Waarom moet ik hier heen?

Vanuit een luchtballon het Noorderlicht zien. Deze bijzondere excursie gaat binnenkort starten in Zweeds Lapland. En het is een unieke manier om dit natuurfenomeen te zien. Ik zou zo instappen, jij?

Het Noorderlicht spotten vanuit een luchtballon. Oftewel je gaat ballonvaren en ziet overal het licht. Hoe gaaf is dat? Het is een primeur de komende winter. De plek zal Zweeds Lapland zijn, oftewel het noorden van Zweden. De eerste proefvluchten zijn geweest en verliepen voorspoedig.

Aurora Hot Air Balloon

Het nieuwe concept bestaat uit een excursie die nu nog niet wordt aangeboden. Het heeft vooralsnog de naam Aurora Hot Air Balloon gekregen. De luchtballon zal zo’n 40 meter de hoogte in gaan om daarna boven de bomen te gaan vliegen. Als je in de mand zit heb je daarna een bijzonder uitzicht. Zelfs zonder dat het Noorderlicht te zien is. Ik heb diverse ballonvaarten gedaan. Het is altijd weer een belevenis. Waarbij je je erg nietig voelt. Met als gevolg dat je nog meer geniet.

Het uitzicht vanuit de luchtballon overdag.
Het uitzicht vanuit de luchtballon overdag. Off the Map Travel

Het is een idee van Jonas Gejke en Fredrik Broman van Aurora Safari Camp. Zij vroegen ballonvaart expert Andrew Peart voor hulp. Hij vliegt al meer dan 25 jaar met luchtballons over de Afrikaanse savanne. Door de koude temperaturen is het wel wat anders dan in Afrika. Waardoor diverse tests nodig waren.

Een ballonvaart met het Noorderlicht.
Een ballonvaart in Zweeds Lapland. Off the Map Travel

Hoe ziet de excursie er uit?

Je verzamelt eerst met de andere reizigers. Waarna je een veiligheidsbriefing krijgt. Er kunnen maximaal zes personen mee. Ook kinderen mogen mee vanaf 6 jaar. Deze vlucht gaat ook als het bewolkt is, ook al heb je dan minder kans op het Noorderlicht.

De eerste vluchten met de luchtballon staan gepland voor december 2020. Ze zullen in eerste instantie doorgaan tot april 2021. De verwachting is dat het storm zal lopen, dus als je wilt moet je er vroeg bij zijn.

Meer tips over het Noorderlicht?

Ik heb de afgelopen jaren diverse reizen gemaakt naar het Noorderlicht. Op diverse locaties als Ijsland, Noorwegen, Fns Lapland en Canada. En weet inmiddels de beste plekken voor dit fenomeen. Bekijk mijn uitgebreide pagina met talloze tips en uitleg over het Noorderlicht.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar Zweden, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Je kunt vliegen en een auto huren of zelf met je eigen auto er naar toe rijden. Ook in de winter. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.

Meer informatie: offthemap.travel