Waarom moet ik hier heen?

De Hettieten waren een machtig volk in wat wij nu kennen als Turkije. Ze hadden contact met Oude Egyptaneren en bouwden onder meer Hattusa, hun hoofdstad. De overblijfselen en het bijbehorende Boğazköy Museum zijn zeer de moeite waard.

Hattusa is één van de grote raadsels in Turkije. Deze oude stad behoorde toe aan de Hatti en later aan de Hettieten, een volk dat op zijn hoogtepunt centraal Anatolië, noordwestelijk Syrië tot aan Ugarit en Mesopotamië tot aan Babylon omvatte. Dit koninkrijk floreerde tussen ongeveer 1700 en 1200 v.Chr.

De twaalf goden van de Hettieten.
De twaalf goden van de Hettieten. Kpisimon

In dit werelderfgoed van UNESCO zijn nog diverse overblijfselen te vinden. Waaronder de beroemde leeuwenpoort, alsook de poort van de Sfinxen. De plek is volgens archeologen bijzonder vanwege zijn stedelijke organisatie. Dit blijkt uit de bouwwerken die bewaard zijn gebleven, zoals tempels, koninklijke residenties en vestingwerken.

De stad werd ontdekt in 1834, maar opgravingen begonnen pas in 1906. Toen werd er iets opmerkelijks gevonden, waaronder een kopie van een vredesverdrag tussen Hattushili III en farao Ramses II uit het Oude Egypte. Waaruit bleek dat ze goede contacten onderhielden.

In het nabijgelegen Boğazköy Museum vind je onder meer de overblijfselen van twee sfinxen, die ooit in Berlijn in Duitsland zijn gerestaureerd. Na een lang gevecht werd een van de sfinxen in 2011 teruggegeven aan Turkije.

Meer informatie: whc.unesco.org/en/list/377

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.