daarom een bijzondere smaak. Dus moet je het ook zeker proeven. Net als de lokale bevolking dat graag doet.

Salinas de Janubio

Een bezoek waard is ook het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische Eilanden, de Salinas de Janubio. je kunt hier zien hoe het zout wordt gewonnen, waarbij de zon een belangrijke rol speelt. Het ligt in de gemeente Yaiz en is eenvoudig te bereiken.

De krater van El Golfo op Lanzarote.
De krater van El Golfo op Lanzarote. Gernot Keller

Timanfaya Nationaal Park

Het meest bijzondere is Timanfaya Nationaal Park. Dit ruige gebied bestaat uit tientallen vulkaankraters. Maar ook vind je hier uitgestrekte lavavelden, die niet eens zo oud zijn. Sommige dateren van twee recente uitbarstingen; een langere tussen 1730-1736 en een grote in 1824. In het park krijg je veel uitleg over het ontstaan van dit eiland alsook van de andere eilanden.

Canarische EilandenEilandenVulkanen