Waarom moet ik hier heen?

Matobo Hills zijn granieten rotsen, die opvallend groot en rond zijn. Dit Werelderfgoed is tevens bekend vanwege dieren, zoals neushoorns. Ook vind je hier rotstekeningen van onze voorouders.

Matobo Hills; Welkom in een absoluut afgelegen deel van Afrika. Het is een mythische plek, met een lang verleden. Typisch zo’n plek om zelf te verkennen.

De San (bij ons ook bekend als Bosjesmannen) leefden tot zo’n 2.000 jaar geleden in deze heuvels. Deze jagers-verzamelaars worden gerekend tot de eerste mensen op onze aarde. Sterker nog, mogelijk waren zij de eerste ‘homo sapiens.’

Ook voor de huidige bewoners, de Shona, is het een heilige plek. Dit is het land van de ‘geesten’. Met ook hier talloze legendes. Zo zou tot zo’n vijftig jaar geleden een stem te horen zijn geweest in een van de grotten.

Uitzicht op de Matobo Hills.
Uitzicht op de Matobo Hills. Corno van den Berg

Verdwalen in de Matobo Hills is eenvoudig: het is zo’n 3.100 km2 groot. Ruim 400 km2 behoort tot het Matobo Nationaal Park. Maar hier zie je overal heuvels ‘rollen’ door het landschap. Bovenop de heuvels liggen opvallend ronde rotsen: zogenaamde ‘koppies’. Dit Nederlands klinkende woord komt eigenlijk uit het Afrikaans. En zoals zo vaak in deze heerlijke taal; het spreekt voor zich.

Tientallen rotstekeningen sieren de diverse grotten. Soms zijn ze lastig te ontcijferen, maar je kunt mensen (die opvallend lang zijn) en spot vooral veel dieren als koedoes en giraffes bijvoorbeeld. Ook zijn er in de verschillende grotten klei-ovens en andere historische artefacten gevonden.

De gids bij het graf van Cecil Rhodes.
De gids bij het graf van Cecil Rhodes. Corno van den Berg

Matobo is een ideale plek om te wandelen, te fotograferen en om de zonsondergang te bewonderen. En om wilde dieren te spotten. Als ultiem bewijs kun je hier ‘neushoornwandelen’. Een unieke excursie, waarbij je eerst met een jeep de bush in trekt. Ondertussen vertelt de gids over het park, het landschap en de dieren. Totdat je wilde dieren tegen komt. En dat gebeurt hier opvallend vaak.

Boven op een berg vind je Malindidzimu, de ‘heuvel van de geesten’. Een plek met een heerlijke 360 graden uitzicht over de heuvels. Tussen talloze ronde rotsen; die met name rond de avond rood kleuren door de ondergaande zon.

Hier ligt het graf van Cecil Rhodes, een zeer omstreden koloniale Engelsman. Hij stichtte Rhodesië (het huidige Zimbabwe en Botswana) en werd rijk door de verkoop van diamanten. Rhodes zag de Matobo Hills en wilde per se hier worden begraven. Rhodes noemde deze plek het ‘World’s View’. Wat goed te begrijpen is.

Het unieke landschap van de Matobo Hills

De wonderlijke heuvels van Matobo zijn UNESCO-Werelderfgoed. Dat moet ik zien.

Reisverhaal

Soms hoor je een naam en dan denk je; die ken ik niet. Ik had dat bij Matobo Hills. Totdat ik hoorde dat deze wonderlijke heuvels UNESCO-Werelderfgoed zijn. Hoog tijd voor een bezoek.