Waarom moet ik hier heen?

Een paleis onderwater, zo kun je Basilica Cisterne wel noemen. Een wonderlijke plek onder de grond in Istanbul, die goed de rijkdom van deze stad laat zien.

Lokale naam: Yerebatan Sarayi, Nederlandse naam: Verzonken Paleis

Het Basilica Cisterne is niet één van de meest bekende bezienswaardigheden van Istanbul. Het is geen paleis, maar een Byzantijnse ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw.

Het Verzonken Paleis werd aangelegd tijdens de heerschappij van keizer Justinianus en vormde de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Boven de gewelven zijn paden aangelegd, 336 pilaren ondersteunen het geheel.

James Bond-film

Met name het waterreservoir is bijzonder rijk gedecoreerd. Datzelfde waterreservoir werd overigens tot in de 15e eeuw gebruikt. James Bond peddelde hier in 1963 rond in de film ‘From Russia with Love’.

In 1985 werd gestart met het verwijderen van de vele modder die inmiddels op de bodem lag. Inmiddels is het gebouw weer in ere hersteld, al zijn de betonnen wandelpaden weinig authentiek.

Hoe kom ik er?

De opmerkelijk kleine ingang ligt aan de Yerebatan Caddesi, vlakbij het Hagia Sophia.

Corno’s reistips:

Istanbul is perfect voor een stedentrip. De stad heeft heel veel te bieden, zowel qua cultuur als leuke activiteiten.

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. In de zomer kun je lange wachttijden voor bijvoorbeeld de Hagia Sophia verwachtten. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld De Blauwe Moskee tijdens de gebedsdiensten dicht is voor toeristen.

Paleizen