Lanzarote

Dit Canarische Eiland is anders dan de rest

Lanzarote behoort niet tot de meest populaire van de Canarische Eilanden. Ook al is dat niet terecht. Het eiland is heel divers. Ook al omdat het anders is dan de andere Canarische Eilanden. Het landschap is bijvoorbeeld droger en ruiger van veel andere eilanden. Het klimaat is prettig, de stranden lekker en het eten ook. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Lanzarote.

Het eiland telt bijna 300 vulkanen. Waardoor dit eiland heerlijk avontuurlijk is. Het is eenvoudig om het zelf te ontdekken. Dit zijn enkele tips om je daarbij te helpen. Wat veel mensen niet weten is dat Lanzarote het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden is. Deze archipel in de Atlantische Oceaan hoort bij Spanje, maar ligt ongeveer 115 kilometer voor de kust van Afrika; ter hoogte van Marokko. Ik heb de leukste attracties en excursies samen gevoegd. Zodat je je reis optimaal kunt voorbereiden.

Timanfaya Nationaal Park

Timanfaya op Lanzarote.

Het meest bijzondere van het eiland is volgens velen Timanfaya Nationaal Park. Dit ruige gebied bestaat uit tientallen vulkaankraters. Timanfaya beslaat een vijfde deel van het eiland. Er is hier amper begroeiing en de bergen zijn gevormd door lavastromen. Het landschap doet hierdoor vreemd aan. Je kunt het park eenvoudig met een excursie bezoeken, maar ook op eigen houtje.

Maar ook vind je hier uitgestrekte lavavelden, die niet eens zo oud zijn. Sommige dateren van twee recente uitbarstingen; een langere vond plaats tussen 1730 en 1736. In 1824 was nog een grote vulkaanuitbarsting, maar recent is het stil op het eiland. In het park krijg je veel uitleg over het ontstaan van dit eiland alsook van de andere eilanden.

La Graciosa eiland

Het eiland La Graciosa.

Het eiland La Graciosa is uniek. Het heeft opvallend witte stranden, dat afsteekt tegen de blauwe zee. Het ligt zo’n 2 kilometer ten noorden van Lanzarote. Het is onderdeel van het natuurpark Chinijo. Je kunt het eiland via een 25 minuten durende boottocht bezoeken.

Het eiland verkennen is een heerlijke excursie voor een dag. Je kunt hier lekker wandelen of een fiets huren. En de vele onverharde wegen ontdekken. waarbij je vanzelf een strand tegen komt. Zoals het fraaie Playa de las Conchas.

César Manrique

Dankzij kunstenaar César Manrique is Lanzarote nooit ten prooi gevallen aan het massatoerisme. Hij leefde van 1919 tot 1992 en bouwde op het eiland diverse kunstwerken. Die je zelf kunt bezoeken. Denk aan een zwembad in een grot, een huis in lava en een bijzonder uitkijkpunt.

Overnachten op Lanzarote

Naast strandhotels biedt het eiland ook talloze knusse hotels, boetiek hotels en luxe lodges. Daarnaast kun je hier ook voor meerdere nachten appartementen huren. Veel hotels liggen aan de kust of in de dorpen of steden, aan jou de keus. Het is slim om vroeg te boeken, zodat je de meeste keus hebt. Maar, als je flexibel bent kun je wachten en hopen op een lagere prijs een paar dagen voor vertrek.   

Stranden op Lanzarote

Playa del Papagayo op Lanzarote.

Lanzarote staat niet echt bekend om zijn stranden. Maar er zijn er genoeg als je het eiland rond reist. Sterker nog, je kunt hier compleet lege stranden tegen komen. Neem wat te eten en drinken mee en ontdek het zelf.

UNESCO Biosfeerreservaat

In 1993 riep de UNESCO het eiland Lanzarote uit tot Biosfeerreservaat. De reden: Hier wordt wijn gemaakt van de speciale Malvasiadruiven. De druiven worden hier veel geteeld, kijk maar om je heen. De unieke bodem geeft ze daarom een bijzondere smaak. Dus moet je het ook zeker proeven. Net als de lokale bevolking dat graag doet.

Salinas de Janubio

Salinas de Janubio: De zoutpannen van Lanzarote.

Een bezoek waard is ook het grootste zoutwinningsgebied van de Canarische Eilanden, de Salinas de Janubio. Je kunt hier goed zien hoe het zout wordt gewonnen. Waarbij de zon dus een belangrijke rol speelt. Het gebied ligt in de gemeente Yaiz en is eenvoudig te bereiken.

Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes; de grotten van Lanzarote.

Het bijzondere Cueva de los Verdes is een grot, of eigenlijk een grottenstelsel. Ook vind je hier een lavatunnel. Je kunt hier een rondleiding volgen met een gids. Waarbij je ook veel informatie krijgt over het ontstaan van de grotten. Dit is een plek waar je fraaie foto’s kunt maken. De reden is dat er water in de grot staat. Zodat je het water als spiegel kunt gebruiken.

Los Hervideros

Los Hervideros op Lanzarote.

Los Hervideros is de ruigste plek van Lanzarote. Je ziet hier hoe de zee gaten in de rotsen heeft gebeukt. Met op de achtergrond de vulkanen van het eiland. Er is een wandelpad met diverse uitkijkpunten. Deze plek is op elk moment van de dag mooi. Maar zeker in de vroege ochtend als het zachte licht over het landschap valt. Of bij een ruige zee, dan is het extra imposant.

Wandelen op de GR 131

Lanzarote is een heerlijke plek om te wandelen. Er zijn talloze wandelpaden; je kunt een paar uur wandelen maar ook meerdere dagen. Door het binnenland of langs de ruige kust. De beroemde GR-121 loopt over de gehele Canarische Eilanden, en dus ook over dit eiland. De route begint in de haven van Órzola in het noorden en loopt door tot de zuidelijke badplaats Playa Blanca. De lengte van de wandelroute is 71 km. Waarbij je onder meer plaatsen als Haría, Teguise, La Geria en Yaiza ontdekt. Je kunt natuurlijk ook delen van de route kiezen.

Ruta de Litoral 2

De Ruta de Litoral 2 is volgens velen de mooiste wandeling van het het eiland. Dit wandelpad loopt langs de kust, maar ook dwars door de kwetsbare natuur van Timanfaya Nationaal Park. Het landschap is onaards en heeft vele kleuren. Het is een pittige wandeling omdat je voor een deel omhoog loopt. Maar het is absoluut de moeite waard.

Geschiedenis van Lanzarote

Lanzarote kent een andere ontstaansgeschiedenis dan de meeste Canarische Eilanden. Elk eiland is feitelijk het gevolg van een of meerdere grote vulkaan erupties. Met uitzondering van Lanzarote en het naastgelegen Fuerteventura. Deze twee eilanden zijn van elkaar gescheiden door een ondiep kanaal van maximaal 40 meter diep. En zijn dus waarschijnlijk tegelijk ontstaan tijdens één eruptie. 

Deze twee eilanden zijn daarmee het oudst. Wetenschappers schatten ze op ongeveer 100 miljoen jaar oud. En dat terwijl bijvoorbeeld Tenerife en Gran Canaria op zo’n 20 miljoen jaar oud worden geschat.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen