Waarom moet ik hier heen?

Efeze is een Oud-Griekse havenstad aan de westkust van Turkije, die pas echt opbloeide door de Romeinen. Efeze is een van de beste plekken om te zien hoe de Romeinen ooit leefden.

Wie door Efeze loopt zal zich verbazen. Je ziet hier tempels, amfitheaters, huizen en nog veel meer. Efeze was oorspronkelijk (ca. 1100 v.Chr.) een groep inheemse nederzettingen, maar groeide later uit tot een complete stad.

Een van de Zeven Wereldwonderen

De Grieken bouwden hun huizen rondom het heiligdom van de grote oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin, Artemis van Efeze. Deze tempel was een van de oude Zeven Wereldwonderen. De immense tempel had een afmeting van 105 bij 50 meter, met 127 Ionische zuilen van 18 meter hoog.

De tempel werd in de 4e eeuw verwoest door christenen. Daardoor is van deze tempel bijna niets meer over. Hooguit enkele gestapelde stenen die een zuil vormen. Maar van de rest van de stad vind je nog wel veel. Waaronder de opvallende Bibliotheek van Celsus, die door de Romeinen tussen 114 en 125 n. Chr. werd gebouwd.

Andere bijzonderheden zijn het Varius-Badhuis, de Hangende Huizen van Efeze, Staatsagora, Odeon, Prytaneum, Tempel van Domitianus, Curetenstraat, Herculespoort, Hadrianus-Tempel, Poort van Mazaeus en Mithridates, Kerk van Maria en het Huis van de maagd Maria of Meryemana.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.