Waarom moet ik hier heen?

Smögen ligt op het gelijknamige eiland aan de kust van West-Zweden. Dit vissersdorp is vooral bekend vanwege de gekleurde vissershuisjes, de boulevard, de ruige kust en diverse mogelijkheden om te zwemmen.


Smögen in Zweden is een gezellig vissersdorpje alsook een eiland aan de kust van West-Zweden. Het is een heerlijke plek om te relaxen en te genieten van de zee, de rotskust, de winkeltjes op de boulevard en de diverse visrestaurantjes.

Smogen.
De boulevard van Smogen. Corno van den Berg

Bezienswaardigheden Smögen

De boulevard heet officieel Smögenbryggan (Smögen Pier), een 1.000 meter lang houten pad langs winkels, restaurants, de haven, een grasweide en diverse strandjes. Hij eindigt op de golvende rotsen van het eiland. Het is een heerlijke wandeling, die met name in de avond populair is.

Zonsondergang bij Smogen.
Zonsondergang bij Smogen. Corno van den Berg

Je vindt hier talloze café’s en restaurants, waar je verse vis kunt krijgen. Denk aan kreeft (langoustines), garnalen en diverse soorten witvis. Als het lekker weer is, zie je hier mensen in t-shirts en jurkjes lopen, terwijl anderen op talloze plekken het water induiken. Taferelen die je niet snel verwacht in Zweden.

Wandelen in en rond Smögen

Het eiland is rotsachtig en ideaal voor een wandeling. Er zijn diverse houten bruggen aangelegd, waarbij je zelf op pad kunt. Je ziet dan vanzelf diverse natuurlijke zwembaden, waar soms golven met zeewater overheen slaan. Dit water wordt opgewarmd door de zon en is dus warmer dan het zeewater. Dat in de zomer ook wel de 20 graden haalt.

In de zomer wordt er dan ook volop gezwommen. Ook in de haven, alsook in de diverse natuurlijke zwembaden tussen de rotsen. Ook zijn er diverse springplanken boven de zee. Die populair zijn bij de jeugd.

Waterpret bij zonsondergang.
Waterpret bij zonsondergang. Corno van den Berg

Er zijn vanuit Smögen diverse excursies mogelijk. Onder meer naar de vuurtoren op het naastgelegen eiland, maar ook een excursie met een vissersboot om te vissen op langoustines. Die je dan na afloop mag proeven, terwijl je uitkijkt over de haven.

Meer informatie: www.vastsverige.com/en/sotenas