Steamboat Geyser

Hoogste geiser ter wereld

De Steamboat Geyser in Yellowstone National Park is de hoogste geiser ter wereld. Hij spuwt stoomwolken tot zo’n honderd meter de lucht in. Er is één maar; hij doet dat niet geregeld. Er kan vijf dagen of vijf jaar tussen zitten. Maar toch is er genoeg te zien als je deze geiser in de Verenigde Staten aandoet. Dit zijn de beste tips om Steamboat Geyser te bezoeken.

Dit natuurgebied staat bekend om zijn vele geisers. De Steamboat Geyser is een van de mooiste en meest imposante. Hij ligt ook nog eens in een fraaie omgeving, waar je goed kunt zien hoe dit landschap is ontstaan. Neem de tijd voor je trip, het is zeer de moeite waard.

Deze geiser is extra bijzonder, want als hij uitbarst is het hoogste geiser ter wereld. Al moet je wel geluk hebben. Wetenschappers hebben gemeten dat hier heet water maar liefst 122 meter hoog de lucht in wordt gespoten. Al is het meestal zo’n 95 meter hoog. Dit gebeurt op geen andere plek ter wereld.

Wanneer is de Steamboat Geyser actief?

Deze geiser is niet te voorspellen. Er kunnen uren tussen zitten, maar ook dagen. Of zelf jaren, want deze geiser is erg onbetrouwbaar. Wetenschappers onderzoeken deze geiser al decennialang, maar er is geen duidelijk patroon te ontdekken. Als je een eruptie wilt moet je dus veel geluk hebben. Maar dan maak je ook wel iets mee. Een uitbarsting is kort, het is vaak snel weer voorbij.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Waarom moet je Steamboat Geyser toch bezoeken?

Genieten van Steamboat Geyser.

Gelukkig zijn er wel veel kleinere erupties te zien. Die soms de opmaat zijn voor een grotere. En hier is altijd wel stoom te zien. Wat overduidelijk een teken van vulkanische activiteit is. Sowieso is het landschap fraai om te zien en alles te horen over de vulkanische activiteit. In de omgeving vind je nog diverse andere geisers, heetwaterbronnen en nog veel meer.

Locatie van Steamboat Geyser

De geiser ligt in het Norris Geyser Basin, waar ook bijvoorbeeld de Echinus Geyser ligt. Net als de Steamboat Geyser spuit deze ook op onregelmatige tijden water de lucht in. Opmerkelijk is dat het water van deze geiser bijna zo zuur is als azijn. De temperatuur van het water is zo’n 85 graden Celsius. Er loopt een houten wandelpad naar het uitkijkpunt. Meestal zie je hier wel mensen zitten. Zij hopen een uitbarsting mee te maken. Als je even de tijd hebt kun je hier ook even wachten. Mede daarom is het een goede plek voor een picknick. Let wel, als hij eenmaal spuit moet je heel snel zijn. Hou dus je camera in de aanslag.

Overnachten in en bij Yellowstone

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in het park. Dit was zowel op de camping als in een hotel. Ik koos hiervoor om lekker vroeg in de ochtend op pad te kunnen. Je hebt een redelijke keuze aan hotels, hostels en appartementen, maar deze zijn erg populair. Wees er dus op tijd bij, zodat je verzekerd bent van je plek.
Bekijk de leukste accommodaties

Boek je excursies online

Meer artikelen over Yellowstone National Park