Monfragüe National Park

Parel van de Spaanse Extremedura

Monfragüe National Park is een ruig gebied in de Extremadura in Spanje. Dit is een toevluchtsoord voor zeldzame dieren als de Iberische lynx, de monniksgier en talloze andere roofvogels. Monfragüe is een heerlijke plek om te wandelen. Kijk wel af en toe omhoog, er vliegt van alles voorbij. Dit zijn de bezienswaardigheden van Monfragüe National Park.

Onopvallend rijst deze kloof ineens op in het landschap. Midden in de Extremadura, het droge deel van Spanje. Een oneven terrein dat voor de mens te lastig was om te bewerken. Voor bijvoorbeeld vee, groenten of wijn. Waardoor het meest ruige deel, met rotsen, rivieren en bossen, de afgelopen decennia gespaard bleef.

Het is tegenwoordig één van de paradepaardjes van de Spaanse natuurbescherming. Waar niet alleen vogelaars en andere natuurliefhebbers hun ogen uitkijken. De lokale naam is Parque Nacional de Monfragüe.

De gierenrots

De beroemde gierenrots van Monfragüe. ©Corno van den Berg

In dit natuurgebied leeft de grootste populatie gieren ter wereld. Dit zijn honderden monniksgieren, die je hier eenvoudig kunt zien. Dit is de grootste populatie monniksgieren van Europa. Deze opmerkelijke kloof werd pas in 1997 een nationaal park, nadat het aantal belangrijke diersoorten afnam. 

De gierenrots laat goed zien hoe bijzonder Monfragüe National Park is. Hier zie je bijna altijd tientallen gieren rusten op de rotsen. Waardoor dit al een bijzondere plek is in Europa. maar dit gebied heeft meer te bieden. 

Dieren van Monfragüe

Het is één van de laatste toevluchtsoorden voor Iberische lynx en Spaanse keizerarend. En het is één van de laatste toevluchtsoorden voor andere bijzondere diersoorten. Zoals de nauwelijks bekende Iberische lynx. Die met uitsterven wordt bedreigd.

Een Iberische lynx in Monfraguë.

Stuk voor stuk diersoorten die in relatief kleine gebieden voorkomen en dus extra kwetsbaar zijn. De opmerkelijke kloof in het landschap werd pas in 1997 een nationaal park, nadat het aantal belangrijke diersoorten afnam. Sinds juli 2003 heeft UNESCO het uitgeroepen tot een Reservaat voor de Biosfeer. Ondertussen is het gebied bekender en bekender aan het worden. En neemt het aantal bezoekers toe.

Inmiddels worden allerlei maatregelen genomen om de bijzondere Mediterrane fauna te beschermen. Waarbij onderzoek naar het gedrag van de diverse diersoorten een sleutelrol speelt. Daarnaast wordt op diverse plekken in het park weer de authentieke Mediterraanse flora geplant. En worden exotische bomen als eucalyptus en dennen verwijderd. Hierdoor krijgt Monfragüe meer en meer van haar oude sfeer terug. En is het een oase in het droge hart van Spanje.

De vogels van Monfragüe

De kop van een monniksgier.

Monfragüe is een paradijs voor vogelaars. Maar ook als niet doorgewinterde vogelliefhebber kun je hier opmerkelijk veel bijzondere roofvogels zien. Denk aan: monniksgier, vale gier, aasgier, Spaanse keizerarend, havikarend, dwergarend, slangenarend, steenarend, oehoe, grijze wouw, zwarte wouw, rode wouw, slechtvalk, havik, sperwer, bosuil, steenuil, kleine torenvalk en kerkuil. 

Eén van de beste plekken om deze koningen van de lucht te zien is Salto del Gitano, een opmerkelijk steile rots en bekend van vele publicaties en natuurdocumentaires. Maar ook de rotsen van Los Saltos de Torrejón in het noordelijke deel van het park zijn overbekend en goede plekken om ze te spotten. Een verrekijker of telescoop is handig om de vele soorten uit elkaar te houden. Een gids overigens ook. 

Een vale gier in Monfragüe. ©Corno van den Berg

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Andere dieren in Monfragüe

Naast veel vogels kent Monfragüe ook veel andere dieren. Zoals edelhert, Europese otter, vos, wild zwijn, maar ook Iberische lynx, grote genetkat en de Egyptische ichneumon (of Egyptische mangoest). Met name het edelhert laat zich hier eenvoudig zien, vooral in de ochtend.

Het ochtendlicht van Monfragüe. ©Corno van den Berg

De andere zoogdieren zijn veel moeilijker te vinden, al worden wilde zwijnen ook redelijk vaak gespot. Maar wie vroeg in de ochtend de weg naar Los Saltos de Torrejón af loopt of rijdt heeft een redelijke kans oog in oog te komen met otters. Vaak worden deze dieren spelend langs de waterkant gespot of al ze proberen een vers ontbijtje vis te scoren.

Overnachten in het natuurgebied

Vlakbij het park zijn diverse kleine hotels en vakantiehuizen waar je goed kunt verblijven. Ik heb ook meerdere nachten middenin de natuur geslapen wat een heerlijke rust geeft. Je kunt deze eenvoudig online boeken. Wees er wel op tijd bij, in de zomer is veel volgeboekt.

Wandelen langs watervallen, meren en rotsen

Monfragüe is niet extreem groot, maar heeft wel enkele goede wandelpaden. Eén daarvan is de 16 km lange El Castillo, die langs meren, de beroemde vogelrots Salto del Gitano, het kasteel en watervallen als La Parra en El Francés voert. Een andere goede optie is de 8,5 km lange La Tajadilla die je bij de watervallen El Alisar en Los Tres Caños brengt. Tot slot is er de 7,5 km lange wandeling naar Cerro Grimio een 372 meter hoge heuvel die goed uitzicht geeft op onder meer het kasteel en de zijtakken van de diverse rivieren. Alle routes vertrekken van Villareal de San Carlos en zijn goed gemarkeerd.

Uitkijkpunten

Rivieren spelen een belangrijke rol in Monfragüe. ©Corno van den Berg

Het beroemde kasteel op de berg, het Castillo de Monfragüe, is een goede plek om ver te kijken. En je kunt zien hoe de kloof in de heuvels, die het gebied zo kenmerken, is ontstaan door de kracht van de rivieren. Het kasteel is populair, dus het kan hier druk worden. Ga daarom vroeg in de ochtend (waarbij je vaak de mist boven de rivieren kunt zien hangen) of in de namiddag op pad als het zonlicht alles eerst een gele en later een donkerrode gloed geeft.

Rotstekeningen

De beroemde rotstekeningen van Monfragüe. ©Corno van den Berg

De heuvels en bergen van Monfragüe boden in het verleden bescherming, voedsel en water. De rivieren zorgden voor voldoende voedsel zoals fruit, planten en knollen. Het menu vulden ze aan door jacht en visvangst. En onze voorvaderen lieten bij het kasteel in het park tekeningen op de rotsen achter. 

Het geeft een idee van hun leven, toen ze hier rond liepen 9.500 tot 5.000 jaar geleden. In de rotsen direct onder het kasteel vind je afbeeldingen van mensen en dieren. Maar er zijn ook tal van vraagtekens, waarom dragen sommige mensen vreemde hoofdtooien en waarom hebben ze vreemde uitstulpingen op hun lichaam? 

En wat betekenen de diverse symbolen die op de rots zijn getekend? Om deze vroege kunstvormen te beschermen zijn de rotstekeningen alleen met een parkwachter te bezoeken. Reserveer een plekje in het bezoekerscentrum in Villareal de San Carlos in het hart van het park.

Monfragüe bezoeken

Monfragüe ligt op 1.900 kilometer van Utrecht. En op zo’n 230 kilometer van steden als Madrid en Salamanca.  Het Middeleeuwse stadje Toledo ligt op 200 kilometer. Je kunt al deze steden en Monfragüe goed combineren in een Road Trip, zoals ik ook deed.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Spanje

Lees mijn Tips

alle 41 artikelen over Spanje

Bekijk alle artikelen