Waarom moet ik hier heen?

Ko Phi Phi is van de Ko Phi Phi Archipel met 28 km2 veruit het grootste eiland. De eilanden zijn met de veerboot vanaf Phuket in zo’n 90 minuten te bereiken. Je kunt er prachtig snorkelen en duiken, genieten van zon, blauwe zee en witte stranden. De ultieme relaxvakantie.

Ko Phi Phi ligt in de Phang Nga Bay. Deze baai loopt van Phuket in een hoefijzervorm tot het wereldberoemde eiland Ko Phi Phi. Dit deel van Thailand is beroemd vanwege zijn idyllische stranden. Maar nog meer vanwege de rotspilaren die loodrecht in het water staan. Als bakens uit een ver verleden.

UPDATE: Maya Bay gesloten

Vanaf 1 juni 2018 is Maya Bay dicht om de natuur weer een kans te geven. Het koraal is de afgelopen jaren sterk in kwaliteit achteruit gegaan, terwijl de bomen en planten op het eiland kapot gaan door de vele voetstappen van bezoekers. Volgens planning gaat het strand op Ko Phi Phi over vier maanden weer open. Grote vraag is alleen of deze korte pauze lang genoeg is. Wetenschappers geven al aan dat dit eigenlijk kansloos is, zolang er geen regulering van het aantal bezoekers is.

Het is een bijzonder decor dat heel dicht bij het ‘tropisch paradijs’ komt. In deze baai zijn talloze films opgenomen, zoals de James Bondfilm ‘The Man with the Golden Gun’ uit 1974 met Roger Moore, maar ook The Beach (uit 2000) met Leonardo DiCaprio.

Goudgele stranden en azuurblauw water in een decor van rotsen die oprijzen uit het water. Voor veel Nederlanders is dit de belichaming van ‘zon, zee en strand’. Deze strook eilanden in de Andamanse Zee liggen als broodkruimels gedrapeerd voor de Thaise kust. Een paradijs.

De rotspilaren zijn de zichtbare overblijfselen van de vroegere zeebodem die in een ver verleden omhoog kwam. Erosie hebben de rotsen gesculptuurd tot vreemde bouwsels die uit de zee torenen. De natuur heeft inmiddels op deze rotsen veroverd, op elke vrij centimeter groeien struiken en planten. Ondoordringbare mangroven worden afgewisseld met vaak kleine strandjes.

Snorkelen en duiken

Op de meeste plekken is duiken en snorkelen een populaire bezigheid. Het water is (meestal) extreem helder en telt talloze soorten vis. Ko Phi Phi en de omliggende eilanden behoort zelfs tot de beste duikplekken ter wereld behoort. Waar zelfs geregeld walvishaaien worden gespot.

Het gebied is ideaal voor duiken en snorkelen, terwijl de gehele baai goed is om te wandelen, kajakken, rotsklimmen en meer. De Ko Phi Phi, maar eigenlijk de gehele Phang Nga-baai, is erg populair bij toeristen over de gehele wereld. Wie hier eenmaal met zijn voeten in de zee staat begrijpt waarom.

Ko Phi Phi in volle glorie.
Ko Phi Phi in volle glorie. Corno van den Berg

Diverse stranden van Phang Nga zijn wereldberoemd. Door de jaren heen hebben talloze tijdschriften Ko Phi Phi uitgeroepen tot het ‘mooiste strand ter wereld’. Hier wordt het zand omringd door kalksteenrotsen. Maar er zijn in Phang Nga-baai talloze strandjes tussen de rotsen; verlaten en zeer idyllisch.

Beste tijd voor Ko Phi Phi:

Oktober en november is het regenseizoen. Dit betekent dat de zonsopgang en zonsondergang er vaak bij in schieten. Er is tevens kans op een heftige regenbui, al houden die meestal niet langer dan een uur aan. Het is dan wel lastiger om bijvoorbeeld te snorkelen, al zijn er rustige baaitjes.

Ook is de kans aanwezig dat sommige winkels en hotels dicht zijn. Tot slot bieden diverse excursieaanbieders in dit seizoen geen activiteiten aan. Maar het betekent wel veelal wolken die het landschap extra dramatisch maken. En opvallend weinig toeristen.

Het hoogseizoen in Phang Nga loopt van eind november tot februari. Het weer is dan ideaal (veel strak blauwe hemels), ideaal voor bijvoorbeeld een snorkeltocht of zonnen op het strand. Hou er wel rekening mee dat het dan extreem druk is met toeristen.

Zeker op populaire plekken als Ko Phi Phi en de omgeving van James Bond-eiland. Maar ook op ‘verlaten’ strandjes ben je dan waarschijnlijk niet alleen.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Thailand, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd reizen te regelen.

Let op!

Bij de populaire trekpleisters als James Bond-eiland en Kho Phi Phi wordt het elke dag rond tien uur erg druk.Je struikelt dan letterlijk over de toeristen. Ga heel vroeg op de dag of in de namiddag op pad om de grote toeristenstroom te vermijden.

In juli en augustus kan de temperatuur hier stijgen tot 45 graden, let wel zonder een zuchtje wind.

Meer informatie: www.tourismthailand.org/Attraction/Mu-Koh-Phi-Phi-Phi-Phi-Islands

DuikenSnorkelenStranden