Waarom moet ik hier heen?

De Maeklong Railway Market in het Thaise dorp Samut Songkhram is uniek. Hier is ruimte schaars. Wat tot creatieve oplossingen van de bevolking leidt. De markt in dit stadje is inmiddels beroemd geworden. Wie de beelden ziet begrijpt waarom.

De Maeklong Railway Market is wereldberoemd. De reden is simpel. Hier rijdt dagelijks een trein door een markt in Thailand. Waarbij alle kraampjes vliegensvlug worden opgeruimd. En weer worden ingericht. Toeristen komen kijken als de trein voorbij komt.

Dit wonderlijke gezicht gebeurt zo’n vier keer per dag. Dan worden alle marktkraampjes met veel verse waar snel opgeruimd, zodat de trein er langs kan. Het is een bizar gezicht waarbij je je afvraagt of het niet makkelijker kan. Maar ja, het gaat al jaren goed, dus waarom zou het anders moeten?

Een gewone mark met trein in Thailand.
Een gewone markt… Lechua

Als de trein is verdwenen worden de kraampjes snel weer ingericht. Het is een bizar gezicht. De vraag is hoe die vis zal smaken die daar naast het spoor ligt. En de groenten. En het fruit.

De beroemde Maeklong Train Market in Thailand.
De beroemde Maeklong Train Market in Thailand. José Luis Cármenes

De bewoners snappen weinig van de interesse bij toeristen, voor hen is dit de gewoonste zaak van de wereld. Onverstoorbaar gaan ze verder met hun werkzaamheden als de trein is verdwenen.

Let op!

Deze markt is populair bij toeristen. Waardoor je hier soms meer toeristen ziet dan lokale bewoners. Het beste kun je vroeg in de ochtend of in de namiddag gaan. De markt ligt op een uur rijden van Bangkok.

Corno’s reistips:

Bangkok heeft als stad veel te bieden. Bereid je trip goed voor zodat je maximaal kunt genieten.

Beste tijd:
De winter is feitelijk de beste tijd. Deze loopt van half oktober tot eind maart. Temperaturen zijn niet te hoog (gemiddeld tussen 25 en 30 graden) en is het meestal goed en droog weer. Dit is wel het hoogseizoen voor wat toeristen betreft, zeker rond de kerst en oud & nieuw.

De zomer begint in april, waarna de hitte aanhoudt tot en met juni. De stad zucht dan onder temperaturen die tegen de 40 graden kunnen lopen.

Het regenseizoen begint in juli en loopt door tot in oktober. Het regent niet de gehele dag, maar de buien zijn vaak wel stevig. Het aantal toeristen is dan wel veel minder dan in de winter.