Wie het centrum van het park bezoekt ziet Amerikaanse taferelen. Met veel hotels, winkels en rijen auto’s. Maar dit is slechts een klein deel van het park, het immense omliggende gebied is wildernis. Waar de mens te gast is en auto’s niet kunnen komen. Hier vind je het echte Yosemite waar het beroemd om is geworden.

De Amerikaanse fotograaf Ansel Adams bracht de wildernis van Yosemite onder de aandacht van het grote publiek. Hij heeft tussen 1944 en 1958 talloze zwart-wit foto’s genomen, waarmee hij de dramatiek van het landschap vast legt. Hoe het weer hier speelt met het licht en hoe het water het landschap modelleert. Zijn foto’s geven zowel hem als Yosemite erkenning. Adams wordt dan ook gezien als de meest invloedrijke Amerikaanse fotograaf van de twintigste eeuw.

In zijn foto’s spelen twee rivieren een cruciale rol. Wat logisch is, want zij hebben dit gebied gevormd. De Tuolumne en de Merced ontspringen in de Sierra Nevada. Dit gebergte maakt geen onderdeel uit van de Rocky Mountains, maar ligt er ten westen van.

Het verleden van dit gebied is woest. Wetenschappers hebben een aantal grote gebeurtenissen kunnen achterhalen, maar ook veel niet. Zo’n 10 miljoen jaar geleden kwam hier de bodem omhoog, waarschijnlijk door vulkanische activiteit.

Ook het klimaat is in het verleden drastisch veranderd. Dit gebeurde ongeveer een miljoen jaar geleden. Hierdoor ontstaat op de toppen van de Sierra Nevada een stevige ijsmassa. De uitlopers vormen gletsjers. En die modelleren met bruut geweld het landschap verder. Met het huidige Yellowstone als resultaat. De huidige bergen, kloven, watervallen en meren zijn erg populair bij toeristen. Yosemite wordt door de Amerikanen dan ook wel liefkozend ‘the ultimate outdoors’ genoemd.

Door deze erosie ontstaan diepe kloven in het landschap. Deze zijn tegenwoordig wel 1.200 meter diep. Met opvallend steile bergmuren als El Capitan en Half Dome. Daarnaast is op talloze plekken smeltwater achter gebleven, waardoor Yosemite meer dan 3.200 meren telt. Het zijn slechts enkele indicaties van de natuurkrachten die hier ooit bezig waren, ook al gaan de rivieren door met het veranderen va het landschap.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft Yosemite een mild klimaat. Dat je bijna Mediterraans kunt noemen als je kijkt naar de beperkte neerslag. De reden is dat dit gebied s