Dolmabahçe-paleis

Dit voormalig paleis in Istanbul was het huis van de sultans

Het Dolmabahçe-paleis behoort tot de mooiste monumenten in Istanbul. Dit overmatig gedecoreerde paleis werd in 1853 het huis voor de sultans. Het Topkapi-paleis had een weinig moderne inrichting en het Dolmabahçe-paleis wel, dat pas in 1858 werd gebouwd. 

Het paleis bestaat uit drie gedeeltes: de Mabeyn-i Hümâyûn, Muayede Salonu (de ceremoniële zalen) en het Harem-i Hümâyûn (de appartementen voor de familie van de Sultan).

Mustafa Kemal Atatürk

Dit paleis is gebouwd door de Armeense architect Garabet Balyan. Hier woonde onder meer Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek. Je kunt hier tevens de grootste kroonluchter ter wereld te zien.

Het interieur van het Dolmabahçe Paleis in Istanbul.

Na de val van het sultanaat in 1923 ging Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse Republiek, hier wonen. Ook overleed hij hier op 10 november 1938. De klok in zijn slaapkamer staat ook nu nog stil op de tijd van zijn dood: vijf minuten over negen.

Tevens is hier de grootste kroonluchter ter wereld te zien, ooit geschonken door de Engelse koningin Victoria. Het paleis ligt aan de Dolmabahce Caddes in het Europese deel van Istanbul.

Vergeet niet het paleis te bekijken vanaf het water. Pak een veerboot en zie hoe mooi het eigenlijk is van de buitenkant. Let op de fraai gestileerde plekken om op te stappen aan het water. 

Boek je excursies vooraf

<div data-gyg-partner-id="CTVUR1S" data-gyg-number-of-items="3" data-gyg-currency="EUR" data-gyg-locale-code="nl-NL" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="Dolmabahçe-paleis" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/CTVUR1S/activities.frame"></div><script async defer src="https://widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script>

Beste tijd voor Istanbul

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. Ook al wordt het in deze seizoenen snel drukker. Een alternatief is de winter, die vergelijkbaar is met de onze. Dan is het relatief rustig in de stad (en bij de publiekstrekkers). Ook is er dan, ondanks de lage temperaturen, redelijk vaak een zonnetje te zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen