Yosemite National Park

'The Ultimate Outdoors', aldus de Amerikanen

Yosemite National Park behoort tot de parels van de Verenigde Staten. Dit natuurgebied in Californië heeft ongekend veel natuurschoon. Denk aan steile bergen, uitgestrekte bossen, talloze grootse watervallen en rivieren die het landschap blijven herschikken. Het is een heerlijk wandelgebied, waar je dagen kunt verblijven. Dit zijn de bezienswaardigheden van Yosemite National Park.

Yosemite National Park is beroemd vanwege zijn landschap. Maar in dit landschap leven tal van dieren. Dit natuurgebied wordt gezien als het eerste echte wildernispark van de VS. Het is een plek die goed de ruigheid van het land aangeeft. Waarbij je je nietig voelt tussen de spitse bergen, talloze watervallen, duizenden meren (!) en opvallend groene graslanden.

Ik ben diverse keren in Yosemite National Park geweest. Dit deed ik in diverse seizoenen. Hieronder heb ik alle attracties van dit beroemde natuurgebied verzameld. En bied ik talloze tips voor excursies tijdens je bezoek. Daarnaast geef ik informatie om lekker te wandelen, wat je hier erg goed kunt doen. Neem de tijd voor Yosemite National Park, het is meer dan de moeite waard.

El Capitan

El Capitan in Yosemite National Park, Verenigde Staten.

Als je Yosemite bezoekt, zie je vanzelf El Capitan. Het is een 900 meter hoge granieten bergwand. El Capitan is onder klimmers beroemd om zijn zeer moeilijke klimroutes. De berg staat voor het ultieme outdoorgevoel, waarmee Yosemite vaak wordt vergeleken. El Capitan is vanaf alle kanten indrukwekkend. En je kunt in de omgeving erg goed wandelen.
Lees mijn artikel over El Capitan

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Half Dome

Beklim de beroemde Half Dome in Yosemite National Park in de Verenigde Staten.

Een andere opvallend steile rots is de Half Dome. Deze rots is maar liefst 2.693 meter hoog. En hij torent maar liefst 1.444 meter boven de vallei uit. Het brok graniet is het gezicht van het park geworden. En terecht, want je moet de Half dome sowieso gezien hebben. Ook al sta je er dan niet bovenop. Er is een wandeling naar boven. Deze hike is pittig, maar zeer de moeite waard.
Lees mijn artikel over de Half Dome

Yosemite Falls

Yosemite Falls in Yosemite National Park.

In het park zie je diverse watervallen, maar Yosemite Falls is de meest beroemde. Het water valt maar liefst 739 meter naar beneden. Het is tevens de hoogste waterval van de Verenigde Staten. Je kunt via diverse wandelingen deze imposante waterval bereiken, waarbij de Upper Falls verreweg het mooist is. Maar dit is wel een uitdaging.
Lees mijn artikel over de Yosemite Falls

Horsetail Falls

Horsetail Falls: Gouden waterval van Yosemite in de Verenigde Staten.

Een gouden waterval, het bestaat echt. Elk jaar in februari verandert Horsetail Falls van kleur. En dan kleurt de waterval oranje door het laaghangende zonlicht. Waardoor de waterval een gouden kleur krijgt. Talloze toeristen bezoeken de waterval dan voor dit fenomeen. Ook op andere momenten kun je de waterval bezoeken, maar dan is hij minder bijzonder merkte ik.
Lees mijn artikel over Horsetail Falls

Three Brothers

Ten oosten van El Capitan liggen drie granieten rotsen, met fraaie namen als Eagle Peak, Middle Brother en Lower Brother. Tezamen worden ze The Three Brothers genoemd, al wordt Pompompasus ook wel gebruikt. 

Deze indiaanse naam betekent ‘bergen die haasje-over spelen’. Een passende naam voor wie naar de drie bergen kijkt. Eagle Peak is het hoogst (2.173 meter) en steekt zo’n 1.150 meter boven de vallei uit.

Cathedral Rock

Klimmer op de Eichorn Pinnacle bij Cathedral Peak in Yosemite.

Cathedral Rock is met zijn hoogte van 2.025 meter een indrukwekkende rots. De naam komt omdat de vorm lijkt op een Gotische kathedraal. Links van Cathedral Rock zijn twee smalle, granieten kolommen te zien. Zij worden de ‘spires’ (spitsen) genoemd. Cathedral Rock ligt aan de oostzijde van de vallei, schuin tegenover El Capitan.

Liberty Cap

Naast de Nevada-waterval ligt de immense Liberty Cap. Een granieten puist van 2.137 meter hoog, die 1.402 meter boven de Yosemite-vallei uit steekt. En ruim 600 meter boven de Nevada-waterval uit torent. Waardoor de waterval opvallend klein lijkt. Liberty Cap laat zien wat de immense erosie hier heeft gedaan. Wie beiden ziet, ziet typisch Yosemite: ruige natuur.

Vernal Fall en Nevada Fall

Deze twee watervallen liggen vlak bij elkaar. Vernal Fall is 97 meter hoog, terwijl Nevada Fall 181 meter hoog is. Ze laten beide hun water vallen in de Yosemite Valley. Vanuit Nevada Fall kun je naar Vernal Fall lopen. In het ijskoude water van beiden kan worden gezwommen.

Bridalveil Fall

Bridalveil Falls in Yosemite.

Dit is de andere beroemde waterval van het park. Hij is 188 meter hoog en valt van de rand van de kloof de Yosemite Vallei in. De werking van een voormalige gletsjer is duidelijk te zien in de U-vorm van de kloof. In tegenstelling tot Yosemite Falls laat deze waterval zich wel het gehele jaar zien. 

Het water komt van het Ostrander-meer, dat tien kilometer verderop in het zuiden ligt. Naast de waterval ligt Leaning Tower, een immens rotsblok dat elk moment lijkt om te kunnen vallen. Bridalveil Fall ligt langs de weg naar het zuiden van het park.

Yosemite Museum

De geschiedenis van Yosemite is erg kleurrijk. Waarbij het niet alleen om gletsjers en rivieren gaat, maar ook om de mensen die hier al eeuwen leven. In het Yosemite Museum kun je alles zien over de oorspronkelijke bewoners, de diverse indianenstammen, en de eerste blanke kolonisten. Van 1850 tot nu. 

Een verhaal dat voor de indianen weinig positiefs bracht. Terwijl zij als eersten het land beschermden en het landschap waardeerden, getuige de vele lovende indiaanse namen die ze aan bijvoorbeeld watervallen en meren gaven. In de zomer zijn er geregeld demonstraties van indianen in het maken van bijvoorbeeld manden.

Ontdek de vele soorten bomen

In dit natuurgebied kun je ook de gigantische reuzensequoia vinden; de grootste boom op aarde. In het Yosemite-dal vormen gele dennen, Jeffrey-dennen, liboceders, Californische zwarte eiken en grootbladige esdoorns een gemengd bos. In de rest van het park bepalen coniferen het vegetatiebeeld.

Welke dieren leven in Yosemite National Park?

Een poema in Yosemite National Park.

In Yosemite National Park leeft een ongekend aantal wilde dieren. Die zich relatief makkelijk laten zien. Zoals bijvoorbeeld de wolf en de zwarte beer. Daarnaast lopen hier diverse soorten herten en tal van andere dieren rond. Ook kun je guitige dieren als zwartstaart prairiehonden en geelbuikmarmotten tegen komen. hier leven ook gevaarlijkere dieren als poema’s. Wie vroeg op pad gaat kan ze overal tegen komen. Neem de tijd en zie hoe de huidige bewoners hier leven. En ja, je zult hier echt wel wat tegen komen.

Wandel door Yosemite Valley

Wie Yosemite wil beleven moet de wandelschoenen aan trekken. En dan is de beroemde vallei met alle watervallen, bossen en rivieren de plek. De keuze is groot, van bijna gelijkvloerse wandelingen tot zware wandelingen met veel hoogteverschil. Het meest beroemd is de Valley Floor Loop, een 20.9 kilometer lange wandeling door het dal. Waarbij je opvallend veel oude paden van kolonisten bewandelt, zonder al te veel hoogteverschil. Je kunt ook de helft wandelen en met de bus van het park terug.

Ga kamperen in de natuur

Backpacking is erg populair in dit gebied. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, maar liefst 95 procent van het park is aangeduid als wildernis. Waar de mens te gast is. Hier kun je wandelen, kamperen, fotograferen en genieten van de rust en het decor. Je hebt wel een vergunning nodig om het achterland in te mogen. Daarvoor kun je onder meer terecht bij de diverse bezoekerscentra. Vraag ook direct naar de veiligheidsmaatregelen die je kunt nemen. Dit in verband met de zwarte beren in het park. Yosemite heeft daarnaast veel campings, die extreem populair zijn. Wees er dus op tijd bij en reserveer online.
Meer informatie:
www.nps.gov/yose/planyourvisit/camping
www.nps.gov/yose/planyourvisit/backpacking

Overnachten in de omgeving van Yosemite

Naast kamperen zijn er andere mogelijkheden om de nacht in de buurt door te brengen. Er zijn diverse luxe hotels, maar ook outdoor hotels en budget hotels, leuke vakantiewoningen en goedkope appartementen.
Bekijk de leukste accommodaties

John Muir Trail (334 km)

De John Muir Trail in Yosemite.

Een van de langere voetpaden van Californië is de beroemde John Muir Trail. Hij is 334 kilometer lang en volgt de route die de natuurbeschermer nam toen hij Yosemite en het omliggende gebied verkende. Je hoeft hem niet helemaal te lopen, het is ook mogelijk delen ervan op je naam te zetten. Waarbij je onder meer Vernal Falls en Nevada Falls tegen komt. Kies maar.

De reuzensequoias

Deze bomen komen alleen in het Sierra Nevada-gebergte in Californië voor. Ze worden wel ‘het grootste levende organisme ter wereld’ genoemd. Het zijn de hoogste bomen ter wereld en daarnaast ook omvangrijk. Deze kan wel 30 meter zijn en hun lengte kan 115 meter bereiken. De meeste zijn al gauw 60 tot 80 meter hoog. Hun stam is opvallend roodbruin, terwijl de naalden altijd groen blijven.

Yosemite is één van de beste plekken om de mammoetboom of reuzensequoia te zien. Mariposa Grove is de plek om je letterlijk te laten kleineren tussen deze giganten. Let ook op de immense omvang van de stam.

De fotograaf Ansel Adams

De beroemde Amerikaanse fotograaf Ansel Adams bracht de wildernis van Yosemite onder de aandacht van het grote publiek. Hij heeft tussen 1944 en 1958 talloze zwart-wit foto’s genomen, waarmee hij de dramatiek van het landschap vast legt. Hoe het weer hier speelt met het licht en hoe het water het landschap modelleert. Zijn foto’s geven zowel hem als Yosemite erkenning. Adams wordt dan ook gezien als de meest invloedrijke Amerikaanse fotograaf van de twintigste eeuw.

In zijn foto’s spelen twee rivieren een cruciale rol. Wat logisch is, want zij hebben dit gebied gevormd. De Tuolumne en de Merced ontspringen in de Sierra Nevada. Dit gebergte maakt geen onderdeel uit van de Rocky Mountains, maar ligt er ten westen van.

Adams bleef keer op keer terug komen naar Yosemite. Hij probeerde de wildernis zo goed mogelijk te vangen in zijn foto’s in zwartwit. Iets wat veel toeristen ook doen, al is kleur tegenwoordig populairder. In het park worden geregeld fotografiewandelingen gehouden. Met een fotograaf ga je op pad en krijg je uitleg over licht, compositie en natuurlijk de mooiste plekjes. Check de Yosemite Guide wanneer deze fotocursus tijdens jouw bezoek wordt gegeven.
Meer informatie: www.nps.gov/yose/planyourvisit/guide

Reis met een muildier

Een typisch Amerikaanse manier is het park op een muildier bezoeken. Deze kruising van een mannetjesezel met een vrouwtjespaard wordt al decennialang gebruikt in dit berglandschap. Er zijn talloze mogelijkheden om tochten te maken; denk aan enkele uren tot meerdere dagen. Waarbij je ook in het wild kunt kamperen. Overleg vooraf goed wat je wilt.

Trouwen in Yosemite

De één wil graag trouwen in Las Vegas, de ander verkiest de wildernis van Yosemite. Waarbij je eerst kunt trouwen voor bijvoorbeeld de Half Dome, daarna een feest geven, om tot slot enkele dagen de bossen in te trekken. Er zijn meerdere locaties in het park voor handen om romantisch de tijd door te brengen. Over de foto’s hoef je je geen zorgen te maken, in zo’n decor kan er weinig mis gaan.
Meer informatie: www.travelyosemite.com/group-travel/meetings

Hetch Hetchy

Hetch Hetchy in Yosemite National Park.

Meer dan 90 procent van het park is wildernis. En wordt niet of nauwelijks bezocht. Vermijd de grote massa en ga bijvoorbeeld naar Hetch Hetchy in het westen van het park. Hetch Hetchy is een relatief onbekend deel van het park. Dit is het stroomgebied van de Tuolumne-rivier, dat voor de watervoorziening van onder meer San Francisco zorgt. Een dam zorgt ervoor dat het water niet wegstroomt. Doordat het afgelegen ligt is hier rust en absolute wildernis te vinden. Hetch Hetchy ligt niet aan de meest gebruikte wegen, maar het heeft een eigen ingang in het westen van het park. De weg naar het meer is meestal het gehele jaar open, al kan hij af en toe worden afgesloten vanwege sneeuw.

Wandelen met een parkwachter

Wie iets meer over het gebied wil leren kan dagelijks met een parkwachter op stap. De activiteiten zijn wisselend en variëren van een praatje (met een bak koffie) tot een wandeling of een interpretatietocht. Het voordeel is dat je ze alles kunt vragen, waardoor je beleving van het park toeneemt.
Meer informatie: www.nps.gov/yose/planyourvisit/guide

Fietsen door Yosemite National Park

In een berggebied als Yosemite kun je niet alles op een fiets bekijken. Maar diverse valleien liggen op een goede (en relatief vlakke) afstand van het dorpje in het hart van het park. Bij Yosemite Lodge kun je fietsen (en helmen) huren voor enkele uurtjes, maar bijvoorbeeld ook voor een dag. Neem de tijd en kijk goed om je heen.
Meer informatie: www.travelyosemite.com/things-to-do/biking

Olmsted Point

Olmsted Point in Yosemite.

Eén van de relatief onbekende juweeltjes van Yosemite is Olmsted Point. Dit uitkijkpunt geeft je een weidse blik over Clouds Rest, met Half Dome op de achtergrond. Olmstead Point is bereikbaar via de Tioga Road, waarna het nog een klein halfuurtje wandelen is. Bijzonder is hier ook dat je op diverse plekken goed kunt zien dat hier immense gletsjers aan het werk zijn geweest. Zeker in de ochtend is deze plek bijna magisch.

Tuolumne Meadows

Deze alpenwei is beroemd vanwege zijn rustieke ligging. Het decor wordt gevormd door talloze granieten pieken en de Tuolumne rivier. Hij ligt aan de Tioga Road en is alleen in de zomer en het najaar te bezoeken met de auto. In de winter kun je hier langlaufend of op sneeuwschoenen naar toe.

Sentinel Rock en Sentinel Falls

Sentinel Rock is een 2.145 meter hoge steile rots. Hij wordt gezien als de bewaker van de zuidzijde van Yosemite Valley. Sentinel Falls ligt er naast. Deze waterval bestaat uit diverse onderdelen waar het water wisselend van af valt of stroomt. Ze liggen tegenover Yosemite Falls.

Yosemite Cemetery

Weinig bezoekers weten dat Yosemite een begraafplaats heeft. Met name blanke kolonisten liggen hier begraven. Hun leven was hard in dit ruige gebied, waar ziektes geregeld de kop opstaken. De ‘pioneer’ begraafplaats ligt verscholen in een bos vlakbij het Yosemite Museum. Vraag ter plekke naar het museum. Ter plekke is informatie te verkrijgen over de personen die hier begraven liggen.

Een bezoek aan Yosemite Nationaal Park

Wie het centrum van het park bezoekt ziet Amerikaanse taferelen. Met veel hotels, winkels en rijen auto’s. Maar dit is slechts een klein deel van het park, het immense omliggende gebied is wildernis. Waar de mens te gast is en auto’s niet kunnen komen. Hier vind je het echte Yosemite waar het beroemd om is geworden.

Indian Village of Ahwahnee

De eerste bewoners leefden hier volgens wetenschappers al zo’n 8.000 jaar geleden. Daarna hebben in het gebied indianenstammen als Mono Paiute, Sierrra Miwok en Ahwahnechee geleefd. Volgens wetenschappers stammen de Ahwahnechee af van de Miwok en hebben zij als eerste in het park contact met blanken gehad. 

Ze leefden langs de rivieren en gebruikten onder andere vuur om diverse weides vrij van bomen te houden. Zodat daar veel wilde dieren kwamen grazen voor de jacht. De Ahwahnechee waren erg bloedlustig en werden door andere indianenstammen ‘yohemite’ of ‘yohometuk’ genoemd. Wat staat voor ‘zij zijn moordenaars’. Yosemite is vernoemd naar deze weinig vriendelijke naam.

De blanken arriveerden in 1851 in de Yosemite Valley. Omdat de diverse indianenstammen in het gebied fel weerstand boden werden ze verdreven of uitgemoord. Dit gebeurde tijdens de beruchte Mariposa Indianen Oorlog, waarbij de blanken probeerden heel Californië ‘indianenvrij’ te krijgen. Om zo ongehinderd goud te kunnen zoeken in dit deel van de VS. Lange tijd hebben de Miwok geprobeerd samen te leven met de blanken, maar uiteindelijk hebben ze toch het veld moeten ruimen. 

Het dorp Ahwahnee was van de Ahwahneshee indianen. Het is volledig gereconstrueerd en laat hun leefwereld zien van rond 1870. Waarbij naast de traditionele bouwwijze ook Westerse structuren zijn te zien. Bijzonder zijn de ‘zweetruimtes’ onder de grond, waar krijgers zich op de jacht voorbereidden. Het dorpje ligt achter het Yosemite Museum, dat naast het Yosemite Valley Visitor Center ligt.

Geschiedenis van Yosemite National Park

Auto rijden in Yosemite National Park.

Het verleden van dit gebied is woest. Wetenschappers hebben een aantal grote gebeurtenissen kunnen achterhalen, maar ook veel niet. Zo’n 10 miljoen jaar geleden kwam hier de bodem omhoog, waarschijnlijk door vulkanische activiteit.

Ook het klimaat is in het verleden drastisch veranderd. Dit gebeurde ongeveer een miljoen jaar geleden. Hierdoor ontstaat op de toppen van de Sierra Nevada een stevige ijsmassa. De uitlopers vormen gletsjers. En die modelleren met bruut geweld het landschap verder. Met het huidige Yellowstone als resultaat. De huidige bergen, kloven, watervallen en meren zijn erg populair bij toeristen.

Door deze erosie ontstaan diepe kloven in het landschap. Deze zijn tegenwoordig wel 1.200 meter diep. Met opvallend steile bergmuren als El Capitan en Half Dome. Daarnaast is op talloze plekken smeltwater achter gebleven, waardoor Yosemite meer dan 3.200 meren telt. Het zijn slechts enkele indicaties van de natuurkrachten die hier ooit bezig waren, ook al gaan de rivieren door met het veranderen va het landschap.

Het klimaat van Yosemite National Park

Yosemite National Park in de winter.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft Yosemite een mild klimaat. Dat je bijna Mediterraans kunt noemen als je kijkt naar de beperkte neerslag. De reden is dat dit gebied slechts iets meer dan 200 kilometer van de Atlantische Oceaan ligt, waardoor droge lucht wordt aangevoerd. De temperatuur blijft wel wat achter, tot in juli kan er sneeuw vallen in de hogere delen. In de winter ligt er vaak sneeuw, maar blijven delen van het park wel open. Hou er wel rekening mee dat er ook talloze plekken afgesloten zijn.

Meer artikelen over Yosemite National Park