Ko Phi Phi

Maya Bay is een van de mooiste stranden ter wereld

Ko Phi Phi is een groep beroemde eilanden in Thailand. Met diverse stranden, waarvan er eentje wereldberoemd is: Maya Bay. De eilanden liggen in de beroemde Phang Nga Bay. Dit zijn de bezienswaardigheden van Ko Phi Phi. Met in dit artikel de beste tips voor een excursie naar het eiland en het wereldberoemde strand. 


De Phang Nga Baai loopt van Phuket in een vorm van een hoefijzer tot het wereldberoemde eiland Ko Phi Phi. Dit deel is beroemd vanwege zijn idyllische stranden. Maar nog meer vanwege de rotspilaren die loodrecht in het water staan. Alsof het bakens zijn uit een ver verleden.

Ko Phi Phi is met 28 km2 veruit het grootste eiland van de indrukwekkende Ko Phi Phi Archipel. Je kunt er prachtig snorkelen en duiken, genieten van zon, blauwe zee en witte stranden. Helaas zijn de meeste mensen hier maar een uurtje, waardoor ze de pracht van dit gebied niet echt kunnen ontdekken.

De 6 eilanden van Ko Phi Phi

De eilandengroep Phi Phi bestaat eigenlijk uit zes eilanden. Sommigen kun je bezoeken, anderen zijn eigenlijk niet meer dan rotsen in zee. Als je dit gebied per boot bezoekt kom je ze vanzelf tegen.

Ko Phi Phi Don

Het beroemde Ko Phi Phi Don is met 28 km² veruit het grootste eiland. Het zijn eigenlijk twee eilanden die zijn verbonden door een smalle strook land. Op het vlakke deel vind je de hotels en restaurants, alsook het grootste dorp.

Ko Phi Phi Lee

De steile krijtrotsen van Ko Phi Phi Lee doemen op uit de zee. Met twee ondiepe baaien met bijzondere stranden. Dit zijn Maya Bay en Loh Samah. Die midden in de natuur liggen. Ook vind je hier een ondiepe inham met onderwater een koraalrif.

Het strand van Ko Phi Phi Lee in Thailand.

Overnachten in de omgeving

De beste tip is om in de omgeving te blijven overnachten. Je vindt op de omliggende eilanden diverse hotels, hostels, lodges en vakantiewoningen. Sommigen zijn zeer basic (maar schoon), anderen juist wat luxer. Wees er wel op tijd bij met boeken, ze zijn vaak volgeboekt.

UPDATE: Maya Bay weer open vanaf 1 januari 2022

Vanaf 1 juni 2018 is Maya Bay dicht om de natuur weer een kans te geven. Het koraal is de afgelopen jaren sterk in kwaliteit achteruit gegaan, terwijl de bomen en planten op het eiland kapot gaan door de vele voetstappen van bezoekers.

Op 1 januari 2022 gaat Maya Bay weer open. Grote vraag is alleen of deze relatief korte pauze lang genoeg is. Wetenschappers geven al aan dat dit eigenlijk kansloos is, zolang er geen regulering van het aantal bezoekers is. vandaar dat de overheid in blijft grijpen.

Nieuwe regels voor een bezoek aan Maya Bay

Op 1 januari 2022 mogen boten Maya Bay weer bezoeken. Maar er gelden wel met aantal nieuwe regels. Dit zijn de nieuwe regels voor een bezoek aan Maya Bay.

  • Boten mogen niet meer de baai in varen, maar zijn verplicht aan te leggen bij een pier aan de andere kant van het eiland. 
  • Slechts acht boten mogen daar tegelijkertijd aanleggen.
  • Er mogen niet meer dan 300 bezoekers tegelijkertijd op het strand zijn.
  • Toeristen mogen maximaal een uur blijven.
  • Vanaf 16.00 uur zijn toeristen verboden bij Maya Bay.

Vaak in films gebruikt

Ko Phi Phi gezien vanuit de lucht.

Het is een bijzonder decor dat heel dicht bij het tropisch paradijs komt. In deze baai zijn talloze films opgenomen, zoals de James Bondfilm The Man with the Golden Gun uit 1974 met Roger Moore, maar ook The Beach uit 2000 met Leonardo DiCaprio. Waardoor dit strand bekend is over de gehele wereld.

Goudgele stranden en azuurblauw water in een decor van rotsen die oprijzen uit het water. Voor veel Nederlanders is dit de belichaming van ‘zon, zee en strand’. Deze strook eilanden in de Andamanse Zee liggen als broodkruimels gedrapeerd voor de Thaise kust. Het is met recht dus een paradijs.

De rotspilaren zijn de zichtbare overblijfselen van de vroegere zeebodem die in een ver verleden omhoog kwam. Erosie hebben de rotsen veranderd tot vreemde bouwsels die uit de zee torenen. De natuur heeft inmiddels op deze rotsen veroverd, op elke vrij centimeter groeien struiken en planten. Ondoordringbare mangroven worden afgewisseld met vaak kleine strandjes.

Snorkelen en duiken

Op de meeste plekken is duiken en snorkelen een populaire bezigheid. Het water is (meestal) extreem helder en telt talloze soorten vis. Ko Phi Phi en de omliggende eilanden behoort zelfs tot de beste duikplekken ter wereld behoort. Waar zelfs geregeld walvishaaien worden gespot. 

Het gebied is ideaal voor duiken en snorkelen, terwijl de gehele baai goed is om te wandelen, kajakken, rotsklimmen en meer. De Ko Phi Phi, maar eigenlijk de gehele Phang Nga-baai, is erg populair bij toeristen over de gehele wereld. Wie hier eenmaal met zijn voeten in de zee staat begrijpt waarom.

Diverse stranden van Phang Nga zijn wereldberoemd. Door de jaren heen hebben talloze tijdschriften Ko Phi Phi uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld. Hier wordt het zand omringd door rotsen van kalksteen. Maar er zijn in Phang Nga-baai talloze strandjes tussen de rotsen; verlaten en zeer idyllisch. 

Beste tijd voor Ko Phi Phi

Met de boot naar Ko Phi Phi in Thailand.

Oktober en november is het regenseizoen. Dit betekent dat de zonsopgang en zonsondergang er vaak bij in schieten. Er is tevens kans op een heftige regenbui, al houden die meestal niet langer dan een uur aan. Het is dan wel lastiger om bijvoorbeeld te snorkelen, al zijn er rustige baaitjes. 

Ook is de kans aanwezig dat sommige winkels en hotels dicht zijn. Tot slot bieden diverse excursieaanbieders in dit seizoen geen activiteiten aan. Maar het betekent wel veelal wolken die het landschap extra dramatisch maken. En opvallend weinig toeristen.

Het hoogseizoen in Phang Nga loopt van eind november tot februari. Het weer is dan ideaal (veel strak blauwe hemels), ideaal voor bijvoorbeeld een snorkeltocht of zonnen op het strand. Hou er wel rekening mee dat het dan extreem druk is met toeristen. Zeker op populaire plekken als Ko Phi Phi en de omgeving van James Bond-eiland. Maar ook op verlaten strandjes ben je dan waarschijnlijk niet alleen.

Problemen rond de film The Beach

De film The Beach met Leonardo di Caprio is voor een deel opgenomen op Maya Bay. Maar dit ging niet zonder problemen. Zo werd het strand op twee manieren aangepast. Het strand werd met bulldozers vlakker gemaakt. Iets wat Thaise bevolking niet kon waarderen.

Ook werd met de hulp van digitale animatie het strand aangepast; het werd onder meer witter gemaakt dan het is. Opmerkelijk is dat het strand dankzij de tsunami van 2004 zijn oude verschijningsvorm weer terug heeft gekregen.

Excursie naar Ko Phi Phi

De eilanden zijn met de veerboot vanaf Krabi op Phuket in zo’n 90 minuten te bereiken. Ook zijn er veel taxi's die je kunt boeken. Daarnaast zijn er veel dagexcursie voor toeristen, waarbij je meerdere stops onderweg maakt. Ik heb deze excursie ook gedaan en vond hem erg leuk. Later ben ik nog vroeg in de ochtend terug gegaan om ook de omgeving wat beter te verkennen.

Boek je excursie online

Let op!

Bij de populaire trekpleisters als James Bond-eiland en Kho Phi Phi wordt het elke dag rond tien uur erg druk. Je struikelt dan letterlijk over de toeristen. Dit zal ook met de nieuwe regels nog wel zo zijn. Ga heel vroeg op de dag op pad om de grote toeristenstroom te vermijden.

In juli en augustus kan de temperatuur hier stijgen tot 45 graden, let wel zonder een zuchtje wind.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Thailand

Lees mijn Tips

alle 7 artikelen over Thailand

Bekijk alle artikelen