Waarom moet ik hier heen?

Het Canarische eiland Lanzarote telt bijna 300 vulkanen. Mede daarom is dit eiland anders dan de rest van de Canarische Eilanden. Een heerlijk eiland om zelf te ontdekken. Dit zijn enkele tips om je daarbij te helpen.

Lanzarote behoort niet tot de meest populaire van de Canarische Eilanden. Ook al is dat niet terecht. Het eiland is heel divers. Ook al omdat het anders is dan de andere Canarische Eilanden. Het landschap is bijvoorbeeld droger en ruiger van veel andere eilanden. Het klimaat is prettig, de stranden lekker en het eten ook.

Wat veel mensen niet weten is dat Lanzarote het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden is. Deze archipel in de Atlantische Oceaan hoort bij Spanje, maar ligt ongeveer 115 kilometer voor de kust van Afrika; ter hoogte van Marokko.

Bezienswaardigheden Lanzarote:

Timanfaya Nationaal Park

Het meest bijzondere van het eiland is volgens velen Timanfaya Nationaal Park. Dit ruige gebied bestaat uit tientallen vulkaankraters. Timanfaya beslaat een vijfde deel van het eiland. Er is hier amper begroeiing en de bergen zijn gevormd door lavastromen. Het landschap doet hierdoor vreemd aan. Je kunt het park eenvoudig met een excursie bezoeken, maar ook op eigen houtje.

Maar ook vind je hier uitgestrekte lavavelden, die niet eens zo oud zijn. Sommige dateren van twee recente uitbarstingen; een langere vond plaats tussen 1730 en 1736. In 1824 was nog een grote vulkaanuitbarsting, maar recent is het stil op het eiland. In het park krijg je veel uitleg over het ontstaan van dit eiland alsook van de andere eilanden.

César Manrique

Dankzij kunstenaar César Manrique is Lanzarote nooit ten prooi gevallen aan het massatoerisme. Hij leefde van 1919 tot 1992 en bouwde op het eiland diverse kunstwerken. Die je zelf kunt bezoeken. Denk aan een zwembad in een grot, een huis in lava en een bijzonder uitkijkpunt.

UNESCO Biosfeerreservaat

In 1993 riep de UNESCO het eiland Lanzarote uit tot Biosfeerreservaat. De reden: Hier wordt wijn gemaakt van de speciale Malvasiadruiven. De druiven worden hier veel geteeld, kijk maar om je heen. De unieke bodem geeft ze daarom een bijzondere smaak. Dus moet je het ook zeker proeven. Net als de lokale bevolking dat graag doet.

Salinas de Janubio

Een bezoek waard is ook het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische Eilanden, de Salinas de Janubio. Je kunt hier goed zien hoe het zout wordt gewonnen. Waarbij de zon dus een belangrijke rol speelt. Het gebied ligt in de gemeente Yaiz en is eenvoudig te bereiken.

De krater van El Golfo op Lanzarote.
De krater van El Golfo op Lanzarote. Gernot Keller

Wandelen op Lanzarote

GR 131

Het is een heerlijke plek om te wandelen. Er zijn talloze wandelpaden; je kunt een paar uur wandelen maar ook meerdere dagen. Door het binnenland of langs de ruige kust. De beroemde GR-121 loopt over de gehele Canarische Eilanden, en dus ook over dit eiland. De route begint in de haven van Órzola in het noorden en loopt door tot de zuidelijke badplaats Playa Blanca. De lengte van de wandelroute is 71 km. Waarbij je onder meer plaatsen als Haría, Teguise, La Geria en Yaiza ontdekt. Je kunt natuurlijk ook delen van de route kiezen.

Ruta de Litoral 2

De Ruta de Litoral 2 is volgens velen de mooiste wandeling van het het eiland. Dit wandelpad loopt langs de kust, maar ook dwars door de kwetsbare natuur van Timanfaya Nationaal Park. Het landschap is onaards en heeft vele kleuren. Het is een pittige wandeling omdat je VOOR EEN DEEL omhoog loopt. Maar het is absoluut de moeite waard.

Bekijk de video van Lanzarote:

Beste video Lanzarote

Lanzarote is anders

Lanzarote kent een andere ontstaansgeschiedenis dan de meeste Canarische Eilanden. Elk eiland is feitelijk het gevolg van een of meerdere grote vulkaan erupties. Met uitzondering van Lanzarote en het naastgelegen Fuerteventura. Deze twee eilanden zijn van elkaar gescheiden door een ondiep kanaal van maximaal 40 meter diep. En zijn dus waarschijnlijk tegelijk ontstaan tijdens één eruptie.

Deze twee eilanden zijn daarmee het oudst. Wetenschappers schatten ze op ongeveer 100 miljoen jaar oud. En dat terwijl bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria op zo’n 20 miljoen jaar oud worden geschat.

Corno’s reistips:

Lanzarote leent zich goed voor een strandvakantie. Gezien de diversiteit van het eiland kun je daarnaast genoeg leuke excursies en activiteiten doen. Je kunt een georganiseerde excursie boeken of een huurauto huren. Waardoor je het eiland op eigen gelegenheid kunt ontdekken. Hierbij een aantal handige tips voor je reis naar Lanzarote. Bij sommige excursies of activiteiten kan het druk zijn en is het handig van tevoren je tickets te kopen.

EilandenVulkanen