Pamukkale

Unieke heetwaterbronnen die niet alleen lekker zijn, maar ook fraai

Pamukkale zijn heetwaterbronnen in het westen van Turkije. De naam betekent ‘katoenen kasteel’; een wonderlijke naam voor een wonderlijke plek. Hier loopt sterk kalkhoudend water via een groot aantal terrassen van een helling.

De kalksteen terrassen van Pamukkale behoren tot de mooiste ter wereld. Je kunt hier ook zwemmen, alsook waden door het warme water. Terwijl de zonsondergang ook zeer de moeite waard is.

Uit het warme water (35°) slaat calciumcarbonaat neer op de hellingen, waardoor dikke pakketten kalk ontstaan. En als je dit natuurfenomeen ziet lijkt het een kasteel van katoen. Al heeft het meer weg van een bevroren waterval. 

De terrassen van Pamukkale.

Zwemmen bij Pamukkale

Dit is een magische plek om te zien en te voelen want je kunt er zwemmen. En op je blote voeten door heen lopen. Al leverde dat vroeger wel problemen op. Pamukkale is populair en door het grote aantal toeristen werd het proces van kalkvorming echter aangetast. 

Mede daarom zijn er grote baden langs een nieuw wandelpad aangelegd. Dit pad staat continu onder water, waardoor er geen slijtage meer is van de witte laag.

Doordat toeristen nu niet meer over de terrassen kunnen lopen heeft de plek weer veel van zijn magie terug. Het is bizar mooi om het felblauwe water te zien tussen al dat wit. Ideaal voor foto’s.

Zwemmen bij Hiërapolis

Hierapolis bij Pamukkale.

Hiërapolis ligt naast Pamukkale en is een oude thermenstad. Hier kun je ook zwemmen in heet water, maar dan tussen de ruïnes van deze oude Romeinse stad. Het meest populair bad wordt Cleopatra Bath genoemd. Volgende de verhalen zou zelfs Cleopatra hier hebben gezwommen.

Hoe vermijd ik de vele toeristen bij Pamukkale?

Pamukkale is vaak erg druk. Vermijd daarom de weekenden en de schoolvakanties. Als het dan toch moet ga dan vroeg op de dag. Zodat je de meeste toeristen voor bent. Dan kun je vaak op je gemak het water in om te zwemmen.

Ook het einde van de dag is perfect. Zeker ook voor foto’s. Dan zijn de meeste toeristen verdwenen. 

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen