blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Steamboat Geyser

Hoogste geiser ter wereld

De Steamboat Geyser in Yellowstone National Park is de hoogste geiser ter wereld. Hij spuwt stoomwolken tot zo’n honderd meter de lucht in. Er is één maar; hij doet dat niet geregeld. Er kan vijf dagen of vijf jaar tussen zitten. Maar toch is er genoeg te zien als je deze geiser bezoekt.

De Steamboat Geyser is een van de veel geisers in dit natuurgebied. Maar deze is bijzonder, want als hij uitbarst is het hoogste geiser ter wereld. Al moet je wel geluk hebben.

Genieten van Steamboat Geyser.

Wetenschappers hebben gemeten dat hier heet water maar liefst 122 meter hoog de lucht in wordt gespoten. Al is het meestal zo’n 95 meter hoog. Dit gebeurt op geen andere plek ter wereld. Maar omdat hij zo lastig te voorspellen is moet je veel geluk hebben. Maar dan maak je ook wel iets mee. Al is het vaak snel weer voorbij. 

Gelukkig zijn er wel veel kleinere erupties. Die soms de opmaat zijn voor een grotere. En hier is altijd wel stoom te zien. Wat overduidelijk een teken van activiteit is.

Locatie van Steamboat Geyser

De geiser ligt in het Norris Geyser Basin, waar ook bijvoorbeeld de Echinus Geyser ligt. Net als de Steamboat Geyser spuit deze ook op onregelmatige tijden water de lucht in. Opmerkelijk is dat het water van deze geiser bijna zo zuur is als azijn. De temperatuur van het water is zo’n 85 graden Celsius.

Er loopt een houten wandelpad naar het uitkijkpunt. Meestal zie je hier wel mensen zitten. Zij hopen een uitbarsting mee te maken. Als je even de tijd hebt kun je hier ook even wachten. Mede daarom is het een goede plek voor een picknick. Let wel, als hij eenmaal spuit moet je heel snel zijn. Hou dus je camera in de aanslag.

alle 151 artikelen over Verenigde Staten

Bekijk alle artikelen