Half Dome

Een van de mooiste wandelingen in een absoluut natuuricoon

De Half Dome in Yosemite National Park is een opvallend steile rots van 2.693 meter. De beroemde rots torent maar liefst 1.444 meter boven de vallei uit. Het brok graniet is het gezicht van het natuurpark geworden. En terecht, want je moet de Half Dome sowieso gezien hebben. Ook al sta je er dan niet bovenop. Dit zijn de beste tips om Half Dome te bezoeken.

De beroemde Half Dome beklimmen staat op veel Ultieme Bucketlists van Amerikanen. Maar ook buitenlandse reizigers willen deze uitdaging aan gaan.

Maar als je de Half Dome wilt bezoeken moet je vooraf een keuze maken. Wil je de beklimming van Half Dome doen? Of wil je er omheen lopen? Als je op de top van de Half Dome wilt staan moet dit vooraf aanvragen.

Lang werd gedacht dat deze rots onbeklimbaar was, maar tegenwoordig zijn er meerdere routes. De granietrots heeft door zijn harde structuur opvallend weinig last van de miljoenen jaren erosie gehad. Hij geeft dan ook mooi aan hoe hoog de vallei ooit was.

Het is een van de meest uitdagende wandelingen in het park. Een dag klimmen en klauteren naar een van de iconen van Yosemite. Over bergpaden, rotsen en stalen ladders. Als beloning krijg je een heerlijk gevoel en daarbij ook nog een bijzonder uitzicht.

Loterij voor de permit voor Half Dome

De top van de Half Dome in Yosemite National Park.

Om de Half Dome te beklimmen heb je sinds 2011 een toegangsbewijs nodig. Deze moet je vooraf aanvragen via de website van het park. De wandeling is echter zeer populair, waardoor er voor elke dag een beperkt aantal plaatsen wordt vrijgegeven. Om de mensen te bepalen vindt er een loterij plaats.

Per dag mogen 300 wandelaars omhoog. Het aantal is bedoeld voor 225 dagwandelaars en 75 backpackers. Het seizoen loopt normaal gesproken van half mei tot half oktober, maar dit hangt af van het weer.

Het beste kun je als dagbezoeker voor de doordeweekse dagen aanvragen, dat zijn er minder dan op zaterdag en zondag. Ook de vakantieperiodes zijn erg populair, waardoor je kansen af nemen. Als je gaat kamperen in Little Yosemite Valley kun je aanspraak maken op een van de 75 backpackers permits.
Lees meer over de Half Dome loterij

Hoe moeilijk is Half Dome beklimmen?

De wandelroute naar de top van Half Dome is 22 tot 27 kilometer lang. Dit is heen en terug. Hou rekening met 12 tot 16 uur lopen, waarbij je zo'n 1450 meter hoogteverschil moet overbruggen. De lengte van je wandeling hangt af van je vertrekplek. Het is een zeer pittige klim, die je niet te licht moet opvatten.

Het parkeerterrein om te starten ligt net voorbij Curry Village. Check bij het bezoekerscentrum naar de mogelijkheden om met de auto te gaan of met het openbaar vervoer. Vanaf 7 uur in de ochtend rijden er bussen die je kunt nemen.

Je kunt ook kamperen in Little Yosemite Valley als je niet alles in een dag wilt lopen. Ook dan moet je vooraf een permit aanvragen. 
Meer informatie: www.nps.gov/yose/planyourvisit/halfdome.htm

Welke bezienswaardigheden zijn er op de Half Dome hike?

Nevada Fall kom je onderweg tegen.

Voordat je de stalen kabels bereikt om de Half Dome te beklimmen, zie je eerst diverse watervallen. Waarbij met name de Vernal Fall en Nevada Fall zeer de moeite waard zijn. Veel wandelaars nemen een waterzuiveringssysteem mee, zodat ze water kunnen filteren.

Overnachten in de omgeving van Yosemite National Park

Je kunt in het park goed kamperen op een van de vele campings. Naast kamperen zijn er andere mogelijkheden om de nacht in de buurt door te brengen. Er zijn diverse luxe hotels, maar ook outdoor hotels en budget hotels, leuke vakantiewoningen en goedkope appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties
Bekijk de diverse campings

Meer artikelen over Yosemite National Park