Efeze

Dit was ooit een van de Zeven Wereldwonderen

Efeze behoort tot de meest belangrijkste monumenten in Turkije. Wie door Efeze loopt zal zich verbazen. Je ziet hier tempels, amfitheaters, huizen en nog veel meer. Efeze was oorspronkelijk een groep inheemse nederzettingen, maar groeide later uit tot een complete stad. En het is oud, Efeze is gebouwd rond 1100 voor Christus. De restanten zijn meer indrukwekkend. Wat je zult zien als je het bezoekt.

De Oud-Griekse havenstad Efeze bloeide pas echt op door de Romeinen. Efeze is een van de beste plekken om te zien hoe de Romeinen ooit leefden. Zeker als je kijkt naar de rijkdom die er heerste. Door de rijkdom is het uitgeroepen tot Werelderfgoed van UNESCO. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Efeze.

Tempel van Artemis in Efeze

Een van de schatten in Efeze.

De Grieken bouwden hun huizen rondom het heiligdom van de grote oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze. De tempel van Artemis was ooit een van de oude Zeven Wereldwonderen. De immense tempel had een afmeting van 105 bij 50 meter, met 127 Ionische zuilen van 18 meter hoog.

De tempel werd in de 4e eeuw verwoest door christenen. Daardoor is van deze tempel bijna niets meer over. Hooguit enkele gestapelde stenen die een zuil vormen. Maar van de rest van de stad vind je nog wel veel.

Het Amfitheater van Efeze

Het Amfitheater van Efeze.

Het Amfitheater van Efeze is immens groot en zeer imposant. Een van de andere attracties is de opvallende Bibliotheek van Celsus, die door de Romeinen tussen 114 en 125 n. Chr. werd gebouwd. Andere bijzonderheden zijn het Varius-Badhuis, de Hangende Huizen van Efeze, Staatsagora, Odeon, Prytaneum, Tempel van Domitianus, Curetenstraat, Herculespoort, Hadrianus-Tempel, Poort van Mazaeus en Mithridates, Kerk van Maria en het Huis van de maagd Maria of Meryemana.

Efeze bezoeken

Efeze ligt in het westen van Turkije, op zo’n 50 kilometer van Izmir. En zo’n 20 kilometer van Kusadasi. Het is eenvoudig te bezoeken met een huurauto of met een georganiseerde excursie. 

Een gids ter plekke kan wel heel handig zijn. Dan leer je veel meer over de rijkdom. En eerlijk is eerlijk, dan zie je ook veel meer. Ik doe meestal beiden. Meestal ga ik eerst met een gids op pad om het gebied te leren kennen. En dan ga ik nog even zelf rond struinen om te genieten van de mooiste plekken. En voor foto’s.

Efeze kan druk worden met toeristen. Sterker nog, bussen vol met toeristen die hier even een uurtje rond lopen is heel gewoon. Waardoor de beleving van de plek wel wat minder wordt vind ik. Ze lopen vaak in de weg voor foto’s. En ze zijn vaak erg luidruchtig. Dit begint meestal rond een uur of tien en houdt tot drie uur aan. 

Als je dit wilt voorkomen is arriveren in de vroege ochtend slim. Dan heb je ook mooi licht vaak van de zon. Ook in de namiddag is het rustiger en kun je beter foto’s maken.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen