Waarom moet ik hier heen?

De kalksteenterrassen van Pamukkale behoren tot de mooiste ter wereld. Je kunt hier ook zwemmen, alsook waden door het warme water. Terwijl de zonsondergang ook zeer de moeite waard is.

Pamukkale betekent ‘katoenen kasteel’; een wonderlijke naam voor een wonderlijke plek. Hier loopt sterk kalkhoudend water via een groot aantal terrassen van een helling. Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer op de hellingen, waardoor dikke pakketten kalk ontstaan.

En als je dit natuurfenomeen ziet lijkt het een kasteel van katoen. Al heeft het meer weg van een bevroren waterval. Maar dit is een magische plek om te zien en te voelen, want je kunt er zwemmen. En op je blote voeten door heen lopen.

Pamukkale, Turkije
Pamukkale, Turkije Antoine Taveneaux

Al leverde dat vroeger wel problemen op. Pamukkale is populair en door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast. Mede daarom zijn er grote baden langs een nieuw wandelpad aangelegd. Dit pad staat continu onder water, waardoor er geen slijtage meer is van de witte laag.

Hiëropolis ligt naast Pamukkale en is een oude thermenstad. Hier kun je ook zwemmen in heetwater, maar dan tussen de ruïnes van deze oude Romeinse stad.

Meer informatie: whc.unesco.org/en/list/485

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Turkije, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.