Wolven in de winter in Yellowstone

Dit nationaal park in Amerika is de plek om wolven in het wild te zien

Wolven in Yellowstone National Park kun je op speciale excursies zien in het wild. Volgens kenners is het beroemde natuurgebied de beste plek in de Verenigde Staten om dit te beleven. Waarbij je met een gids op pad kunt, maar ook zelf kunt speuren naar de roofdieren. En je kansen zijn opvallend hoog als je hier meerdere dagen blijft. Daarbij zie vaak minimaal een wolf, maar vaak ook een troep wolven. Dit zijn de beste tips om wolven te zien in Yellowstone National Park.

De wolf en Yellowstone hebben een bijzondere band. Door zijn slechte naam was het roofdier in de jaren zeventig zo goed als uitgeroeid in de Verenigde Staten. In Yellowstone was het nog erger; alle wolven werden afgeschoten. Rond 1940 waren er al plannen om het roofdier weer terug te brengen in het natuurgebied. Maar het duurde tot 1995 voordat herintroductie mogelijk was. Toen werden de eerste wolven vrijgelaten.

De herintroductie is een succes. Als ultiem bewijs voor het uitzetten worden er speciale excursies georganiseerd om de wolven te zien in Yellowstone National park. Ook zijn er door de jaren heen talloze natuurdocumentaires gemaakt over de dieren en hoe ze het landschap beïnvloeden. De film Epic Yellowstone: Return of the Predators (2019) laat zien hoe belangrijk wolven zijn voor de biodiversiteit. Alleen al daarom moet het zien van wolven in Yellowstone op iedereen lijstje staan.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Waarom zijn de wolven in Yellowstone zo bijzonder?

Wolven met een bizon in Yellowstone. ©NPS/Doug Smith

Het is één van de meest bijzondere natuurfenomenen. In de winter volgen de diverse troepen wolven in het park hun prooidieren. Door de sneeuw zijn de sporen goed te zien. Yellowstone is beroemd om zijn wolven, die zich hier relatief vaak laten zien.

In Yellowstone leven meerdere groepen, die zich in de winter opvallend vaak laten zien. Ze jagen op bizons en de diverse soorten herten die in het park leven. De troepen wolven lopen dan geregeld door de valleien, die jij als bezoeker ook kunt aan doen. Dit kan met de auto, al zijn er ook excursies te voet.

Beste tijd om wolven in Yellowstone te zien

Wolven Yellowstone ©Jim Peaco

De beste tijd is volgens kenners van november tot april; oftewel de winter in Yellowstone. Waarbij de maanden februari en maart extra bijzonder zijn vanwege het paargedrag dat dan te zien is bij de wolven. De dieren zijn dan erg actief en laten toeristen relatief dichtbij komen. Ze moeten ook vaak wel, omdat hun prooidieren naar de vlaktes gaan. Deze liggen in de buurt van de wegen, waardoor je ze eenvoudig kunt spotten.

De beroemde Lamar Valley

Wolf en beer ©Doug Smith

Je hebt overal in het immense park een kans om deze roofdieren te zien, maar de beste plek is Lamar Valley. Hier leven diverse troepen wolven. De grootste kans dat je ze ziet is vroeg in de ochtend of tegen het vallen van de avond. Maar ze worden ook wel overdag gespot. Je moet een beetje geluk hebben, maar ook weten waar je op moet letten als je hier bent. Neem wel een verrekijker of telescoop mee, zodat je de dieren goed kunt bekijken.

Overnachten in en bij Yellowstone

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in het park. Ik koos hiervoor om lekker vroeg in de ochtend op pad te kunnen. Je hebt een redelijke keuze aan hotels, hostels en appartementen, maar deze zijn erg populair zelfs in de winter. Wees er dus op tijd bij, zodat je verzekerd bent van je plek.
Bekijk de leukste accommodaties

Boek je excursies online

Meer informatie

Wil je een georganiseerde tocht maken met een ervaren lokale gids? Er zijn diverse mogelijkheden, die je online kunt boeken. Bekijk dan: www.wolftracker.com

Meer artikelen over Yellowstone National Park