Zie de dans van de Draaiende Derwisjen

Mystieke dans waarbij applaus uit den boze is

Dansende Derwisjen zijn uniek in Turkije. Ze weorden ook wel Draaiende Derwisjen genoemd, omdat ze veel rondjes draaien tijdens hun intrigerende dans.

De gecontroleerde bijna tranceachtige draaiende beweging, ook wel sema genoemd, van witgerokte mannen bezorgt de toeschouwer een mystieke ervaring. De dans van de Draaiende Derwisjen is om stil van te worden.

Het is bijna betoverend, zo mooi. Mannen in kleurrijke kleding draaien verbazend snel om hun as op meegaande muziek. Derwisjen zijn islamitische geestelijken.

Zij hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten soefi’s. Dit zijn mystieke broederschappen binnen de islam die geloven dat god aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen.

Ieder jaar, in de eerste helft van december, houdt deze actieve, religieuze geloofsgemeenschap een ceremonie ter herdenking van de Dansende Derwisjen. Inmiddels kun je deze magische dans elke dag in Istanbul bewonderen in het Hodjepasha Culureel Centrum. 

Zo ontstonden de Derwisjen

Een excursie met Dansende Derwisjen.

De Derwisjen ontstonden in de 8ste eeuw nadat de Islam in contact was geraakt met Perzische godsdiensten en het hindoeïsme. Een van de meest bekende Derwisj-orden is de Kadiris, deze werd gesticht in 1165.

Hou er rekening mee dat een applaus uit den boze is. Ze dansen immers alleen voor Allah. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden om deze bijzondere dans te zien.

Meer informatie: www.istanbullife.org/whirling-dervish-ceromony

Beste tijd voor Istanbul

Het voor- en najaar zijn de beste tijd om te gaan. Dit geldt zowel voor het klimaat als de drukte. Ook al wordt het in deze seizoenen snel drukker. Een alternatief is de winter, die vergelijkbaar is met de onze. Dan is het relatief rustig in de stad (en bij de publiekstrekkers). Ook is er dan, ondanks de lage temperaturen, redelijk vaak een zonnetje te zien.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Turkije

Lees mijn Tips

alle 19 artikelen over Turkije

Bekijk alle artikelen