Blauwe Moskee

Beroemde moskee in Istanbul met maar liefst zes minaretten

De Blauwe Moskee ligt in het hart van Istanbul. De moskee heet officieel Sultan Ahmet-moskee, maar door de blauwe kleur noemt iedereen hem Blauwe Moskee. Het is een moskee die je kunt bezoeken. Ook het binnenste gedeelte is meer dan de moeite waard.

Deze beroemde moskee werd tussen 1609 en 1616 in opdracht van Sultan Ahmet I gebouwd. Het meest bijzondere is dat deze moskee zes minaretten heeft.

Net als Kaäba in Mekka, het heilige der heilige voor moslims. Een aantal dat bij de bouw direct voor ophef zorgde. Sultan Ahmet loste dit op door Kaäba een zevende minaret te schenken. Die je daar nu nog kunt zien.

Tegenwoordig is de Blauwe Moskee een van grote attracties van de stad. Al in de verre kun je de moskee zien. Onder meer vanaf de Bosporus rivier. maar ook vanaf talloze andere plekken.

De blauwe tegels van Blauwe Moskee

Het interieur van de Blauwe Moskee in Istanbul.

Het interieur van de Blauwe Moskee is gedecoreerd met 20.000 met de hand geschilderde blauwe, groene en roodbruine tegeltjes. De bijnaam komt van de blauwe tegels op de zuilen en de blauwgroene schilderingen op de binnenmuren. Neem de tijd om alles te bekijken. Het is meer dan imposant.

<div data-gyg-partner-id="CTVUR1S" data-gyg-number-of-items="3" data-gyg-currency="EUR" data-gyg-locale-code="nl-NL" data-gyg-id="code-example" data-gyg-q="blauwe moskee" data-gyg-widget="activites" data-gyg-href="https://widget.getyourguide.com/CTVUR1S/activities.frame"></div><script async defer src="https://widget.getyourguide.com/v2/widget.js"></script>

Beste tijd voor Istanbul

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. Ook al wordt het in deze seizoenen snel drukker. Een alternatief is de winter, die vergelijkbaar is met de onze. Dan is het relatief rustig in de stad (en bij de publiekstrekkers). Ook is er dan, ondanks de lage temperaturen, redelijk vaak een zonnetje te zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen