Tioga Road

Inclusief de Tioga Pass op 3.031 meter

De Tioga Road is de mooiste weg door Yosemite National Park. Een onderdeel van de weg is de befaamde Tioga Pass, die op 3.031 meter hoogte ligt. Het is de hoogste bergpas in de Verenigde Staten. Dit zijn de beste tips om de Tioga Road te rijden.

Eigenlijk is dit de California State Route 120, afgekort CA 120. Deze begint op de I-5 bij Manteca, terwijl het eindpunt op de US6 bij Benton (Mono County) is. Deze weg doorkruist het wereldberoemde Yosemite natuurpark. Door veel Amerikanen wordt hij liefkozend Tioga Road genoemd. 

De Tioga Road is een van de mooiste tochten door de VS. En hij heeft de hoogst berijdbare bergpas van het land, de Tioga Pass. Hij voert dwars door het Sierra Nevada-gebergte.

De weg wordt gezien als een van de mooiste van Amerika. Hij voert van Crane Flat naar Tuolumne Meadows, waarbij je bossen, alpiene weides, meren en de beroemde granieten pieken passeert.

Welke route op de Tioga Road moet ik kiezen?

Je hebt twee opties. Of je komt vanuit het oosten het park binnen rijden naar Yosemite Valley, waarbij je van grote hoogte de vallei in rijdt. Wat een erg indrukwekkende tocht is.

Herten langs de Tioga Road.

Of je rijdt dus juist het bergmassief op. Waardoor je veel meer het berggevoel krijgt merkte ik. Kijk wel af en toe achterom naar de lager gelegen delen. Je kunt natuurlijk ook beiden doen.

Uitkijkpunten langs de Tioga Road

Amerikanen houden van uitkijkpunten. Waar ze even de benen strekken, wat drinken en vooral veel foto’s maken. En ja, het is wel slim om onderweg bij de diverse uitkijkpunten te stoppen. Sommigen liggen langs de weg. Voor andere uitkijkpunten moet je een stukje lopen. Hierdoor neemt de beleving van dit gebied wel erg toe. Neem de tijd voor deze weg, het is de moeite waard.

Tuolumne Meadows

Tuolumne Meadows langs de Tioga Road.

Het bekende Tuolumne Meadows is een vergezicht over een vlakte in Yosemite National Park. Het is een ruige plek, waar geregeld dieren als herten worden gezien. Zeker in de vroege ochtend heb je hier kans op wildlife. Er is ook een camping.

Olmsted Point

Olmstead Point is één van de relatief onbekende juweeltjes van Yosemite. Dit uitkijkpunt geeft je een weidse blik over Clouds Rest, met Half Dome op de achtergrond. Hij is bereikbaar via de Tioga Road. Je kunt parkeren langs de weg.

Tenaya Lake

Tenaya Lake op de Tioga Road.

Het bij ons niet echt bekende Tenaya Lake is een bergmeer met kristalhelder water. Dit komt door de vele mineralen in het water. Je kunt hier picknicken en even het landschap rustig in je op nemen. Ook is dit een zeer goede plek voor foto’s.

Bijzonder is hier ook dat je op diverse plekken goed kunt zien dat hier immense gletsjers aan het werk zijn geweest. Zeker in de ochtend is deze plek bijna magisch.

Wandelroutes langs de Tioga Road

Er zijn talloze wandelroutes die beginnen langs de Tioga Road. Zoals de Sunrise Lakes Trailhead en de Murphy Creek Trailhead. Deze zijn bij Amerikanen populair, maar veel minder bij toeristen.

Sunrise Lakes Trailhead (16,7 km)

Dit is een uitdagende wandeling waarbij je 396 meter hoogte moet overwinnen. Hou rekening met 6 tot 8 uur hiken.

Murphy Creek Trailhead (5 km)

Dit is een van de minst belopen wandelroutes van het park, maar wel de moeite waard. Het pad is eenvoudig te doen in een uur tot anderhalf.

Overnachten in de omgeving van Yosemite

Naast kamperen zijn er andere mogelijkheden om de nacht in de buurt door te brengen. Er zijn zowel luxe als outdoor hotels. Ook kun je genoeg budget hotels, leuke vakantiewoningen en goedkope appartementen boeken. Wees er wel op tijd bij.
Bekijk de leukste accommodaties

Tioga Road is in de winter vaak dicht

Hou er wel rekening mee dat de weg in de winter (meestal november tot eind mei) is gesloten door de sneeuw. Maar ook bij slecht weer gaat hij dicht. Online kun je eenvoudig checken of de weg open is.
Meer informatie: www.nps.gov/yose/planyourvisit/tioga.htm

Meer artikelen over Yosemite National Park