blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Beklim de beroemde Half Dome

Een van de mooiste wandelingen in een absoluut natuuricoon

De Half Dome is een opvallend steile rots van 2.693 meter in Yosemite National Park. En hij torent maar liefst 1.444 meter boven de vallei uit. Het brok graniet is het gezicht van het park geworden. En terecht, want je moet de Half dome sowieso gezien hebben. Ook al sta je er dan niet bovenop.

Lang werd gedacht dat deze rots onbeklimbaar was, maar tegenwoordig zijn er meerdere routes. De granietrots heeft door zijn harde structuur opvallend weinig last van de miljoenen jaren erosie gehad. Hij geeft dan ook mooi aan hoe hoog de vallei ooit was.

Het is een van de meest uitdagende wandelingen in het park. Een dag klimmen en klauteren naar een van de iconen van Yosemite. Over bergpaden, rotsen en stalen ladders. Maar met als beloning een heerlijk gevoel en een bijzonder uitzicht.

Zo beklim je de Half Dome:

De beroemde Half Dome beklimmen staat op veel Ultieme Bucketlists van Amerikanen. Je kunt kiezen; er zijn namelijk meerdere routes. Met name de langere, maar minder steile route is populair. Check ter plekke naar de mogelijkheden.

De top van de Half Dome in Yosemite National Park.

Wees goed voorbereid, je bent al snel 12 uur onderweg om de 13 kilometer (heen en terug) af te leggen. Je kunt ook kamperen in Little Yosemite Valley als je niet alles in een dag wilt lopen. Vraag ernaar bij een van de bezoekerscentra. 

Meer informatie: www.nps.gov/yose/planyourvisit/halfdome.htm

alle 151 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen