Göreme

Deze stad is één groot openluchtmuseum met grotwoningen en kerken vol fresco's

Göreme is een bijzondere stad. Het is bekend van de vele historische kerken en grotwoningen. De stad ligt zeer fraai en is eenvoudig te verkennen. Deze bijzondere stad ligt in het beroemde Cappadocië in het hart van Turkije. Het is eigenlijk een groot museum. In de open lucht. En dat allemaal op een hoogte van 1.100 meter.

Göreme Nationaal Park

Het gehele gebied is uitgeroepen tot nationaal park. Het biedt een bijzondere mix van natuur en cultuur. Het Göreme Nationaal Park staat 1985 op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Het omvat de stad Göreme, een openluchtmuseum met veel kerken, maar ook het bijzondere landschap van de stenen schoorstenen. De stad is perfect als uitvalsbasis voor je rondreis in dit bijzondere gebied.

De stad en omgeving hebben talloze attracties. Een deel er van is uitgeroepen tot Openluchtmuseum. Met onder meer een groot kloostercomplex. Dat gedurende de 9e tot de 11e eeuw is uitgehouwen in de rotsen. Er circuleren diverse verhalen dat in dit dal ooit 365 kerken zouden hebben gestaan, één voor elke dag van het jaar. 

In de kerken is veel Byzantijnse bouwkunst te zien, die bijvoorbeeld ook in Constantinopel (het huidige Istanbul) te vinden is. Niet alleen de fresco’s, maar de kerken lijken vaak op een heuse basiliek. En hebben zuilengalerijen, koepels en soms zelfs een middenschip. Ook al is dat in deze rotsen overbodig. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Göreme.

Tokali Kilise (Kerk met de Gesp)

Tokali Kilise in Göreme.

Dit is de grootste grotkerk in het dal. En een van de oudste in Cappadocië. In feite zijn het twee kerken, want onder de hoofdkerk ligt de benedenkerk. Die niet tegelijkertijd zijn uitgehakt. De fresco’s in de kerk laten scènes uit het Nieuwe Testament zien zoals de geboorte van Christus en de Drie Koningen.

Karanlik Kilise (Donkere kerk)

Karanlik Kilise in Göreme.

Waarschijnlijk was Karanlik Kilise de hoofdkerk van het complex. Deze kerk verkeert nog in een opvallend goede staat. De reden is het schaarse licht en de constante vochtigheidsfactor. Ook hier zie je fresco’s waarbij het Leven van Christus centraal staat. Zoals de geboorte, de Doop, het Laatste Avondmaal, het Verraad en de Kruisiging. Bijzonder is de blauwe achtergrond.

Sakli Kilise (Verborgen Kerk)

Deze kerk is pas in 1957 ontdekt. Net als bij veel ondergrondse dorpen was deze 12e eeuwse kapel voorzien van een grote steen voor de ingang. Hier is onder meer de kruisiging van Christus te zien, waarbij vooral de rode kleur opvalt.

El Nazar Kilise

El Nazar Kerk in Góreme.

De kerk El Nazar stamt uit de 10e eeuw en behoort tot de mooiste gelegen kerken van Göreme. Hij is gebouwd is een los staande rots. Ook het interieur is zeer indrukwekkend. Het is klein, maar bedekt met fresco’s. Waarbij met name rood en lichtgroen is gebruikt. Je vindt deze in de Zemi Valle, net tussen de stad Göreme en het Göreme Openlucht Museum.

Elmali Kilise (Kerk met de Appel)

Elmali Kilise in Göreme.

Ook Elmali Kilise is een van de oudere kerken. En opnieuw is hier het leven van Jezus te zien, maar ook bijvoorbeeld aartsengel Gabriël. Hij houdt een appel vast, vandaar de naam.

Çankll Kilise (Kerk van de Sandaalafdruk)

De muurschilderingen lijken opvallend veel op de fresco’s in de Elmali en Karanllk Kilise. Waarschijnlijk zijn ze uit de dezelfde tijd en mogelijk ook van dezelfde maker. De kerk dankt haar naam aan de afdruk van een voet in de vloer, die te zien is onder een afbeelding van de hemelvaart van Christus.

Barbara Kilise (Kapel van St. Barbara)

Barbara Kilise in Göreme.

Dit is geen kerk, maar een kapel uit de 11e eeuw. Barbara Kilise is volgens velen de mooiste van het Openluchtmuseum. Hier zijn zowel afbeeldingen uit de Bijbel te zien, maar ook vreemde tekens die moeilijk te plaatsen zijn. Zoals eenvoudige afbeeldingen van dieren. Wat op valt is de positie van de tekeningen in de grot, die bijna een lijken te worden met het gebouw.

Göreme bezoeken

De stad is eenvoudig te bereiken. De meeste vluchten gaan via de stad Kayseri, dat op zo’n 40 kilometer ligt. Ook kun je via de luchthaven van Nevsehir vliegen. Deze ligt op 25 kilometer afstand. Ook Göreme heeft een klein vliegveld, maar deze wordt vooral voor kleine vliegtuigen gebruikt.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen