Kamperen in Yellowstone National Park

Overnachten in The Great Outdoors

Kamperen in Yellowstone Nationaal Park is iets magisch. Dit immense natuurgebied in de Verenigde Staten is perfect voor je tent. Je hebt twee opties: Overnachten op een van de campings of backpacken in de natuur. Jij hebt de keuze. Dit zijn de beste tips en campings om te kamperen in Yellowstone.

In Yellowstone zijn 12 officiële campings voor je tent. Ik heb op meerdere ervan gestaan, het is zeker aan te bevelen. Veel daarvan zijn erg populair en zijn met name in de drukste maanden vol. Zorg dus dat je op tijd bent met je planning en reservering. Het seizoen loopt van eind mei tot half september en is dus relatief kort. Het is slim om 12 maanden van tevoren te boeken, zodat je zeker bent van een plek.

Moet ik reserveren voor een camping in Yellowstone?

Bij bijna allemaal moet je vooraf reserveren. Er zijn enkele campings waar je niet hoeft te reserveren. Deze hanteren de regel; wie het eerst komt heeft een plek. Maar ook daar moet je wel gewoon betalen. Geloof het of niet, maar sommige van die campings zijn 5 minuten na opening op de dag al weer vol. Daarom adviseer ik vooraf te boeken.

Het is voor sommige reizigers wat lastig omdat de diverse campings door verschillende partijen worden beheerd. Vijf van de twaalf campings in Yellowstone worden beheerd door Yellowstone National Park Lodges. Dit is het bedrijf dat eigenaar is van de diverse lodges in het park. De National Park Service beheert de overige zeven campings.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Wat zijn de beste campings in Yellowstone?

Canyon Campground

Deze camping is een van mijn favorieten. De Canyon Campground ligt voornamelijk in een bos van pijnbomen, die voor schaduw zorgen. Je vindt hier veel voorzieningen, zoals douches, winkels en diverse restaurants. Deze camping ligt bij Canyon Village, dus zijn attracties als Grand Canyon of the Yellowstone, Hayden Valley en Mount Washburn dichtbij.

Mammoth Campground

Dit is de enige camping in het park die het hele jaar door geopend is. Mammoth Campground ligt op een hoogte van 1.890 meter, het kan hier in de avond en nacht erg fris worden. Fraaie jeneverbes- en Douglassparren zorgen voor schaduw tijdens de warme zomermaanden. Er zijn volop mogelijkheden om wilde dieren te spotten, elanden en bizons lopen soms over de camping. Er zijn minimale faciliteiten, maar het is wel een van de goedkoopste campings in het park. Je vindt Mammoth Campground acht kilometer ten zuiden van de noordelijke ingang van het park. Ook ligt het dicht bij Mammoth Hot Springs.

Madison Campground

Deze camping is ook opvallend lang open. Maar de voorzieningen zijn beperkt, er zijn bijvoorbeeld geen (warme) douches. Desondanks is het een zeer populaire camping, waar je meer dan een jaar vooraf moet boeken voor een plekje. Madison Campground ligt zo'n 20 kilometer ten oosten van West Yellowstone. Dat is dichtbij Grand Prismatic Spring en de Midway Geyser Basin.

Grant Village Campground

Deze camping ligt in Grant Village en is een van de grootste in het park. Door de ligging en vele plaatsen is de natuurbeleving beperkt merkte ik. Maar je vindt hier wel douches, winkels, restaurants en je zit dichtbij het bezoekerscentrum. Ook vind je bezienswaardigheden als West Thumb Geyser Basin, Yellowstone Lake en Old Faithful in de buurt.

Fishing Bridge RV Park

Als je een camper hebt is Fishing Bridge RV Park de plek. Er is water, elektriciteit en afvoer. De ruimte voor je camper is beperkt met bijvoorbeeld geen vuurkorf. Een overnachting is niet goedkoop, de prijs voor een nacht is boven de 100 dollar. In de buurt van deze camperplaats vind je onder meer Yellowstone Lake, Hayden Valley, Mud Volcano en Lake Village.

Hoe boek ik een camping in Yellowstone?

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende partijen waar je de campings kunt boeken. Maar de informatie wordt goed weergegeven op de website van het park. Daar haal ik mijn actuele informatie vandaan om mijn reis te plannen.
Meer informatie: nps.gov/yell/campgrounds

Backcountry kamperen

Backcountry kamperen betekent feitelijk dat je in het wild kunt overnachten. Voor sommigen de ultieme droom van vrijheid. Voor anderen is het een nachtmerrie. Want wie kent de films niet over aanvallen van bruine beren op toeristen in een tentje? Kamperen is daarom ook alleen toegestaan op speciaal aangewezen plekken in de wildernis. 

Waarbij je vooraf toestemming moet hebben om te overnachten. Let op, zonder toestemming gaat weet niemand dat je op pad bent. En als er dan problemen ontstaan weet niemand iets. 
Meer informatie: nps.gov/yell/backcountryhiking

Hoe regel ik het?

Je kunt alles online regelen. Doe dit wel op tijd om teleurstelling te voorkomen. Hou wel rekening met kosten, onder meer om te reserveren. Daarnaast moet je nog per persoon betalen. 

Sommige campings werken op een first come first serve basis. Oftewel, als jij de eerste bent voor een plek heb je geluk. Online kun je zien welke campings dit hanteren. En zorg dus dat je er vroeg bij bent om je tent op te zetten. 

Tips om veilig te kamperen in Yellowstone

Ter plekke kun je in de bezoekerscentra veel informatie en tips krijgen. Bijvoorbeeld hoe je er voor zorgt dat bijvoorbeeld beren (of andere dieren) niet bij je eten kunnen. Het is sowieso aan te raden goed op te letten als je in de avond of vroege ochtend loopt over de camping. Er worden redelijk vaak dieren op en rond de campings gespot, die soms voor problemen zorgen. 

Wie goede voorbereidingen treft en bepaalde regels in acht neemt hoeft zich geen zorgen te maken. Die kan genieten van absolute rust en ruimte. En de dieren natuurlijk.

Anders overnachten in en bij Yellowstone

Ik heb meer nachten doorgebracht in het park. Dit was zowel op de camping als in een hotel. Ik koos hiervoor om lekker vroeg in de ochtend op pad te kunnen. Je hebt een redelijke keuze aan hotels, hostels en appartementen, maar deze zijn erg populair. Wees er dus op tijd bij, zodat je verzekerd bent van je plek.
Bekijk de leukste accommodaties

Meer artikelen over Yellowstone National Park