Waarom moet ik hier heen?

Monfragüe National Park is ruig gebied in de Extremadura in Spanje. Een toevluchtsoord voor zeldzame dieren als de Iberische lynx, de monniksgier en talloze andere roofvogels. Een heerlijke plek om te wandelen. Kijk wel af en toe omhoog.

Lokale naam: Parque Nacional de Monfragüe

In Monfragüe Nationaal Park in Spanje leeft de grootste populatie monniksgieren ter wereld. Deze opmerkelijke kloof werd pas in 1997 een nationaal park, nadat het aantal belangrijke diersoorten afnam. Het is tegenwoordig één van de paradepaardjes van de Spaanse natuurbescherming. Waar niet alleen vogelaars en andere natuurliefhebbers hun ogen uitkijken.

De beroemde gierenrots van Monfragüe.
De beroemde gierenrots van Monfragüe. Corno van den Berg

Onopvallend rijst deze kloof ineens op in het landschap. Midden in de Extremadura, het droge deel van Spanje. Een oneven terrein dat voor de mens te lastig was om te bewerken. Voor bijvoorbeeld vee, groenten of wijn. Waardoor het meest ruige deel, met rotsen, rivieren en bossen, de afgelopen decennia gespaard bleef.

Het is één van de laatste toevluchtsoorden voor Iberische lynx en Spaanse keizerarend. En, in Monfragüe leeft de grootste populatie monniksgieren van Europa. En het is één van de laatste toevluchtsoorden voor andere bijzondere diersoorten. Zoals de nauwelijks bekende Iberische lynx en de Spaanse keizerarend.

De Iberische lynx kun je hier in het wild tegen komen.
De Iberische lynx kun je hier in het wild tegen komen. Antonio Rivas

Stuk voor stuk diersoorten die in relatief kleine gebieden voorkomen en dus extra kwetsbaar zijn. De opmerkelijke kloof in het landschap werd pas in 1997 een nationaal park, nadat het aantal belangrijke diersoorten afnam. Sinds juli 2003 heeft UNESCO het uitgeroepen tot een Reservaat voor de Biosfeer. Ondertussen is het gebied bekender en bekender aan het worden. En neemt het aantal bezoekers toe.

Inmiddels worden allerlei maatregelen genomen om de bijzondere Mediterrane fauna te beschermen. Waarbij onderzoek naar het gedrag van de diverse diersoorten een sleutelrol speelt. Daarnaast wordt op diverse plekken in het park weer de authentieke Mediterraanse flora geplant. En worden exotische bomen als eucalyptus en dennen verwijderd. Hierdoor krijgt Monfragüe meer en meer van haar oude sfeer terug. En is het een oase in het droge hart van Spanje.

 

Vogels van Monfragüe

De karakteristieke kop van een monniksgier.
De karakteristieke kop van een monniksgier. Joachim S. Müller

Monfragüe is een paradijs voor vogelaars. Maar ook als niet doorgewinterde vogelliefhebber kun je hier opmerkelijk veel bijzondere roofvogels zien. Denk aan: monniksgier, vale gier, aasgier, Spaanse keizerarend, havikarend, dwergarend, slangenarend, steenarend, oehoe, grijze wouw, zwarte wouw, rode wouw, slechtvalk, havik, sperwer, bosuil, steenuil, kleine torenvalk en kerkuil.

Eén van de beste plekken om deze koningen van de lucht te zien is Salto del Gitano, een opmerkelijk steile rots en bekend van vele publicaties en natuurdocumentaires. Maar ook de rotsen van Los Saltos de Torrejón in het noordelijke deel van het park zijn overbekend en goede plekken om ze te spotten. Een verrekijker of telescoop is handig om de vele soorten uit elkaar te houden. Een gids overigens ook.

Een vale gier in Monfragüe.
Een vale gier in Monfragüe. Corno van den Berg

 

Andere dieren in Monfragüe

Naast veel vogels kent Monfragüe ook veel andere dieren. Zoals edelhert, Europese otter, vos, wild zwijn, maar ook Iberische lynx, grote genetkat en de Egyptische ichneumon (of Egyptische mangoest). Met name het edelhert (wat een ondersoort is van ons edelhert) laat zich hier eenvoudig zien, vooral in de ochtend.

Het ochtendlicht van Monfragüe.
Het ochtendlicht met edelherten in Monfragüe. Corno van den Berg

De andere zoogdieren zijn veel moeilijker te vinden, al worden wilde zwijnen ook redelijk vaak gespot. Maar wie vroeg in de ochtend de weg naar Los Saltos de Torrejón af loopt of rijdt heeft een redelijke kans oog in oog te komen met otters, die langs de waterkant spelen of een vers ontbijtje vis scoren.

 

Beste excursies voor Monfragüe

Wandel langs watervallen, meren en rotsen

Monfragüe is meer dan rotsen, zoals vaak wordt gedacht. Corno van den Berg

Monfragüe is niet extreem groot, maar heeft wel enkele goede wandelpaden. Eén daarvan is de 16 km lange El Castillo, die langs meren, de beroemde vogelrots Salto del Gitano, het kasteel en watervallen als La Parra en El Francés voert. Een andere goede optie is de 8,5 km lange La Tajadilla die je bij de watervallen El Alisar en Los Tres Caños brengt. Tot slot is er de 7,5 km lange wandeling naar Cerro Grimio een 372 meter hoge heuvel die goed uitzicht geeft op onder meer het kasteel en de zijtakken van de diverse rivieren. Alle routes vertrekken van Villareal de San Carlos en zijn goed gemarkeerd.

 

Kijk uit over Monfragüe

Rivieren spelen een belangrijke rol in Monfragüe.
Rivieren spelen een belangrijke rol in Monfragüe. Corno van den Berg

Het beroemde kasteel op de berg, het Castillo de Monfragüe, is een goede plek om ver te kijken. En je kunt zien hoe de kloof in de heuvels, die het gebied zo kenmerken, is ontstaan door de kracht van de rivieren. Het kasteel is populair, dus het kan hier druk worden. Ga daarom vroeg in de ochtend (waarbij je vaak de mist boven de rivieren kunt zien hangen) of in de namiddag op pad als het zonlicht alles eerst een gele en later een donkerrode gloed geeft.

Verbaas je over de grottekeningen van je voorouders

De beroemde rotstekeningen van Monfragüe.
De beroemde rotstekeningen van Monfragüe. Corno van den Berg

De heuvels en bergen van Monfragüe boden in het verleden bescherming, voedsel en water. De rivieren zorgden voor voldoende voedsel zoals fruit, planten en knollen. Het menu vulden ze aan door jacht en visvangst. En onze voorvaderen lieten bij het kasteel in het park tekeningen op de rotsen achter.

Het geeft een idee van hun leven, toen ze hier rond liepen 9.500 tot 5.000 jaar geleden. In de rotsen direct onder het kasteel vind je afbeeldingen van mensen en dieren. Maar er zijn ook tal van vraagtekens, waarom dragen sommige mensen vreemde hoofdtooien en waarom hebben ze vreemde uitstulpingen op hun lichaam?

En wat betekenen de diverse symbolen die op de rots zijn getekend? Om deze vroege kunstvormen te beschermen zijn de rotstekeningen alleen met een parkwachter te bezoeken. Reserveer een plekje in het bezoekerscentrum in Villareal de San Carlos in het hart van het park.

 

Hoe kom ik hier?

Monfragüe ligt op 1.900 kilometer van Utrecht. En op zo’n 230 kilometer van steden als Madrid en Salamanca. Toledo ligt op 200 kilometer.

Meer info: www.parquedemonfrague.com

Iberische lynxMonniksgierSpaanse keizerarend