Waarom moet ik hier heen?

De Oude Stadsmuur was ooit de laatste barrière die de stad beschermde. Inmiddels heeft de stad de muur opgeslokt. Het is mogelijk langs de 6,5 kilometer lange muur te wandelen. Het Yedikule Hisari-fort aan de Zee van Marmara is een goed vertrekpunt en is goed bereikbaar met de trein.

Wie naar Istanbul (het voormalige Constantinopel) gaat komt vanzelf de Oude Stadsmuur tegen. Deze staan bekend als de ‘Muren van Constantinopel’ en waren beroemd omdat ze bijna onneembaar waren in de 14e en 15e eeuw. Zowel vanaf de zeekant als vanaf het land beschermde de muren de stad tegen invallen.

De eerste muren dateren uit de 8e eeuw v.Chr. toen dit gebied nog Byzantium werd genoemd. In de eeuwen erna werden de muren diverse keren herbouwd door de Grieken en later door de Romeinen. Het bijzondere was dat de muren uit twee lagen bestonden waartussen puin en stenen werden geplaatst. Hierdoor konden eventuele gaten snel worden opgevuld. Dit ging in opdracht van Theodosius II; een deel van de muur draagt nu nog zijn naam.

Een gerestaureerd deel van de muur.
Een gerestaureerd deel van de muur. CrniBombarder

Vanaf één van de zeven torens van het Yedikule Hisari-fort zie je onder meer de muur het landschap doorklieven. Langs de muur liggen volkstuintjes en begraafplaatsen. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Maar je ziet ook een drukke weg en huizen. Er is geen pad. Het beste kan je links van de muur blijven lopen, totdat je het water van de Gouden Hoorn bereikt. Daar kan je eenvoudig de veerboot terug nemen.

Diverse delen van de muur zijn inmiddels gerestaureerd. Andere delen zijn zo goed als vergaan. Je kunt zelf op pad om de muren wandelen te verkennen, maar er zijn ook wandelingen met een gids.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.