Waarom moet ik dit zien?

De gecontroleerde bijna tranceachtige draaiende beweging, ook wel sema genoemd, van witgerokte mannen bezorgt de toeschouwer een mystieke ervaring. De dans van de Draaiende Derwisjen is om stil van te worden.

Het is bijna betoverend, zo mooi. Mannen in kleurrijke kleding draaien verbazend snel om hun as op meegaande muziek. Derwisjen zijn islamitische geestelijken.

Zij hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten soefi’s. Dit zijn mystieke broederschappen binnen de islam die geloven dat god aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen.

Ieder jaar, in de eerste helft van december, houdt deze actieve, religieuze geloofsgemeenschap een ceremonie ter herdenking van de Dansende Derwisjen. Inmiddels kun je deze magische dans elke dag in Istanbul bewonderen in het Hodjepasha Culureel Centrum.

De Draaiende Derwisjen. Matt Spinner

De Derwisjen ontstonden in de 8ste eeuw nadat de Islam in contact was geraakt met Perzische godsdiensten en het hindoeïsme. Een van de meest bekende Derwisj-orden is de Kadiris, deze werd gesticht in 1165.

Hou er rekening mee dat een applaus uit den boze is. Ze dansen immers alleen voor Allah. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om deze bijzondere dans te zien.

Meer informatie: www.istanbullife.org/whirling-dervish-ceromony

Corno’s reistips:

Istanbul is perfect voor een stedentrip. De stad heeft heel veel te bieden, zowel qua cultuur als leuke activiteiten.

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. In de zomer kun je lange wachttijden voor bijvoorbeeld de Hagia Sophia verwachtten. Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld De Blauwe Moskee tijdens de gebedsdiensten dicht is voor toeristen.