Waarom moet ik hier heen?

Dit paleis is gebouwd door de Armeense architect Garabet Balyan. Hier wonde onder meer Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek. Je kunt hier tevens de grootste kroonluchter ter wereld te zien.

Lokale naam: Dolmabahçe Sarayı

Dit overmatig gedecoreerde paleis werd in 1853 het huis voor de sultans. Het Topkapi-paleis had een weinig moderne inrichting en het Dolmabahçe-paleis wel, dat pas in 1858 werd gebouwd.

Het paleis bestaat uit drie gedeeltes: de Mabeyn-i Hümâyûn, Muayede Salonu (de ceremoniële zalen) en het Harem-i Hümâyûn (de appartementen voor de familie van de Sultan).

Na de val van het sultanaat in 1923 ging Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, hier wonen. Ook overleed hij hier op 10 november 1938. De klok in zijn slaapkamer staat ook nu nog stil op de tijd van zijn dood: vijf minuten over negen.

Tevens is hier de grootste kroonluchter ter wereld te zien, ooit geschonken door de Engelse koningin Victoria. Het paleis ligt aan de Dolmabahce Caddes in het Europese deel van Istanbul.

Vergeet niet het paleis te bekijken vanaf het water. Pak een veerboot en zie hoe mooi het eigenlijk is van de buitenkant.

Corno’s reistips:

Istanbul is perfect voor een stedentrip. De stad heeft heel veel te bieden, zowel qua cultuur als leuke activiteiten.

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. In de zomer kun je lange wachttijden voor bijvoorbeeld de Hagia Sophia verwachtten. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld De Blauwe Moskee tijdens de gebedsdiensten dicht is voor toeristen.

Paleizen