Basilica Cisterne

Mooiste onderwaterreservoir ter wereld?

Het Basilica Cisterne is niet één van de meest bekende bezienswaardigheden van Istanbul. Maar dat is onterecht. Het is geen paleis, maar een ondergronds waterreservoir uit de 6e eeuw. Dat is gemaakt door de Byzantijnen. De lokale naam is Yerebatan Sarayi, de Nederlandse naam is Verzonken Paleis.

Een paleis onderwater, zo kun je Basilica Cisterne wel noemen. Een wonderlijke plek onder de grond in Istanbul, die goed de rijkdom van deze stad laat zien. 

Het fraaie waterreservoir werd aangelegd tijdens de heerschappij van keizer Justinianus. Het vormde in het verleden de watervoorziening van het paleis en de omliggende gebouwen en parken. Boven de gewelven zijn paden aangelegd, 336 pilaren ondersteunen het geheel. 

Een bezoek aan de Basilica Cisterne is meer dan indrukwekkend. Het reservoir is nog in een opvallend goede staat. En dit is een van de beste fotolocaties in Istanbul. Al heb je weinig licht. Maar veel compactcamera’s alsook mobiele telefoons kunnen daar tegenwoordig goed mee omgaan. Zorg wel dat je je camera goed stil houdt. dDit om beweging in de foto te voorkomen.

Medusa in Basilica Cisterne

Het hoofd van Medusa in Basilica Citerne in Istanbul.

Het gebouw is 143 bij 65 meter groot. Het is ongeveer 9 meter hoog. Je ziet hier maar liefst 336 zuilen. Het lijkt alsof je in een basiliek staat. Twee van de zuilen staan op het hoofd van Medusa, een monster uit de Griekse mythologie. Al is niet helemaal duidelijk waarom ze hier zijn. Ze kunnen zijn hergebruikt, zoals vaker bij monumenten gebeurde.

Basilica Cisterne en de James Bond-film

Met name het waterreservoir is bijzonder rijk gedecoreerd. Datzelfde waterreservoir werd overigens tot in de 15e eeuw gebruikt. James Bond peddelde hier in 1963 rond in de film ‘From Russia with Love’. 

In 1985 werd gestart met het verwijderen van de vele modder die inmiddels op de bodem lag. Inmiddels is het gebouw weer in ere hersteld, al zijn de betonnen wandelpaden weinig authentiek. 

Basilica Cisterne bezoeken

De opmerkelijk kleine ingang ligt aan de Yerebatan Caddesi, vlakbij het Hagia Sophia. Het kan hier druk worden, dus koop je tickets vooraf. Zodat je verzekerd bent van een toegangsbewijs voor deze heerlijke plek.

Beste tijd voor Istanbul

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. Ook al wordt het in deze seizoenen snel drukker. Een alternatief is de winter, die vergelijkbaar is met de onze. Dan is het relatief rustig in de stad (en bij de publiekstrekkers). Ook is er dan, ondanks de lage temperaturen, redelijk vaak een zonnetje te zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen