Waarom moet ik hier heen?

De Tioga Road (ook wel bekend als State Route 120) is een van de mooiste tochten door de VS. En hij heeft de hoogst berijdbare bergpas van het land, de Tioga Pass. Hij voert dwars door het Sierra Nevada-gebergte.

Eigenlijk is dit de California State Route 120, afgekort CA 120. Deze begint op de I-5 bij Manteca, terwijl het eindpunt op de US6 bij Benton (Mono County) is. Hij doorkruist Yosemite Nationaal Park, en binnen de parkgrenzen van Yosemite wordt hij Tioga Road genoemd.

De weg wordt gezien als een van de mooiste in het land. Hij voert van Crane Flat naar Tuolumne Meadows, waarbij je bossen, alpiene weides, meren en de beroemde granieten pieken passeert.

Je hebt twee opties. Of je komt vanuit het oosten het park binnen rijden naar Yosemite Valley, waarbij je van grote hoogte de vallei in rijdt. Wat erg indrukwekkend is. Of je rijdt juist het bergmassief op.

Stop wel geregeld onderweg bij de diverse uitkijkpunten. Olmsted Point is één van de relatief onbekende juweeltjes van Yosemite. Dit uitkijkpunt geeft je een weidse blik over Clouds Rest, met Half Dome op de achtergrond. Hij is bereikbaar via de Tioga Road, waarna het nog een klein halfuurtje wandelen is.

Bijzonder is hier ook dat je op diverse plekken goed kunt zien dat hier immense gletsjers aan het werk zijn geweest. Zeker in de ochtend is deze plek bijna magisch.

Hou er wel rekening mee dat de weg in de winter (meestal november tot eind mei) is gesloten door de sneeuw. Online kun je eenvoudig checken of de weg open is.

Meer informatie: www.nps.gov/yose/planyourvisit/tioga.htm

Corno’s reistips:

Wil jij Californië bezoeken? Maak een rondreis door Californië en aangrenzende staten om dit woeste deel van Amerika te ontdekken. En vergeet uiteraard niet Los Angeles en San Francisco aan te doen. Zie hier een aantal handige tips om je bezoek te plannen.

Autoroutes